Galina Sandeva ble funnet drept i sin egen bil i Bispevika i Oslo sentrum en uke før jul. Den bulgarske 28-åringen jobbet som sexarbeider, og politiet har ikke utelukket at drapet knyttes til virksomheten.

I Trondheim ble en mann i 20-årene i sommer siktet for å ha voldtatt to utenlandske prostituerte. Han skal blant annet ha drapstruet med kniv og voldtekten var utført på en særlig krenkende måte, ifølge politiet.

- Mannen er fortsatt i varetekt. Saken er til vurdering hos Riksadvokaten, skriver politiadvokat Marianne Høyer i en sms.

Les mer om denne saken: - Voldtekten pågikk over flere timer

- Ikke trygt for oss

En ringerunde til seks utenlandske kvinner som for tiden selger sex i Trondheim, viser at hendelsene påvirker dem. En spansktalende kvinne som opplyser å være i 30-årene, er i byen i to uker for å selge sex:

- Det er helt forferdelige at hun ble drept. Dette var en kvinne med barn og familie. Selvsagt er det ikke trygt for oss i denne jobben, sier kvinnen.

Sandeva ble drept i sin egen bil, og det ble gjort et nødanrop fra hennes telefon til politiet, trolig rett før hun ble drept.

- Jeg tar aldri jobber i bil. Bare hotell og hjem til kunden. Dersom jeg drar hjem til kunden, skriver jeg ned navn og telefonnummer slik at noen vet hvor jeg er, forteller kvinnen.

En russisk kvinne sier dette:

- Så klart jeg har hørt om drapet. Det er en veldig vanskelig situasjon for oss. Selvsagt er vi ikke trygge, sier kvinnen på telefon.

Les også: Politiet ber sexkunder om drapstips i Galina-saken

- Må ta forholdsregler

En spansk kvinne sier de tar sine forholdsregler, blant annet unngår hun kunder i biler:

- Vi er aldri helt trygge. Jeg tar bare kunder imot på hotell eller outcall, sier kvinnen, som skal være i byen en drøy uke.

Hun har vært i Trondheim flere ganger før, og kommer til Norge fra Spania for å jobbe en måned i strekk. I hjemlandet har hun barn og hun sier hun har et «normalt liv». Hun sier hun aldri har hatt noen problemer med kunder i Trondheim.

- Jobber aldri i bil

En annen kvinne som bare skal være i Trondheim i et par dager, sier hun hørte om drapet på nyhetene:

- Jeg tar aldri jobber i bil. Vi er ikke helt trygge, men jeg tror, dersom man er forsiktig nok, så er man trygg. Jeg er ikke redd når jeg jobber, sier kvinnen.

En annen kvinne sier bare: - Jeg har ikke hørt om hun som ble drept. Jeg føler meg trygg. En som opplyser å være i 20-årene, sier også hun føler seg trygg i Trondheim.

Politiet i Oslo etterforsker drapet på Sandeva videre, og ingen er pågrepet. En time etter nødanropet som trolig skjedde fra bilen hennes på Bispekaia, hadde Sandevas mobiltelefon et innslag på en basestasjon som dekker St. Hanshaugen og Ila i Oslo.

- Politiet tror ikke det var Galina som var i besittelse av telefonen på dette tidspunktet, opplyste politiet like før jul.

- Brutal voldtekt

Adresseavisen har ikke fått tak i advokat Tore Angen, som representerer mannen som er siktet for voldtekt av to prostituerte i Trondheim. Siktelsen mot mannen har en strafferamme på inntil 21 års fengsel. Mannen har tidligere nektet straffskyld.

- Min klient opplevde voldtekten som svært brutal - hun ble påført flere skader. Den pågikk over flere timer og hun ble blant annet drapstruet med kniv. I tillegg truet han med å holde henne innesperret i flere døgn, har Gunhild Oftedal, bistandsadvokaten til den ene kvinnen, sagt til Adresseavisen tidligere.

Les også: Redsel i prostitusjonsmiljøet i Oslo etter drap på 28-åring

Den 28 år gamle bulgarske kvinnen Galina Sandeva. Foto: Politiet, NTB scanpix
Lille julaften var det blomster og lys på stedet der Galina Sandeva ble funnet drept i Oslo. Foto: NTB scanpix