Han reagerer sterkt på at Idrettsskolen AS nå får departementets tillatelse til å starte opp, stikk i strid med høringsuttalelsen fra formannskapet i Trondheim.

- Det var dette vi advarte mot da vi fikk den nye friskoleloven. Vi fryktet at kommunene ikke ville bli hørt. Det er åpenbart at vi ikke er blitt hørt i denne saken, sier Schrøder som er leder i oppvekstkomiteen i Trondheim.

Idrettsskolen AS har nå fått godkjenning av Kunnskapsdepartementet til å starte opp en privat, kristen idrettsungdomsskole med 120 elever. Skolen er planlagt på Ranheim, og leder ved skolen, Arne Pukstad, håper å komme i gang allerede til skolestart til høsten.

Sa nei

Da formannskapet i 2014 ga sin høringsuttalelse til etableringen av denne privatskolen, støttet de ikke skolens søknad, og påpekte at det ikke var marked for ytterligere private skoler i byen.

I uttalelsen til Utdanningsdirektoratet påpekte kommunen at fem av åtte private skoler har ledig kapasitet, og at det de siste årene har vært svakt fallende elevtall i private skoler. Videre påpekte kommunen at en skole med 120 elever i Østbyen vil gi den offentlige grunnskolen utfordringer knyttet til utnyttelse av eksisterende og planlagt kapasitet.

Utdanningsdirektoratet støttet seg til kommunens uttalelser, og avslo søknaden, men nå har Kunnskapsdepartementet etter en klage gitt skolen tillatelse til oppstart.

Skaper usikkerhet

Schrøder er skuffet over at kommunen ikke er blitt hørt.

- Det er synd at ikke våre innspill blir tatt på alvor. Nå skal vi bygge en ny skole i Østbyen, og samtidig planlegger vi en ny ungdomsskole. En ny privatskole skaper usikkerhet for kommunen, sier Schrøder.

- Men det er behov for en ny ungdomsskole i Østbyen, er det ikke positivt at private også kan bidra med skoleplasser?

- Nå har vi en plan for å bygge ut skoler. Dette kan føre til at det ikke blir behov for en like stor skole. Men hvis denne privatskolen i verste fall går konkurs, må vi likevel ha kapasitet til å ta imot elevene, påpeker Schrøder.

Ifølge han viser beregninger at kommunen vil tape 3,6 millioner kroner i statsstøtte, hvis 120 elever flytter fra den kommunale skolen til Idrettsskolen.

- Forsvinner det fem elever fra en klasse, så vil det bety en lærer mindre. Dette kan få betydning for lærertettheten, sier Schrøder.

Vil ikke kommentere

Da søknaden fra Idrettsskolen ble behandlet i formannskapet i 2014, innvendte kommunalråd Yngve Brox (H) at grunnlaget for å behandle saken var for dårlig, fordi viktige momenter ikke var vurdert av rådmannen, og fordi vesentlig informasjon ikke var tatt med. Høyre er vanligvis positive til private skoler, og Brox sier at de generelt er for et mangfold i skolen i Trondheim. Men han vil ikke kommentere Kunnskapsdepartementets tillatelse til privatskole på Ranheim:

- Jeg kan ikke kommentere saken før jeg har sett vedtaket fra departementet, sier han.