Torsdagens avgjørelse fra Frostating lagmannsrett er anket av politiet. Den overgrepssiktede mannen i 40-årene blir dermed sittende i varetekt på såkalt oppsettende virkning, inntil Høyesterett har vurdert saken.

- Min klient er glad for lagmannsrettens avgjørelse. Han ser frem til å komme ut etter tre måneder i varetekt, sier advokat Torfinn Svanem, som forsvarer trondhjemmeren.

- Vil ikke bryte bånd til Norge

Den siktede ble sist fredag varetektsfengslet i en ny fireukersperiode av Sør-Trøndelag tingrett, begrunnet med unndragelsesfare - det vil si fare for at han vil stikke av for å unngå straff ved en eventuell løslatelse. Politiet mente også at det forelå gjentagelsesfare, men dommeren vurderte ikke dette da han fant at siktede «har en sterk motivasjon for å rømme landet ved første anledning». Dette begrunnet retten med at mannen har flere «tilknytningspunkter» til utlandet, blant annet jobb i annet land samt kjæreste og barn i Asia.

Mannen begjærte seg løslatt og anket fengslingskjennelsen. I støtteskrivet til lagmannsretten poengterer Svanem at klienten er ansatt i et norsk firma, som leier ut hans tjenester til et utenlandsk firma. Mannen jobber turnus, men har i friperioder alltid vendt tilbake til Norge: «Det er ingenting som tilsier at han vil bryte alle bånd til Norge», refereres advokaten på i lagmannsretten kjennelse. Svanem legger videre til at klienten bare har besøkt sin kjæreste i Asia én gang, og at dette forholdet ikke medfører at han vil flykte dit. Han poengterer samtidig at klienten vendte tilbake til Trondheim i september 2015 også, selv om han visste at politiet hadde ransaket hjemmet hans.

- Ikke gjentagelsesfare

Frostating lagmannsrett mener at det er skjellig grunn til å mistenke trondhjemmeren for straffbare overgrep, som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel. Flertallet av lagdommerne landet imidlertid på en annen konklusjon enn tingrettens. De følger forsvarerens argumentasjon, og mener at siktedes tilknytning til Norge er sterkere enn hans tilknytning til utlandet, og at det ikke er fare for unndragelse. To av de tre lagdommerne mener i tillegg at det ikke foreligger gjentagelsesfare, og at kontakt med de fornærmede i saken kan reduseres ved bruk av besøksforbud.

Mindretallet - den siste lagdommeren - er enig med politiet, og mener at det er grunn til å tro at den siktede vil stikke av om han løslates.

- Lagmannsrettens kjennelse er et viktig bevis på at domstolen fungerer, også i forhold spørsmålet om varetekt. Det er et godt tegn at det tok noen dager før avgjørelsen kom. Det viser at retten har brukt tid på å vurdere saken nøye. Dette setter klienten min pris på. Nå håper han at Høyesterett behandler saken hurtig, slik at han - forhåpentligvis - blir løslatt raskest mulig, sier Svanem.

Anker til Høyesterett

Politiadvokat Mette Kollstrøm ved Sør-Trøndelag politidistrikt hadde ikke lest kjennelsen da Adresseavisen tok kontakt i ettermiddag. Hun vil derfor ikke kommentere innholdet. Hun bekrefter imidlertid at kjennelsen er anket til Høyesterett.

Da trondhjemmeren ble fremstilt for varetekt for første gang 14. september, var han siktet for seksuell handling mot barn under 16 år samt for å ha begått vold mot en tidligere samboer. Dette har Svanem tidligere opplyst at klienten nekter straffskyld for. Det var i forbindelse med disse sakene at politiet ransaket hans hjem i august og beslagla ca. 25 penisavstøpninger av unge gutter. Svanem opplyser at klienten nekter for at det har skjedd seksuelle overgrep i forbindelse med disse avstøpningene.

Siktelsen mot mannen er nå utvidet til å gjelde totalt ni poster. Politiet mener blant annet at han skal ha bestilt overgrep mot flere barn i Asia og fått dette filmet mot betaling. I forbindelse med saken i utlandet, har politiet siktet trondhjemmeren for seksuell handling mot barn under 16 år begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Mannen bestrider at han har bestilt overgrep, men han erkjenner en utveksling av informasjon, ifølge forsvareren.

Les flere krimsaker fra adressa.no her

- Glad: Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den overgrepssiktede mannen i 40-årene, som torsdag ble besluttet løslatt. - Han er glad for lagmannsrettens avgjørelse, sier advokaten. Foto: Glen Musk, Adresseavisen