– Denne hendelsen vil være med oss resten av livet, sier hans kone, Eli Flaa (76).

Ved siden av henne sitter Anders Flaa i favorittstolen sin i stua hjemme på Bratsberg. I den samme stolen satt raneren og saumfarte ekteparets eiendeler, mens Flaa sto bakbundet, forslått og halvnaken i kjelleren.

Overfall endret livet

– Livet har helt klart endret seg. Jeg er kanskje litt mer oppfarende, mer i forsvarsposisjon. Jeg er generelt mer observant, mer var på lyder når jeg legger meg om kvelden, og skvetter lett, sier han.

Natt til onsdag 25. mars skulle Flaa ut og sette inn sykkelen sin for natten. Før han visste ordet av det, ble han overfalt bakfra og lagt i bakken av en svartkledd mann. Han ble stripset på hendene, kraftig forslått og lagt blødende inn i gangen.

Gjerningsmannens fremferd var brutal og militant. Han truet Flaa med en pistol. Deretter ble han geleidet ned i kjelleren der safen sto. Der ble han låst inne mens raneren gikk gjennom huset.

Hendelsen la premissene for tiden som fulgte.

LES MER: Mann (46) tiltalt for det brutale ranet av Anders (80)

Låser soveromsdøra

Han har det bra om dagen, sier han, arbeider i bedriften sin som normalt og føler seg fin. Huset føles godt og trygt å bo i. Den spreke og oppegående 81-åringen legger samtidig ikke skjul på at rutinene har endret seg.

Ekteparet har installert persienner på alle vinduer slik at ingen kan se inn. Alarmen i huset er utvidet, og snart blir gårdsplassen opplyst. Han forteller at han ikke er preget av hendelsen i det daglige, men i underbevisstheten ligger uroen og frykten.

– Når jeg går ut i uthuset i mørket, er jeg på vakt. Dette skal ikke få skje igjen, sier han.

LES MER: - Jeg har hørt fra folk at han hadde mye penger liggende

Han tror sjansen for at det skal skje på nytt er mikroskopisk, men trygghetsfølelsen må likevel være der. Hans kone, Eli, forteller at han har begynt å låse soveromsdøren etter seg, selv om hun sitter nede og ser på tv.

– Det blir litt automatikk i det, sier han.

Sover med slagvåpen

Flaa har arr etter hendelsen flere steder på kroppen. Han tror at hans gode fysiske form reddet livet hans.

– Mange andre 80-åringer hadde nok strøket med av behandlingen jeg fikk, sier han.

Han sover med ei svær lommelykt og et slagvåpen ved sengen hver eneste natt. Ei stor treklubbe er på plass både hjemme på Bratsberg og på hytta i Oppdal.

– På sykehuset ble jeg advart mot å være for positiv til fremtiden, jeg kunne få traumer. Det har jeg kjent på, at det kom en reaksjon i ettertid. Men nå går det bra, sier han.

Vil ikke tilgi

– Jeg er litt forbannet på meg selv for at jeg ikke har vært mer årvåken. Da kunne dette ha vært unngått, sier Flaa.

– Under rettssaken i mai sa du til Adresseavisen at dette kan du aldri tilgi. Hvordan ser du på det nå?

– Det er vanskelig å si. Tilgivelse er et vanskelig begrep. Jeg mener at hvis jeg skal tilgi gjerningsmannen for det han gjorde, må jeg først kunne tilgi handlingen, og det kan jeg ikke, sier Flaa.

LES MER: - Dette kan jeg aldri tilgi (PLUSS)

Hadde onde tanker

Flaa sier at han tidligere hadde vonde tanker om gjerningsmannen. I dag tenker han ikke noe om ham i det hele tatt.

Gjerningsmannen ble dømt til 3,5 års fengsel og 80000 kroner i erstatning. Ingen av partene anket dommen i tingretten. Gjerningsmannen fikk med seg 1250 kroner og noen kredittkort, før han ble pågrepet i en bekk like nedenfor huset.

Flaa fikk klatret ut gjennom et vindu og varslet naboen. Hans kone var ikke hjemme.

LES MER: - Han sa jeg skulle pisse på gulvet

Foto: CHRISTINE SCHEFTE