I snart 20 år har hun prostituert seg. I Tyskland, Danmark, Canada ... I Trondheim har hun vært i flere måneder i strekk de siste årene, siden hun kom hit for første gang i 2004.

- Aldri har jeg opplevd en så brutal mann som han, sier hun om den tiltalte 27-åringen.

Trondheimsmannen sitter nå på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett, og han nekter straffskyld for «særlig krenkende» voldtekter av denne kvinnen i juli og en annen prostituert i mars i fjor. Han er også tiltalt for gjentatte voldtekter av en kvinne bosatt i Trondheim – over en periode på fem år, noe han også nekter for.

Les også: - Han har bedratt de prostituerte, men ikke voldtatt

Inngikk avtale om sexkjøp

Tirsdag kveld fulgte den latinamerikanske kvinnen Adresseavisen rundt i Trondheim sentrum. Hun er i byen bare for å vitne i den pågående rettssaken. Her går hun, i gater hvor hun ifølge eget utsagn har solgt sex siden 2004. I Thomas Angells gate. I Munkegata. Søndre gate. Prinsenkrysset. I fjor kom hun hit på vårparten og hadde planer om å bli helt til høsten. Hun bodde hos en venninne på Solsiden.

Så. En onsdag kveld i juli i fjor, gikk hun ut for å selge sex.

- Dagen før hadde jeg hatt to kunder. En blowjob til 600 kroner og samleie til 1000. Klokken nærmet seg 02. Jeg ville dra hjem, for jeg ble ikke enig med noen kunder denne kvelden, forteller kvinnen.

Enige om 2000 kroner

På vei hjem møter hun tiltalte i Nordre gate. Begge to forklarte i retten tirsdag at de ble enige om en pris på 2000 kroner – og at de tok en taxi hjem til hans leilighet. Herfra spriker forklaringene. For hennes del beskriver hun det som et mareritt som endte opp på voldtektsmottaket på St. Olavs Hospital – der hun måtte sy et to centimeter langt og 4 mm dypt sår fra venstre munnvik og innover, ifølge legerapporten. Hun fikk også konstatert andre fysiske skader på kroppen.

- Hvis jeg ikke holdt kjeft, sa han at han skulle bruke kniven, «som på thailenderen», sa han. Så hentet han håndjernene, forklarte den latinamerikanske kvinnen i retten tirsdag.

- Jeg tenkte på barna mine, tenkte jeg skulle dø, sier kvinnen.

Les også: Vil be retten om forvaring

- Slo og voldtok

I tiltalen heter det at han truet med å bruke kniv, satte på henne håndjern, slo henne i ansiktet og gjennomførte voldtekt på en særlig smertefull og krenkende måte.

Tidlig torsdag morgen, noen timer etter hendelsen, gikk kvinnen til politiet. Hun ble kjørt på voldtektsmottaket, og politiet pågrep mannen i hans bolig, hvor han lå og sov. Siden da har han sittet i varetekt. Han var på dette tidspunktet allerede under etterforskning for voldtekt av den andre prostituerte, et forhold som altså skal ha skjedd i mars.

Trenger penger til familien

Kvinnen har europeisk pass fordi hun var gift med en europeer for mange år siden. Da yngstesønnen var fire måneder gammel, prostituerte hun seg for første gang. Hun trengte penger, forklarer hun. «Jeg prostituerer meg ikke der (i landet hun bor i, journ.anm.), siden barna mine er der,» som hun sier det selv. Hun kan lese greit. Hun kan skrive navnet sitt og litt til. Skolegang har det vært svært lite av.

Før solgte hun sine tjenester gjennom den nå nedlagte ukeavisa Søndag Søndag, men de siste årene har hun gått på gata. Hun bruker ikke internettannonser. Det gjør heller ikke den andre fornærmede prostituerte, som er fra et afrikansk land. Hun sier hun solgte sex sammen med en venninne på gata i Trondheim.

Politiet klar over gateprostitusjonen

Tidligere har det så å si ikke vært gateprostitusjon i Trondheim.

- Vi ser sporadiske tilfeller av gateprostitusjon. Når det skjer, så er det i sentrumsnære områder. Dette er ikke noe som preger bybildet, sier Geir-Ole Momyr, leder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt.

Politioverbetjenten opplyser at politiet innimellom får meldinger fra publikum om gateprostitusjon, men at dette skjer sjelden.

- Gateprostitusjonen skjer ikke i bestemte gater eller på bestemte steder, sier Momyr.

Erkjenner ikke straffskyld

27-åringen erkjenner ikke straffskyld for voldtektene. I retten fremholdt han at han hadde avtalt sexkjøp, og at de hadde hatt sex, men at uoverensstemmelsene først oppsto da han valgte ikke å betalte for seg.

- Jeg skjønner at de føler seg svindlet og bedratt. Det ligger et sinne i det å ikke få betalingen. Jeg er ikke stolt over det. Men jeg har på ingen tidspunkt brukt trusler eller vold, sa han i retten.

- Hvorfor tror du de anmeldte deg? ville aktor vite.

- Jeg tenker de vil ha voldsoffererstatning, og kanskje fordi de var sinte, sier mannen.

Han erkjenner å ha slått til kvinnen i ansiktet slik at hun fikk såret i munnviken, men sier det var fordi hun ble aggressiv da han nektet å betale.

- Jeg vet at det ikke har skjedd en voldtekt. Det er flere ting som underbygger min versjon av saken, enn omvendt, sa mannen i retten.

- Fare for gjentakelse

Det er to rettspsykiatrisk sakkyndige til stede i retten for å vurdere den tiltalte. Statsadvokat Unni Sandøy har tidligere sagt at hun vil be retten vurdere forvaring:

- Det stemmer at han ikke er dømt tidligere, men tiltalen inneholder tre poster av forhold som har en likhet i seg. Det foreligger en fare for gjentakelse, sa statsadvokat Unni Sandøy.

Hun kaller saken svært alvorlig og sier det er sjelden det tas ut tiltale på voldtekt av tre ulike kvinner.

Les mer om at politiet frykter prostituerte ikke tør å anmelde slike saker: - Det skal ha vært veldig brutalt

I Thomas Angells gate. I Munkegata. Søndre gate. Prinsenkrysset. Her har kvinnen ifølge eget utsagn solgt sex siden 2004. Foto: RICHARD SAGEN
Aktor Unni Sandøy (t.v.) i samtale med de to bistandsadvokatene Gunhild Oftedal og Tone Nilsen Skålevik. Foto: Frank Lervik
Tiltalte og fornærmede forklarer begge to at de møttes utenfor 7-Eleven i Nordre gate og avtalte en pris på 2000 kroner. Herfra spriker forklaringene. Foto: RICHARD SAGEN