– Jeg kommer til å lære masse. Jeg gleder meg, sier Elisabeth Sagfjæra Vaagland.

Hun er fersk styreleder i Vikhammer Andelsgård. Sammen med 70 allerede påmeldte andelseiere er hun i ferd med planlegge sin første sesong som hobbydyrkere av økologiske grønnsaker på Vikhammer i Malvik. Målet er å få med 180 andelseiere på laget i løpet av våren. Initiativtagerne har tro på å nå målet, og merker også interesse fra mange trondhjemmere. På Medalhus Andelslandbruk på Melhus har de etter tre sesonger 150 andelseiere, og øker i år til 170. Fortsatt står flere på venteliste for å få bli med på Melhus.

– Mange er blitt mer bevisst på hva de spiser, og at maten skal være kortreist, sier hun.

- Min mor dyrket økologiske grønnsaker her på gården, så jeg husker godt den gode smaken. Og slike gårdsbruk nære byen er lett tilgjengelig for folk. Dette blir morsomt, sa bonde Olav Vikhammer, som stiller med arealene og som også er med i styret for andelsgården, til Adresseavisen i fjor høst.

Innleid gartner

Andelsgård-konseptet er litt som å være med i et samvirkelag. På Vikhammer er det en engangssum på 1000 kroner, i tillegg til en årlig avgift på 2800 kroner per andel. For barn er det halvparten. I tillegg må alle bidra med minst seks dugnadstimer gjennom sesongen.

– Det er en del som synes det er dyrt. Men det koster med lønn til gartner, leie av jord, leie og innkjøp av utstyr og frø og planter, sier Sagfjæra Vaagland.

Budsjett og regnskap er helt åpent for alle, det skal være et gjennomsiktig system. Men om det lønner seg i kroner og øre er det ingen garantier for. Det kommer an på hvor stor grønnsakspiser du er, og ikke minst hvordan avlingene slår ut. I tillegg er det en mulighet til å skaffe seg økologiske grønnsaker dyrket etter biodynamiske prinsipper. Gartner Jan Aage Bjørn, som sammen med sønnen Aron er leid inn som gartnere i 60 prosents stilling, har studert biodynamisk jordbruk i Sverige. De siste årene har han drevet egen anleggsgartnervirksomhet.

– Avlingene vil variere, og det er en risiko vi som andelseiere deler sammen med bonden. Fjoråret var dårlig på Melhus, men det var ingen som klagde på det. Folk er innforstått med at det er slik. I gode år vil du få mye mer igjen for det du har puttet inn, sier hun.

For det handler om noe mer enn lønnsomhet for dem som velger å engasjere seg i andelsjordbruk.

– Det sosiale er viktig, og vi legger opp til å ha kurskvelder og dele kunnskap med hverandre, sier Sagfjæra Vaagland. Ikke minst tror hun barn vil ha stor glede av å være med på hele prosessen – fra jord til bord.

– Flere og flere barn vokser opp uten at de har vært på en gård. Her får de mulighet til å være med i arbeidet, og det er også hester og kaniner på gården, sier styrelederen.

Med på «Jubelåsen»

Selv vokste hun opp i blokk på Hallset i Trondheim, uten tilgang til hage. Men minnene fra barneskolen, da hun og medelevene fikk en liten jordlapp til å dyrke på, sitter fortsatt som spikret.

– Det var veldig stas å dyrke og spise egen grønnsaker, sier hun og smiler.

I barne- og ungdomsårene var det håndballen som gjaldt for henne, og på 80-tallet var hun en del av Byåsens håndballag. Som gullgrossister i både serie- og cup og med profiler som Trine Haltvik, Mia Hermanson og Karin Pettersen ble de bare kalt «Jubelåsen».

– Det var en flott tid, minnes hun.

Men håndballparketten var hard for knærne, og etter flere operasjoner er trening essensielt for å holde skadene i sjakk. Sammen med ektemannen er hun fast inventar på treningsstudioet som bonde Olav Vikhammer også driver på gården. Der var også der hun først fikk høre om planene for andelsjordbruket.

– Etter at jeg flyttet til Vikhammer og fikk egen hage begynte jeg først med blomster, og etter hvert med urter og litt tomater. Nå er jeg veldig klar for å lære mer om grønnsakdyrking, sier 46-åringen.

Purreløk, kålrot, gulrot, reddiker, nepe, grønnkål, salater, sukkererter, brokkoli, tomat, og agurk er noe av det som planlegges den første sesongen på Vikhammer. Gjennom sommeren og til høsten får alle sin del av grønnsakene når de tas opp av jorden.

– Plass for alle

Vikhammer-dyrkerne har fått flere gode råd fra Medalhus Andelslandbruk som startet opp i 2013. Styreleder Pål Theodorsen fortalte om stort mangfold blant dyrkerne til nrk.no tidligere i vinter.

– Noen har full global oversikt og spesialutdanning innen økologisk hagebruk. Andre vet ikke om gulrota vokser på trær eller i jorda, fortalte han.

Sagfjæra Vaagland er opptatt av at det er plass til alle, både de som allerede er drevne dyrkere, og de som ikke har greie på det.

– Vi samler jo mange ulike mennesker, og det vil sikkert være forskjellige meninger om ting. Men alle som er med har like mye å si, og avgjørelsene tas på årsmøtet, sier hun.

Vyene om hva dette kan bli er mange. De snakkes om å utvide med høner, bier og kanskje husdyr på det 14 mål store området Vikhammer har stilt til disposisjon.

- Vi har snakket om dyrehold, men det er ikke noe som nå er planlagt. Vi får eventuelt ta det steg for steg, først må vi sette i gang, sa Olav Vikhammer til Malvikbladet nylig.

For nå handler det om å så de første frøene.

Vikhammer gård: Her skal det dyrkes økologiske grønnsaker på Vikhammer. Foto: Privat
Elisabeth Sagfjæra Vaagland. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen