- Vi trekker tilbake skolens godkjenning fordi vi ikke har tillit til at styret har evne og vilje til å drive skolen i samsvar med friskoleregelverket i fremtiden, sier Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet (Udir).

Ledelsen ved idrettsungdomsskolen tror imidlertid ikke direktoratet vil stenge skolen. Rektor avviser at skolen er blitt belastet med hans private utgifter.

- Alvorlig

I en foreløpig tilsynsrapport går det frem at styret ved skolen bevisst har drevet i strid med regelverket, de har hatt en uforsvarlig økonomiforvaltning, og det er avdekket brudd på alle kontrollerte områder. I tillegg tyder regnskapet på at skolepenger er gått til å dekke private kostnader, det er avdekket feil i inntaksreglene og skolens arbeid med elevenes psykososiale miljø er mangelfullt, ifølge Udir.

Skolen har mottatt drøyt 43 millioner kroner i statstøtte de siste fire årene.

- Det er avdekket mange, gjentatte og alvorlige brudd på regelverket. De enkelte bruddene er alvorlige i seg selv og i sum. Samlet sett gjør dette at Utdanningsdirektoratet ikke har tillit til at skolen har evne og vilje til å drive i samsvar med regelverket for fremtiden, påpeker Udir i rapporten.

- Det er alvorlig når vi trekker godkjenningen til en friskole. Dette er noe vi gjør svært sjelden og kun i de sakene der vi avdekker gjentatte eller alvorlige brudd på regelverket vårt. Når vi ikke lenger har tillit til en privatskoleaktør, så er grunnlaget for godkjenningen borte, sier Barton Dahlberg.

Skolen har nå tre uker på seg til å gi et tilsvar.

Nylig søkte skolen om tillatelse til å kunne ta inn 75 flere elever, og øke prisen med 300 kroner i måneden. Det fikk de ikke.

- Høyt konfliktnivå

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag gjennomførte et tilsyn med skolen i 2007/08, og avdekket også da at skolen drev i strid med regelverket. Fylkesmannen påpekte bl.a. at ungdomsskolen betalte svært mange private innkjøp. som private middager, parkeringsgebyr, piggdekkavgift og halvparten av en Vietnam-reise for en av skolens ledere med følge. Skolen lovte å rydde opp i forholdene.

Nå viser Udirs tilsyn som omhandler årene 2011- 2014 at skolen ikke har rettet seg etter disse påleggene.

I tillegg har Fylkesmannen behandlet to klagesaker ved skolen, den ene gjaldt skolens arbeid med det psykososiale miljøet, den andre gjaldt en elev som ble kastet ut av skolen mellom to skoleår. I begge sakene konkluderte Fylkesmannen med at skolen handlet i strid med regelverket. I den ene saken påpekte Fylkesmannen at konfliktnivået mellom skole og hjem var så høyt at saken burde behandles i konfliktrådet.

Private kostnader

Udirs tilsyn avdekker at skolen har store mangler i regnskapsføringen. For 2011 har ikke skolen kunnet gjøre rede for bilag. For årene 2012-2014 har Udir kontrollert noen av skolens kostnader, og mener ut fra funnene at det er overveiende sannsynlig at skolen er belastet med private kostnader for bl.a. rektor. Dette gjelder bl.a. restaurant- og kafebesøk. I tillegg har skolen rotet bort kvittering for kjøp av byggematerialer for 13500 kroner, og det blir påpekt at skolen har en stor kontantkasse, noe som øker muligheten for svinn.

Udir konkluderer ut fra dette med at skolepenger og statsstøtte ikke har kommet elevene til gode. Men på grunn av at manglende dokumentasjon, har ikke Udir klart å tallfeste hvor store beløp i regnskapet som kan være av privat karakter.

For få timer

Skolen har hele tiden profilert seg som en idrettsskole, selv om den er godkjent som en ordinær grunnskole. Dette har Udir ved flere anledninger gjort skolen oppmerksom på. Nå viser tilsynet at skolen i ni av fagene gir elevene færre undervisningstimer enn det fag- og timefordelingen i Kunnskapsløftet krever. I tillegg tilbyr skolen for få valgfag, for mange timer i mat og helse og kunst og håndverk, samt at skolen tilbyr ekstra idrett som ikke hører hjemme i Kunnskapsløftet. Samlet sett har skolen et høyere timetall enn det den har lov å tilby.

