Det frykter sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Trøndelag, Terje Lunde.

- Vår oppgave er å forebygge at det skjer, sier han til Adresseavisen.

LES HER: Øvelse Cold Response bety trafikkaos

Russland størst skadepotensial

Lunde viser til PSTs trusselvurdering for 2016, hvor det gis uttrykk for at etterretningsvirksomheten i og mot Norge er høy.

- Utenlandske etterretningstjenester utføres ikke kun av land som Kina og Russland, men Russlands intensjon om og kapasitet til å utøve spionasje mot Norge vurderes å ha størst skadepotensial for Norge og norske interesser, sier Lunde, som viser til at russisk etterretningstjenesters oppdrag er blant annet styrt av langsiktige russiske sikkerhetsinteresser.

Forsvars, sikkerhets- og beredskapsmessige forhold i Norge er etterretningsmål for disse tjenestene.

Cold Response

- Derfor må PST ta høyde for at en stor øvelse som Cold Respons vil inngå i dette bildet, gitt sin deltakelse fra en rekke NATO land, uttak av forhåndslagret militært materiell og militær innsats på land, i luft og sjø med omkring 15 000 deltakere, påpeker Lunde.

PST vurderer det slik at formålet med interessen fra utenlandsk etterretningstjeneste ikke er å høste en umiddelbar gevinst, men å legge til rette for russiske militære disposisjoner i en eventuell endret fremtidig sikkerhetspolitisk situasjon.

- Tradisjonell etterretning i form av kartlegging av sivil og militær infrastruktur vurderes å vedvare. Også kartleggingen av enkeltpersoner ansatt innen blant annet forsvars- og beredskapssektorene vurderes å fortsette i 2016, sier Lunde.

Han ønsker ikke å utdype og konkretisere dette nærmere, men bare understreke at en rekke forhold gjør Norge og Midt-Norge interessant som etterretningsmål.

- Norge forvalter store naturressurser, har en sentral strategisk beliggenhet i nord, er medlem av NATO og har på flere områder teknologisk spisskompetanse. I tillegg deltar Norge i freds- og menneskerettighetsarbeid og engasjerer seg tidvis i ulike konfliktområder.

Digital spionasje

- Hvordan er det utenlandske etterretningstjenester opererer i Norge?

- Flere fremmede stater har etterretningspersonell her i landet. I hovedsak er dette etterretningsoffiserer som er stasjonert under diplomatisk dekke ved de enkelte lands ambassader og konsulater i Norge. Deres hovedoppdrag er å etablere fortrolige og personlige kontakter som kan gi sensitive opplysninger.

LES HER: Ni spørsmål og svar om Cold Response

Lunde mener at større bevissthet hos dem som er etterretningsmål de senere årene har gjort muligheten for å utøve den tradisjonelle menneskebaserte innhentingen gjennom spionasje noe mer begrenset sammenlignet med tidligere år.

- På bakgrunn av det har fremmede etterretningstjenester styrket sin teknologiske kapasitet til primært å drive innhenting mot sensitive, men ofte ugraderte kommunikasjonsplattformer.

PST-sjefen mener det også er grunn til å understreke at spionasje i det digitale rom er blitt en integrert del av fremmede sikkerhets- og etterretningstjenesters arbeid, og utføres i stort omfang mot Norge og norske interesser.

- Som etterretningsmetode er digital spionasje kostnadseffektiv og har høyt etterretningsutbytte, sier PST-sjef Lunde.

Her kan du bli med om bord i spanske krigsskip

Frykter spionasje: PST-sjef Terje Lunde tar høyde for at utenlandsk etterretning er interessert i øvelsen Cold Respons.