Denne uken innførte de mobilfri skole.

Når elevene kommer på skolen om morgenen, leverer de inn mobilen til læreren. Først når de skal hjem, får de den tilbake.

- Fantastisk, sier noen.

- Utrolig teit, sier andre.

- Vi er den første ungdomsskolen i Trondheim som innfører dette, men jeg har fått henvendelser fra mange andre. Jeg tror nok det er flere som vil følge etter, sier Lars Kvendbø, rektor ved Hoeggen.

Les også: Slik påvirker mobilen hverdagen

Høre på musikk

En tidlig tirsdag morgen kommer elevene i 10A luskende inn i klasserommet, med sekken på ryggen og mobiltelefonen i hånda. Lærer Jens Winsnes har plukket frem plastkassen, klar til å samle inn mobiltelefoner. Dag to med mobilfri skole er i gang.

Hannah Lund Lindseth og Sofie Rofstad Aalberg er strålende fornøyde:

- Det er et veldig bra tiltak. Før satt vi jo bare med mobilen i friminuttene. Vi sendte bilder og meldinger til hverandre hele tiden. Nå kan vi snakke sammen isteden, sier de.

Inne i et annet klasserom sitter 10C. Der er ikke stemningen like høy:

- Vi vil ha mobilen i friminuttene. Det er jo ikke noe å holde på med nå. Vi bruker mobilen til å spille og høre på musikk, sier Magne Maaø.

Truet fellesskapet

Det er snart ett år siden tanken om å innføre mobilforbud ved skolen med rundt 375 elever kom opp. Rektoren var en forkjemper, men var opptatt av å involvere alle i avgjørelsen. Dermed ble det en grundig prosess med diskusjoner i elevråd, brukerråd og foreldrenes arbeidsutvalg.

- Undersøkelser viser at ungdommer bruker åtte-ni timer på mobilen. En av de største utfordringene for mange elever er at de ligger til langt på natt med mobilen. Da snakker vi om et samfunnsproblem. Jeg tenker at her bør skolen gå foran, og lære elevene at det er mulig å ta pauser fra mobilen, sier Kvendbø.

Tidligere har praksisen vært at mobilen ikke skulle brukes i timene, noe elevene i stor grad har respektert. Men i friminuttene har det vært fritt frem, og dermed har elevene vandret duknakket rundt i skolegården, med tommelen sveipende over mobilskjermen for å sjekke livet på Instagram, snapchat, YouTube og andre sosiale medier.

- Vi har følt at fellesskapet har vært litt truet, mobilen har vært viktigere enn fellesskapet, sier Kvendbø.

Foreldrejubel

Han opplevde å få applaus på foreldremøtene i høst da han uttalte at han nektet å la Apple få sette dagsorden i skolehverdagen. Litt mer overrasket ble han over at også elevrådet støttet en mobilfri skole. Ledertroikaen Kristina Rønne, Kristin Krogdal og Ulrik Aarvåg er svært fornøyd med mobilforbudet.

- Jeg var litt skeptisk i starten, men etter hvert som jeg tenkte på det, ble jeg positiv. Vi bruker jo mobilen bare til å ta bilder og sende meldinger til hverandre. Vi kan jo heller snakke sammen, sier Kristina.

- Det er veldig uvant nå i starten, men jeg tror dette blir bra. Nå slipper du jo også å være redd for å miste mobilen, sier Kristin.

- Jeg var redd det skulle bli kleint i friminuttene, det er så rart å være uten mobil. Men nå snakker vi jo sammen, smiler Ulrik.

- Er dere ikke redd for å bli upopulære når dere støtter mobilfri skole?

- Det er ikke alle som er enige, men når de fleste får tenkt seg om, så skjønner de at dette er bra. Vi tror de fleste støtter dette, sier elevrådslederne.

Sjakk og kortspill

Skolen lover nå å legge til rette for alternative aktiviteter i friminuttene, og rektor skal handle inn både spill og kortstokk. Ute skal det bli sjakk, og når snøen forsvinner er det muligheter for sandvolleyball.

- Jeg har fått et par bekymringsmeldinger fra foreldre som sier at barna deres er ensomme i skolen, og at de har gjemt seg bak mobilen. Jeg tenker at nå blir det enklere å se disse elevene, og hjelpe dem, sier Kvendbø.

Når mobilen forsvinner ut av skoletiden, slipper elever også å bekymre seg for at de blir tatt bilde av i garderoben etter gym.

- Det er blitt slik at sosiallærerne på skolene bruker mye tid på rydde opp i saker hvor det er lagt ut bilder på snapchat, påpeker Kvendbø.

- Men mobil er vel også et nyttig hjelpemiddel også i skolen?

- Lærerne kan dele ut mobilene hvis elevene har bruk for dem. Vi er også godt utstyrt med pc-er. Så vi skal fortsette å utnytte teknologien, sier Kvendbø.

- En befrielse

Flere skoler i Trøndelag har innført mobilforbud i skoletida. Skaun ungdomsskole har vært mobilfri i to år.

- Det var delte meninger da vi innførte dette, noen syntes det var storartet, andre var skeptiske og noen var negative. Men vi har gode erfaringer med dette. Elevene synes det er en befrielse å slippe å være redd for at noen tar bilder og bruker de feil. Nå prater de mer, gjør ting sammen, og vi opplever mer ro i undervisningen, sier rektor Grethe Gravrok Sand.

Lang prosess: Rektor Lars Kvendbø har brukt nesten ett år på å jobbe frem et mobilforbud ved Hoeggen skole. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Leveres: Hvis mobilen er med på skolen, må den leveres inn til lærer. Slik er de nye reglene ved Hoeggen ungdomsskole i Trondheim. Foto: Jens Petter Søraa
Mobilstopp: Snapchat og instagram må vente til skoledagen er over for elevene ved Hoeggen ungdomsskole. Mange er begeistret for mobilforbudet. Fra venstre lærer Jens Winsnes, Lars Kvendbø, rektor, Ulrik Aarvåg, Kristin Krogdal og Kristina Rønne i elevrådet og elevene Sofie Rofstad Aalberg og Hannah Lund Lindseth. Foto: Jens Petter Søraa
Savner mobilen: Magne Maaø er ikke spesielt begeistret for at han må levere fra seg mobilen i skoletida. Rektor Lars Kvendbø er imidlertid fornøyd med tiltaket. Foto: Jens Petter Søraa