Turid Svensson skulle egentlig på ferie til Thailand. Den trivelige lille sjefen for Hell Catering skulle ha fri fra matlaging og sine 6-7 ansatte. Så ringte det noen. På vegne av Forsvaret og NATO-allierte.

Så her står vi i den forholdsvis nyoppslåtte matsalen på Frigård utenfor Stjørdal, i noen av de til sammen 7000 kvadratmetrene med telt som er leid inn fra den lokale bedriften Teltspesialisten på Ranheim.

Til sammen vil innkjøpene fra Forsvaret, av all verdens utstyr, gi en rekke selskaper inntekter på minst 80 millioner kroner.

I tillegg kommer kostnadene ved å seile stridsvogner og masse annet materiell over fra USA, og tilbake.

Her serverer Svensson hundrevis av soldater om dagen, opptil 1400 samtidig, på tre ulike steder, svært mange av dem tilhører US Marines.

Altså the Marines, en av verdens mest berømte militære styrker, som opererer til vanns, til lands og i luften, omtrent over hele verden. Ytterst vennlige og jordnære amerikanske soldater, som ble mer enn en anelse skeptiske da de fikk høre at maten skulle serveres fra Hell Catering.

Les også: Ni spørsmål og svar om den store norske NATO-øvelsen Cold Response.

US Marines: Painnkak ja - fiskepudding nei

Nå får Turid høre at «her tas vi bedre vare på enn vi selv klarer», mens «painnkak», «kjøttbolla» og annen husmannskost går ned på høykant. Bare ikke fiskepudding! US Marines har gjort det klart at de takler strid under de fleste klimatiske forhold, men ikke fiskepudding.

Og ikke i særlig stor grad skigåing. Korporal Codie Cauley, som fordeler ski på en parkeringsplass utenfor teltene, lar det skinne gjennom at langrennssporten står svakt i Virginia og Carolina.

Men i Norge er det ingen bønn. Amerikanske, britiske, nederlandske, belgiske etc. soldater deltar på storøvelsen Cold Response nettopp for å lære seg vinterkrig. Derfor klarte Cauley & co en tur på 6-7 km her om dagen.

Vår agenda er å besøke ulike avdelinger mens det er stille før stormen, og være der når det braker løs.

Inne i leiren på Værnes deler Marinejegerkommandoen (MJK), brakker og telt med USAs enda mer berømte Navy Seals. Soldater i våte dykkedrakker løper til og fra med utstyr de brukte under en boringsdemonstrasjon tidligere på dagen.

Marinejegerkommandoen har fortsatt soldater i Kabul i Afghanistan, men de er enn del av NATOs «tilbake til hjemlandet»-strategi, der de skal øve på å forsvare Norge.

Fokus er i stor grad flyttet fra utenlandsoperasjoner til hjemmeområdene, også for spesialsoldatene, og da er det stor stas for MJK-jegerne å bli lempet ut i fallskjerm over furet værbitt, for å gå et anselig stykke på ski, og deretter fullstendig å forsvinne i et landskap for å drive etterretning.

Dette er spesialsoldatenes rolle under Cold Reponse. De skal operere bak fiendens linjer, ligge bom stille og drive etterretning, og litt sabotasje om muligheten byr seg.

Les også: - Trøndelag blir veldig viktig som forsvarsområde

Ikke helt som under Napoleonskrigen

Selv for et utrenet øye er det åpenbart at militær stridsstrategi har endret seg mye siden Napoleonskrigene. Nå, før det drar seg til under Cold Response, er hverken styrkene som skal være «the good guys», eller «fienden» (her har man like godt leid inn en svensk avdeling), samlet i store enheter.

De har hver for seg drevet forberedelser over store deler av Midt-Norge og Nordland, og gjør det fortsatt denne dagen.

Der vi sveiper over Trondheimsfjorden i helikopter dukker det nederlandske amfibiefartøyet «Johann de With» opp, deretter et team med to rib'er stappfulle av spesialsoldater, så det amerikanske amfibiefartøyet USS «Fort McHenry» og til slutt den nederlandske ubåten «HNLMS Walrusz».

Ute på Ørland, der de første norske kampflyene av typen F-35 skal lande neste år, står det gigantiske, canadiske transportflyet av typen C-17.

Herfra operer også Awacs overvåkingsfly og norske F-16.

Hva vet de om det som skal skje de neste dagene? En geværsoldat i US Marines vet svær lite. Sjefen for MJK, kommandørkaptein Petter Hellesen, vet mye mer. Men hele dreieboken som utgjør Cold Response kjenner bare de som har designet øvelsen, og som sørger for at nye ordrer drysser ut til de ulike avdelingene.

Og alle, i alle fall nesten alle, sitter på klappstoler og og ligger på feltsenger anskaffet fra «lokale» i Midt-Norge.

Les også: Bli med om bord i spanske krigsskip