Nye, utvidede aldersgrenser for å stå i jobb har trådt i kraft og en overgangsordning er over til sommeren (se faktaboks til høyre for alle regelendringene). Dermed blusser eldredebatten opp igjen.

- De eldre tar ikke plassen til de yngre. Da man for eksempel i New Zealand opphevet aldersgrensen for noen år siden, kom det flere inn i arbeidslivet – både blant de eldre og blant de yngre, sier advokat Erik Råd Herlofsen, medlem av Statens seniorråd - og kanskje Norges fremste ekspert på området.

Kan det virkelig stemme? Mer om det senere. Først skal vi til en Nav-konferanse om seniorer i arbeidslivet i Trondheim. I høst møtte de opp: Coop, Atmel, Rosenborg ballklubb, NRK, videregående skoler, hoteller, sykehus, Nettbuss, Statsbygg, museer ... Interessen fra særlig private arbeidstakere var uvanlig stor, ifølge Nav.

Les om Bjørn Tangen (74), som fremdeles står i full jobb: - Jeg har alltid vært frisk. Jeg har vært på sykehus én gang. Da var jeg syv år

Kilde til konflikt

En årsak til det kan være at den bedriftsinterne aldersgrensen i fjor sommer ble hevet fra 67 til 70 år, med en overgangsordning frem til 1. juli i år.

- Det er her vi vil se flest rettssaker og konflikter. Mange tror at bedriften nå automatisk får en grense på 70 år, men det er feil. Arbeidsgiver må blant annet drøfte dette med tillitsvalgte og en rekke vilkår må oppfylles. Hvis ikke arbeidsgiver gjør dette i henhold til reglene, vil de møte krav fra ansatte som vil stå lengre i jobben, sier Herlofsen.

Vil beholde de eldre

Mens noen bedrifter leter med lys og lykter etter løsninger på å kvitte seg med eldre arbeidstakere, ser Coop ganske annerledes på saken. Her forsøker de å få ansatte i 50- og 60-årene til å stå i jobb så lenge som mulig.

- De er veldig stabile, gode arbeidstakere. De er lite borte, og de kan alt. De kan å behandle kundene på en god måte, sier Marit Alstad, som jobber med personalhåndtering i Coop.

Hun legger til at det er dyrt å lære opp nye arbeidstakere:

- Og så er det slik at yngre arbeidstakere er i en etableringsfase med barn og familie og alt det som fører med seg. Vi har også mange studenter som slutter når de er ferdige med studiene. Så det er mer turnover på den yngre garde, sier Alstad.

Les også: Dansen på arbeidslinja (kommentar)

«Må æ slutt til jul?»

Assisterende rektor Grethe Eliassen Friedrich ved Levanger videregående skole har overordnet personalansvar for 174 ansatte.

- En ansatt hadde avtalt å gå av ved fylte 67 år nå til jul. I løpet av sommerferien i år ombestemte hun seg. Hun kom til meg og sa: «Må æ slutt til jul?». Vi prøver å tilrettelegge for dem som vil stå lengre i jobb, sier Friedrich.

Kvinnen får bli i jobben sin. Samtidig ser Friedrich utfordringer med de nye, utvidede aldersgrensene:

- Når folk nå kan stå til 72 år, så risikerer vi å få en høyere snittalder blant lærerne. De eldre er en ressurs i de aller fleste tilfellene, men vi arbeidsgivere må da tilrettelegge slik at ungdommen får variasjon og en best mulig skolehverdag, sier hun.

Les også: Moden for arbeidslivets skraphaug? (kommentar)

Eldre kan presse ut yngre

Erfaringer fra New Zealand viser altså at de eldre ikke tar plassen til de yngre.

- Dette er godt dokumentert, blant annet av OECD, slår spesialrådgiver Bjørn Einar Halvorsen i Abeids- og sosialdepartementet fast.

Så legger han til:

- Det gjelder vel å merke på makronivå for et land, altså en samlet økonomi. Antall arbeidsplasser i et land er ikke en konstant størrelse, som en må fordele mellom folk, eldre så vel som yngre. Arbeidsmarkedet er dynamisk, slik at flere i arbeid genererer enda flere i arbeid, og omvendt. For en enkelt bedrift kan jo imidlertid dette stille seg annerledes, for eksempel i en nedbemanningssituasjon, sier Halvorsen.

- Et stort paradoks

Herlofsen sier det er et paradoks at både LO og NHO har kjempet for å opprettholde aldersgrensene.

- Jeg forstår at enkelte arbeidsgivere vil ha så lave grenser som mulig, for på den måten å kunne bestemme uten saklig grunn hvem som skal kunne fortsette og hvem som må gå. At LO er enig, er vanskelig å forstå. Mange ledere, særlig de unge, tror at eldre arbeidstakere er endringsuvillige, at de er mer syke og ikke gode nok på data ... Dette er bare tull. Heldigvis er det mange som ser de eldre som en verdifull ressurs, sier Herlofsen.

- Er det ingen ting i kritikken mot eldre arbeidstakere?

- Jeg mener ikke at noen arbeidsplasser skal være fredet: Hvis en eldre person ikke leverer som forventet, så må vedkommende forvente at han eller hun må finne andre arbeidsoppgaver eller ny stilling. Mitt budskap er at alle arbeidstakere i Norge bør behandles likt, uavhengig av når de er født. Selv om det er nedgangstider i enkelte bransjer, så trenger AS Norge de eldres arbeidskraft, sier Herlofsen.

Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet mener det er et tankekors at mange som ønsker å stå i arbeid, ikke slipper til.

- Om noen år kommer vi til å riste oppgitt på hodet over hvordan mange ledere i det private og i det offentlige så på sine seniorer i dag, sier statssekretæren.