Tilsynet avdekker også feil i inntaksprosessen ved skolen.

- Skolen ber om en mengde informasjon i søknadsskjemaet som er egnet til å sile ut søkere på usaklig grunnlag, skriver Udir.

De påpeker også at skolens depositum på 2000 kroner for elever som takker ja til skoleplass, er alt for høyt.

Avdelingsdirektør Barton Dahlberg sier at hensynet til elevene er viktig når Udir vurderer å trekke tilbake en godkjenning.

- Vi beslutter tidspunktet for når vi skal trekke godkjenningen når vi fatter vårt endelige vedtak, sier Barton Dahlberg.

- Er det aktuelt å politianmelde skolen i forhold til at skolepenger kan være brukt til private innkjøp?

- Vi har ikke tatt noen endelig vurdering. Men det er ikke vanlig rutine at vi anmelder i slike saker, sier Barton Dahlberg.

- Vil ikke bli stengt

Ledelsen ved idrettsungdomsskolen tror ikke direktoratet vil stenge skolen. Rektor Jostein Iversen avviser at skolen er blitt belastet med hans private utgifter.

- Det er mange faktafeil i rapporten, blant annet at de fleste forhold som blir tatt opp er knyttet til et tilsyn fra 2007/2008, som Fylkesmannen har godkjent og lukket i 2008. Dette skal vi informere direktoratet om innen fristen. Vi skriver et grundig tilsvar til dem nå, og vi anser at skolen ikke vil bli stengt når vi får rettet opp i veldig opplagte feil, sier Iversen som er både rektor, daglig leder og nestleder i styret.

Han understreker at Udir-rapporten er foreløpig.

- Det er såpass alvorlige påstander, og konklusjonen med stengning er veldig alvorlig. Vi vil uttale oss minst mulig før endelig rapport foreligger, sier Iversen.

- De mener dere driver bevisst i strid med regelverket?

- Det gjør vi ikke, og Udirs rapport bygger på tilsynet fra 2007/2008. Udirs rapport bygger på feil faktum.

- De mener skolen er blitt belastet med blant annet dine private utgifter?

- Nei, dette skal ikke være tilfelle. En gjennomgang vil avklare dette, sier Iversen.

Etter telefonintervjuet svarer Iversen noe mer inngående på kritikken per e-post. Om psykososialt miljø skriver han:

- Dette gjelder konkrete elevsaker som vi ikke kan gå innpå i offentlig sammenheng, og som er ferdigbehandlet.

Når det gjelder diverse mangler i regnskapsføringen, skriver han:

- Udir har stilt spørsmål om bilag for en treårsperiode på til sammen ca. 48 000 kroner. Disse utgiftene vil det bli gjort rede for i tilsvaret til Udir. Udir legger dessuten til grunn tilsynet for 2007/08. Skolen presiserer at det tilsynet ble fulgt godt opp av skolen.

Om manglende godkjenning og feil i inntaksprosessen, skriver han:

- Her er det mange misforståelser og faktafeil, og vi har stor tro på at direktoratet vil endre oppfatning når dette blir avklart. Det tidligere tilsynet bekrefter skolens fremstilling.

Iversen skriver at skolen er populær nettopp fordi de tilbyr noe mer fysisk aktivitet enn øvrige skoler: – Muligheten til dette fremkommer av et rundskriv fra Udir, der det står at skoleeier har plikt til å gi et samlet minstetall for elevene, men står fritt til å tilby flere timer. Det har vi gjort i forhold til fysisk aktivitet. Eksamensresultatene etter avsluttet 10. trinn ligger over landsgjennomsnittet, så noe mer fysisk aktivitet har på ingen måte gått ut over det faglige innholdet, hevder Iversen.

Iversen sier de mandag avholdte flere møter om saken. Elever og foreldre er blitt tilskrevet, og han anbefaler elever å søke som vanlig.

Adresseavisen har gjentatte ganger forsøkt å få tak i styreleder. Rektoren, som også er nestleder i styret, sier han svarer på vegne av skolen og styret.

Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD