Meråker: Frostating lagmannsrett fastslår i sin ferske dom at bruket er grunneier til den omstridte eiendommen i Meråker.

- Nå må vi først avvente og se om dommen blir rettskraftig, så dersom den blir det kan vi omdisponere tid og ressurser for å komme oss videre, sier Hembre i Meraker Brug.

- Ikke tatt stilling til anke

Dommen fra Frostating lagmannsrett er knusende for de åtte grunneierne som saksøkte AS Meraker Brug og utfordret deres eiendomsrett til en stor del av grunnen Meråker kommune. Det er "ikke er rom for tvil om at AS Meraker Bruk har vært rette eier av gnr. 49 bnr. 1 fra selskapet fikk hjemmelen i 1907, og at eiendomsretten omfatter grunnen i sin helhet," heter det blant annet i dommen. Lagmannsretten forkaster grunneiernes anke og dømmer dem til å betale brukets saksomkostninger på 156 000 kroner innen fjorten dager.

LES OGSÅ: – Saken kan åpne for mange flere krav

- Jeg er selvfølgelig veldig skuffet over dommen, sier Bjørn Strid, en av grunneierne.

Saksøkerne har ikke har tatt stilling til om de vil anke dommen. De skal diskutere det i et møte tirsdag ettermiddag. Strid sier dommen uansett inneholder en del faktiske feil, som saksøkerne vil kreve korrigert, men tror ikke det har påvirket selve avgjørelsen.

Fortsatt delingsforbud

I snart to år har den store eiendommen, som totalt sett er på 726000 dekar, vært omfattet av delingsforbud. Det har blant annet stoppet brukets planer om å bygge ut to småkraftverk. Det rammer også tomtesalg og hyttebygging i det populære hyttefeltet i Fagerlia like ved Meråker Alpinsenter. Per Hembre i Meraker Brug sier saken gjør at den store grunneieren ikke har fått utviklet hyttefeltene slik de ønsker. Det er imidlertid ikke snakk om noen form for regresskrav etter den langtrukne saken.

- Denne saken har satt oss to år tilbake, men arealene ligger jo der fortsatt. Fortsatt er vi omfattet av et delingsforbud, inntil denne saken er avklart, men om dommen blir stående så regner jeg med at det kan løses raskt, sier Hembre.

- Det er nok av utfordringer å ta tak i i Meråker. En slik sak genererer mye negativ energi og det er mye bedre om vi kan greie å samarbeide og spisse bruken av ressursene og kompetansen til beste for meråkersamfunnet fremover, sier han.

Håper på fred i Meråker

Etter ankesaken i Frostating lagmannsrett skal jordskifteretten nå utgreie bruksrettighetene til de åtte saksøkerne. Det er fastslått i dommen fra jordskifteretten.

- Jeg håper dommen kan være med på å sørge for at vi kommer oss videre og får en felles virkelighetsoppfatning. Det blir viktig at vi får til en god dialog videre og avklarer hva som er lov og ikke lov, sier Hembre

Strid ler når han hører at Hembre ønsker god dialog. Grunneierne har flere ganger underveis i saken beskrevet samarbeidsproblemene med Meraker Brug, der de blant annet blir anmeldt for trafikk til og fra setre, og ulovlig hogst. Like før frostatingssaken klaget bruket også grunneierne inn for Sør-Trøndelag jordskifterett for ulovlig hogst, uten å få medhold i retten.

- Vi ønsker også fred i Meråker. Jeg håper at Jordskifteretten kan rydde opp. Det er viktig at det blir slutt på krangelen. Hvis ikke blir det mange rettssaker fremover, sier Strid

Skuffet. Grunneier Bjørn Strid vet ikke om grunneierne vil anke dommen fra Frostating lagmannsrett. Foto: FRANK CADAMARTERI