- Jeg ble overrasket, men jeg ble også sjokkert over at Utdanningsdirektoratet skriver det de skriver. Dette stemmer ikke med hvordan vi oppfatter skolen, sier Hege Elisabeth Sannan Skorild, leder i FAU (Foreldrenes arbeidsutvalg) ved Nidaros idrettsungdomsskole.

- Vi foreldre forventer selvfølgelig at skolen skal følge de retningslinjer som gjelder for en privat skole. Det at Udir nå truer med nedleggelse av skolen er noe vi tar svært alvorlig og noe vi synes er veldig dramatisk for våre ungdommer. Vi er bekymret for fremtiden dersom det skulle gå mot en nedleggelse av skolen, men vi har tro på at skolens tilsvar til Udir gjør at skolen får beholde godkjenningen som privat ungdomsskole, sier Sannan Skorild.

Ble orientert

Leder i FAU ble i forrige uke orientert om innholdet i den foreløpige tilsynsrapporten fra Udir.

Der konkluderer Udir med at de ikke har tillit til at styret ved skolen har evne og vilje til å drive skolen i samsvar med friskoleregelverket i fremtiden. Dette er begrunnet med at styret bevisst har drevet i strid med regelverket og at styret har betydelige svakheter i økonomiforvaltningen.

Tilsynet har avdekket brudd på alle områder som er kontrollert.

Privatskolen har drevet siden 2005, og har 150 elever i 8.-10. trinn.

- Det er alvorlig når vi trekker godkjenningen til en friskole. Dette er noe vi gjør svært sjelden og kun i de sakene der vi avdekker gjentatte eller alvorlige brudd på regelverket vårt. Når vi ikke lenger har tillit til en privatskoleaktør, så er grunnlaget for godkjenningen borte, sier Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.

Rektor ved skolen, Jostein Iversen, mener det er mange feil i rapporten, og har stor tro på at direktoratet vil endre oppfatning når skolen får gitt sitt tilsvar.

- Grundig og omfattende

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag gjennomførte et tilsyn ved Nidaros idrettsungdomsskole i 2007/2008, og gjorde flere av de samme funnene som Udir nå har gjort. Dette tilsynet ble senere lukket av skolen. Senere har Udir overtatt som tilsynsmyndighet, og utdanningsdirektør Lasse Arntsen sier de sendte en bekymringsmelding til Udir i 2013. Denne var basert på henvendelser de fikk rundt idrettsungdomsskolen.

Han mener det er dramatisk når Utdanningsdirektoratet ønsker å trekke godkjenningen til en skole.

- Et slikt tilsyn er svært grundig og omfattende. Når rapporten er så tydelig, er det stor sannsynlighet for at det som står der, stemmer med virkeligheten.

- Slik vi ser det, har trolig uryddigheten i økonomien vært utslagsgivende for Udir, sier Arntsen.

- Når en skole får så mye i statstilskudd, og samtidig ikke greier å gjøre rede for bilag, så er det et alvorlig funn. Men rapporten er foreløpig, og skolen får nå en mulighet til å gi sitt svar, sier han.

For de 150 elevene ved skolen, er det nå usikkert hva som skjer videre.

- Denne saken er synd for elevene som har en tilhørighet til skolen. Hvis direktoratet velger å trekke skolens godkjenning, får de trolig fortsette ut skoleåret. Men deretter må elevene finne seg en ny skole. Det kan bli en kapasitetsutfordring for Trondheim kommune, sier Arntsen.

Fornøyde

FAU-leder Hege Elisabeth Sannan Skorild håper tilsvaret fra skolen skal føre til at Udir likevel ikke velger å stenge skolen.

- Vi er mange foreldre og elever som er veldig godt fornøyd med skolen. Vi har selvsagt ikke noe ønske om at skolen skal stenge, sier Sannan Skorild som betegner samarbeidet mellom FAU og skolens ledelse, som tett og godt.

Udir påpeker i rapporten at skolen er godkjent som en ordinær grunnskole, og derfor ikke har anledning til å tilby fag som ikke følger av Kunnskapsløftet, deriblant ekstra idrett. Sannan Skorild påpeker at det er dette faget som gjør skolen spesiell.

- Jeg synes det er veldig positivt at skolen tilbyr mye idrett. Mange av elevene driver med idrett på høyt nivå, og de går der fordi dette er en skole med mye idrett, påpeker Sannan Skorild.

- Dette er dramatisk for våre ungdomnmer, sier Hege Elisabeth Sannan Skorild, leder i FAU ved Nidaros idrettsungdomsskole. Hun håper skolen får leve videre. Foto: Kim Nygård