Helt innerst på Trondheim Torg, inneklemt bak ei rulletrapp, står en skomaker ved sin lest. Han er svensk, ung, og relativt nyutdannet i yrket.

– Jeg har arbeidet mye med håndverk tidligere; som rørlegger og flislegger. Jeg ville prøve noe nytt, derfor tok jeg skomakerutdanning. I tillegg er min far kunstner, og jeg driver selv med oljemaling, så det ligger litt i blodet å jobbe med hendene, sier Jonathan Rosic (35), skomaker og butikksjef ved Mister Mint Trondheim Torg.

Skjønt, butikken er mer en bortgjemt passasje bak rulletrappa, og lesten er i dag både glassdisk med Zippo-lightere, vegger med isbrodder, og plaketter med dørskilt.

Et levende utdøende yrke

– Er det behov for skomakere i dagens bruk- og kastsamfunn?

– Absolutt, selv om det er et utdøende yrke. Her fikser vi 30–40 sko hver eneste dag. For ikke å nevne alle de andre oppdragene og forespørslene vi får. Folk kommer hit med sadeltøy til hester, vesker, belter og telt. Hit kommer folk jevnlig med blomsterpotter, men de kan vi dessverre ikke fikse.

Sko av det billige slaget har også sin plass på lesten.

– Du vet, ofte får man et par favorittsko, og da vil man gjerne ha dem reparert hvis de går i stykker, uavhengig av pris, sier han.

Mange kommer med høye hæler som må skifte «klakken», som han kaller det på skånsk. Liming av skjøter og reparasjon av glidelåser er også en gjenganger.

– Og her er det ofte bare et par kakk med hammeren som skal til. Vi lærer gjerne opp kundene til å forstå at skoene har et liv verdt å leve, selv om glidelåsen er blitt tverr, sier han.

Fant ny lest

Utdanningen tok han for tre år siden, da en skomaker fra Stockholm ble sendt av bedriften for å lære ham opp. Åtte måneder senere var han butikksjef. Selv er han fra Malmö, men ble lokket til Norge da arbeidsmarkedet i Sverige var på sitt umuligste i 2008.

– Jeg jobbet først på en fiskefabrikk i Nord-Norge i noen år, før jeg dro tilbake til Malmö. Der var det fremdeles vanskelig å få jobb, så da reiste jeg sammen med min norske, daværende kjæreste til Trondheim, sier han.

Butikken hans på kjøpesenteret er en av en håndfull skomakere som fremdeles holder det gående i Trondheim.

– Folk kommer hit med sine problemer. Og vi skal løse dem.