- Det har vært så mye respons at jeg ikke har klart å svare alle. Jeg opplever at folk synes det er positivt at jeg engasjerer meg i samfunnsdebatten. Og så registrerer jeg at det har blitt videre debatt rundt dette, og det var også min intensjon, sier visepolitimester Fostervold.

I et intervju lørdag sa hun blant annet at innvandrere ikke bare må følge norsk lov, men også norske verdier, som kvinnesyn og likestilling.

- Uforståelig

Dette reagerte samfunnsdebattant Daniel Johansen på. Han skriver blant annet: «Det er uforståelig at en leder innenfor politietaten, som utelukkende skal håndheve norsk lov, begynner å snakke om at innvandrere må følge norske verdier.»

- Jeg synes kronikken til Johansen er veldig god og interessant. Samtidig vil jeg gjerne si: Selvsagt kan jeg uttale meg i verdispørsmål. Johansen sier jeg utelukkende skal håndheve loven, men politiets oppgave er: «trygghet, lov og orden». Politiets primæroppgave er forebyggende politiarbeid. Dette starter helst før, men ofte der verdier og normer brytes ved adferd. Jo tidligere politiet er i situasjonen, jo tidligere er det mulig å avverge ett lovbrudd, sier hun.

Kvinnesyn kan føre til utrygghet

Johansen skriver i sitt innlegg at innvandrere «skal slippe å lete febrilsk etter en nasjonal verdikonsensus som ikke eksisterer»:

- Sett deg i en innvandrers sted og prøv å finne det verdimessige bindeleddet mellom tidligere inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen og integreringsminister Sylvi Listhaug, skriver Danielsen i sitt innlegg.

- Johansen spør deg hvilke verdier du mener: «Det som flertallet i bibelbeltet på Sør- og Vestlandet står for, eller det som flertallet i Trøndelag står for?» Har han et poeng i at det er «umulig» å finne en nasjonal verdikonsensus?

- Det jeg mener med norske verdier, er universelle verdier som kvinnesyn, likestilling, fri seksuell legning og religionsfrihet. De er forankret i grunnleggende menneskerettigheter. De vil selvsagt alltid være dynamiske, men det må være lov å sette ord på dem. Hvis et dårlig kvinnesyn for eksempel bidrar til å fremme utrygghet for kvinner, slik eksempelet fra Stockholm og Köln viser, så er det også politiets oppgave å peke på dette, sier Fostervold.

Adresseavisen 16. januar 2016
Kritiserte politiets uttalelser: Daniel Johansen. Foto: Vegard Eggen