Nå etableres en privat, kristen idrettsungdomsskole på Ranheim.

Foreløpig mangler de både lokaler, lærere og elever. Men målet er å rekke skolestart til høsten.

- Det blir en hektisk måned fremover, men vi mener dette skal gå, sier Arne Pukstad, en av de to som står bak Idrettsskolen AS. Den andre er Trond Olav Wevang, lærer ved Flatåsen skole.

- Jeg har jobbet med dette i to år. Det er en drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier Pukstad.

Fikk avslag

Det var i 2014 Idrettsskolen søkte Utdanningsdirektoratet om godkjenning for å starte en privat ungdomsskole på religiøst grunnlag i Trondheim, den gang med beliggenhet på Leangen. Direktoratet avslo søknaden, blant annet med begrunnelse i at det allerede var to kristne ungdomsskoler i Trondheim med ledig kapasitet, og at behovet for kristne privatskoler var dekket.

I tillegg ble det pekt på at en privatskole sannsynligvis ville ha negativ påvirkning på den offentlige skolestrukturen. Direktoratet støttet dermed seg dermed på høringsuttalelsen til formannskapet.

Skolen klaget på vedtaket, og pekte i sin klage på at de to kristne skolene i Trondheim hadde sitt utspring i Adventistsamfunnet og Pinsemenigheten.

- Er du ikke innenfor en av menighetene er det ikke en selvfølge at en som foresatt finner disse skolene attraktive som et alternativ til den offentlige skolen, skrev de i sin klage.

Direktoratet sto fast på sin avgjørelse, og saken ble videresendt til Kunnskapsdepartementet. Nå, ti måneder senere, foreligger svaret: Departementet gir klarsignal til at Idrettsskolen kan starte opp når de har godkjente lokaler og nødvendig lærerkompetanse på plass.

I dag er det en idrettsungdomsskole i drift i Trondheim, dette er Nidaros idrettsungdomsskole. Utdanningsdirektoratet har imidlertid i en foreløpig tilsynsrapport varslet at de vil trekke skolens godkjenning, fordi de ikke har tillit til at styret vil drive skolen i samsvar med friskoleregelverket i fremtiden. Saken er fortsatt under behandling.

Forventet nei

- Hvordan blir det å starte en skole som formannskapet i Trondheim kommune har sagt nei til?

- Vi forventet at Trondheim sa nei. Dette er et politisk standpunkt som vi respekterer, selv om vi er uenige. Jeg har et meget godt forhold til kommunen, og jeg er sikker på at vi skal få til et positivt samarbeid, sier Pukstad.

Departementet gir kommunen medhold i at det er en risiko for at en privatskole i området kan føre til endringer i den offentlige skolestrukturen, og at en godkjenning av privatskolen vil kunne undergrave kommunens vedtak om utbygging av offentlige skolebygg.

- En kommune med et innbyggertall og økonomi som Trondheim kommune bør klare å opprettholde et offentlig tilbud på Østbyen, selv dersom elevgrunnlaget blir noe redusert. I denne saken underbygges dette ytterligere ved at det ikke er sannsynliggjort at en godkjenning av Idrettsskolen AS vil få budsjettmessige konsekvenser for Trondheim kommune, skriver departementet.

Mangler skole

Pukstad sier dette om at privatskolen kan få negative konsekvenser for kommunens skoler:

- Hadde vi vært en skole med 1000 elever, kunne jeg forstått det. Men vi er en liten skole, vi skal bli 120 elever på tre år. Når vi ser hvordan denne bydelen vokser, så skulle det være plass til en privat skole.

- Er Ranheim valgt fordi dere ser det som enklere å rekruttere elever i et slikt vekstområde?

- Det ville vært dumt å legge seg inntil en skole med stor kapasitet. Ranheim er en stor bydel hvor det foregår veldig mye idrett, og vi tror det er mange som ønsker å gå på en idrettsskole her. Samtidig er det mangel på skoleplasser, og ungdom på Ranheim drar til Charlottenlund og Markaplassen. Det er behov for en skole her, sier Pukstad som selv bor på Ranheim.

Idrett hver dag

Nå er Pukstad på leting etter lokaler, og håper å ha dette på plass i midten av mars. Fire lærerstillinger er utlyst, og rekrutteringen av elever er i gang. Målet er å starte med 8. og 9. trinn til høsten, og deretter bygge ut med 10. trinn. Pukstad mener det er flere grunner til at elever bør velge Idrettsskolen.

- Vi har idrett på timeplanen hver dag, vi skal dra på leirskole to ganger i året, alle elevene får sin egen PC og vi driver en skole basert på kristne verdier. I tillegg er vi opptatt av å formidle kunnskap. Vi må være bedre enn den offentlige skolen, hvis ikke er det ingen vits i å velge oss, påpeker Pukstad.

I motsetning til den offentlige skolen som er gratis, vil det koste 1700 kroner i måneden, eller 17000 kroner i året i skolepenger.

Kristne verdier: Idrettsskolen er en kristen skole. Mannen bak skolen, Arne Pukstad, sier at de ikke er tilknyttet noe kirkesamfunn. - Alle er velkommen til å gå på skolen, sier han. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen