Midtbyen: – Vi aner ikke hvor mange som kommer. Men vi regner med det blir mellom 250 og 300, slik som i fjor, sier Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Julegjestebudet er blitt en stødig tradisjon i Vår Frue kirke. Når julegudstjenesten med biskop Tor Singsaas og Aakre toner ut ved 16-tiden, bæres langbordene inn, og det dekkes på til fest. Når jula ringes inn klokken 17, står dørene vidåpne i det som kanskje er den mest rause av alle kirkerom her til lands.

Kø av frivillige

Erika von Gegerfelt er ansvarlig for gjestebudet i regi av Kirkens Bymisjon, og gleder seg til julaften. Inntil da er dagene fylt med forberedelser.

- I dag skal jeg hente duker, brus og gløgg, og isoporkasser til å frakte varm mat i. Så må vi ordne bord, stoler og dekorasjoner. Men det er så lett å jobbe med dette, fordi alle ønsker å bidra. 10. desember sto vi plutselig uten varm mat. Men i løpet av ti minutter var det ordnet. Alle vil stille opp for dette, sier von Gegerfelt.

Allerede i oktober meldte de første seg som frivillige til arrangementet.

- Vi har rundt 45 frivillige som stiller opp, men i tillegg har vi en køliste med 15–20 navn. Mange kommer igjen år etter år for å hjelpe til. De frivillige gjør en stor jobb. De skal se til at alle gjestene får en god opplevelse, sier von Gegerfelt.

Gjestebudet er tradisjonelt: Det blir rikelig med julemat, ribbe både med og uten pepper, det blir dessert og kaffe, og det blir sang og underholdning.

- Tore Johansen stiller alltid opp. Når han synger «O helga natt», da er vi der. Da er det jul, smiler Aakre.

Les også: Jubileum for juleinnsamlingen

Arrangementet i kirka er rusfritt, men hva folk allerede har innabords, kontrolleres ikke.

- Alle får komme inn så lenge de oppfører seg akseptabelt og ikke ødelegger for andre. Når vi inviterer slik, så vet vi aldri hva som skjer, men de fleste roer seg når de kommer inn i kirka. De som kommer ønsker å ha en hyggelig kveld, sier von Gegerfelt.

Walther Jarwson ved Omsorgskafeen serverer gratis middag tre dager i uka. Han ser at mange sliter ekstra i tiden før jul.

Ikke alene

- Hvem er det som kommer?

- Det som preger julaften er at det er et veldig stort mangfold i kirka. Det er alt fra de som mangler veldig mye til de som har det aller meste, men som ønsker å feire jul på en annen måte. De som kommer hit er både barn, studenter, familier og eldre, det er folk i gode jobber og det er arbeidsledige, det er trøndere og fattige tilreisende. En trenger ikke være fattig eller ha problemer for å ta turen hit, men en kan ha et ønske om å feire i et fellesskap. Vi tenker at julekvelden skal ingen være alene hvis de ikke selv ønsker det, sier Aakre.

- Hvorfor vil de feire julaften i Vår Frue?

- Det er mange ulike grunner. Noen har opplevd brudd, og er blitt alene. Det er unge voksne som ikke vet hvem av foreldrene de skal feire jul med, og derfor velger et annet alternativ. Noen er litt frustrerte over at jula er blitt det den er blitt, hvor en forventer at alt skal være så fint. Noen er ikke der at de har noen å feire sammen med. Det er så fantastisk, fordi det er som å åpne hjemmet sitt, og ikke vite hvem som kommer, sier Aakre.

Familiejul

Kirkens Bymisjon er ikke de eneste som inviterer til julekveldsfeiring. På Kvilhaugen gård inviterer Blå Kors og Barnas stasjon i Trondheim til rusfri julefeiring for barnefamilier som er i en vanskelig livssituasjon. Så langt har nærmere 60 meldt seg på.

- Vi er veldig fornøyde med at så mange vil delta. Det er første gang vi arrangerer dette, og vi vet at terskelen for å dra til et nytt sted på julaften kan være litt høy, sier Gurpreet Kaur Dhesi, miljøterapeut ved Barnas stasjon.

På Kvilhaugen blir det julemiddag, gang rundt juletreet, underholdning og gaver til alle barna.

- Vi ønsker å gi barna en varm, trygg og tradisjonell julaften, sier Dhesi.

Mental Helse serverer ribbe

Mental Helse Trondheim vil også ha åpent treffsted i jula i Fjordgata 19. På julaften er det åpent fra klokken 13 til 20. Det servers ribbe, julepølse, medisterkaker og tilbehør.

- Arrangementet er åpent og gratis for alle. Middagen vil bli servert i 16-17-tiden, sier Tonje Farstad.

Så mange vil være frivillig under julegjestebudet i Vår Frue kirke, at Kirkens Bymisjon har køliste. Daglig leder Dag Aakre og ansvarlig for julaftensfeiringen Erika von Gegerfelt er glad for at så mange vil bidra. Foto: jens petter søraa
Vår Frue kirke har julekveldsfeiring for alle. Natt til første juledag er også kirken åpen. Foto: jens petter søraa
For tiende gang på rad inviterer Kirkens Bymisjon til julaftenfeiring i Vår Frue kirke. Foto: jens petter søraa