Etter at Yngve Brox har signalisert at han er på vei ut, går spekulasjonene i Høyre om hvem som skal overta. Ett navn skiller seg ut blant Adresseavisens kilder – og nå velger både tidligere ordfører Marvin Wiseth, tidligere fylkesleder og stortingsrepresentant Lars Tvete og vara til Stortinget, Kjetil Reinskou å peke ut sin favoritt. De ønsker seg nytilsatt kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem.

Fra konkurrenter til venner

Eidem ble mest kjent for sin kamp mot kreften. Eidem har allerede avvist at han er kandidat på sin egen Facebook-side. Men kilder som kjenner han godt mener han likevel kan være mulig å overtale i løpet av årene som kommer. Bengt Eidem selv peker på nylig påtroppet kulturminister, Linda H. Helleland. Det er interessant i seg selv. I 2008 stilte Bengt Eidem mot Linda H. Helleland til stortingsnominasjonen. Det er i ettertid kjent som den heftigste nominasjonskampen i Høyre på lange tider – en kamp der Helleland trakk det lengste strået. I ettertid har imidlertid de to med familier pleiet sosial omgang, blant annet hatt sommerferie sammen.

Marvin Wiseth peker nå ut sin favoritt:

- Bengt er en tydelig politiker. Han er en likandes kar. Han er helt på øverste hylle. En god debattant. Ja, han er nesten for god til å være sann. Bengt vil kunne samle Høyre og være en seriøs utfordrer til en sittende ordfører. Det er heller ikke noe dårlig utgangspunkt at han er godt kjent og flink i media, sier den tidligere Høyre-ordføreren.

- Men vil han stille?

- Jeg har forsøkt å lokke han utpå før uten å lykkes. Han er nok seriøs når han sier han har betenkeligheter både i forhold til sin nye jobb og familien. Så jeg håper han stiller, men jeg er slett ikke sikker, sier Wiseth og understreker at det ikke er nødvendig at Høyres neste frontfigur er i bystyret i dag.

Kjetil Reinskou fra Røros er vara til Stortinget og en viktig premissleverandør i Høyre. Han sier at Bengt Eidem er «det vi i Høyre trenger».

- Han har den appellen som kan lede oss tilbake til tidligere høyder. Bengt er den kandidaten som skiller seg klart ut.

- Tror du det kan være aktuelt for han?

- Det er lenge til dette skal avgjøres og det er gjort vanskeligere nominasjonsarbeid enn å overtale Bengt til dette. At Bengt har vært avvisende på Facebook, gjør ikke at Høyre må se dette som en tapt kamp.

Reinskou sier at hans klare inntrykk er at Eidem ligger et godt stykke foran andre kandidater.

- Han er ideologisk og praktisk. Forutsigbar. Du vet hvilken retning han vil dra i. Han er handlekraftig, ærlig og uredd politiker. Noen vil si han har spisse albuer, men jeg vil si at denne ærligheten har gitt han et godt forhold til mange i flere politiske leire. En av de store bekymringene når det gjelder Høyre i Trondheim er at de er blitt stående litt alene. Bengt vil ordne opp i det, det vil Ingrid Skjøtskift (kommunalråd i dag, red.anm) også kunne gjøre.

- Høyre på hælene

Partiveteran Lars Tvete tar også bladet fra munnen:

- Trondheim Høyre er på hælene når det gjelder framtidig ordførerkandidat. Partiet burde sett etter en kronprins eller kronprinsesse allerede i forrige bystyreperiode, slik at vedkommende kunne bygges opp. De har ikke pekt på en arvtaker, og partiet kan jo ikke bare springe ut på byen for å finne noen nå. Kanskje noen som ikke engang er Høyre-folk. Det er ingen god strategi, sier partiveteranen.

Tvete mener det er én mann som kan aksle oppgaven som partiets nye ordførerkandidat:

- Bengt Eidem er min favoritt. Han er en voksen mann som har gått gjennom litt i livet. Han utmerker seg som den klart beste kandidaten nå.

Bengt Eidem sier han er glad for alle gode ord.

- Dette er jo veldig hyggelige karakteristikker. Samtidig er jo dette ord man gjerne bruker i festtaler, så sannsynligvis er ikke sannheten like god, smiler han.

- Folk som kjenner deg godt tror det vil rykke i deg når du øyner muligheten til å «gjøre en jobb for byen du elsker»?

- Det er helt riktig at jeg er veldig stolt over å være trondhjemmer og trønder, det har jeg aldri lagt skjul på. Dette får jeg nå heldigvis brukt i min nye jobb i Trønder Energi. Og ja, jeg har også et bankende hjerte for arbeid med politikk. Det har jeg fått utløp for gjennom mine fem år i oljenæringen, og det vil jeg også få i Trønderenergi. Jeg vil ikke utelukke at jeg på et senere tidspunkt velger å jobbe med politikk på heltid, men når det gjelder valget i 2019 er det helt uaktuelt. Så får vi se hva som eventuelt skjer i 2027, 2031 eller 2035 – det er aldri for seint å bli politiker, sier Eidem, som vil være 50 år i 2027.

- Sosiale og morsomme

Eidem mener Høyre har en rekke gode navn partiet nå må se nærmere på i den kommende nominasjonen. Men det er ett navn som skiller seg ut for ham – Linda Hofstad Helleland:

- Ambisjonen til Trondheim må jo være å vinne bykampen mot Drammen om framtidig hovedsete for familien Hofstad Helleland. Tenk så kult det hadde vært og vunnet den! Hver for seg og til sammen så representerer Linda og Trond en kompetanse som Trøndelag gjerne vil ha mer av. I tillegg er de jo utrolig sosiale og morsomme folk. De vil jo passe mye bedre inn i trivelige Trondheim og Trøndelag enn i det litt tristere Drammen og Buskerud, smiler Eidem.

- Trond Helleland er parlamentarisk leder i høyre på Stortinget. Hva skulle lokke ham til Trondheim?

- Jeg tror ikke det vil være vanskelig å finne verdiskapende arbeid til Trond Helleland i denne regionen eller byen.

Adresseavisen har snakket med andre kilder som heller ikke ser det som usannsynlig at den nåværende kulturministeren kan komme hjem og bli frontfigur i Trondheim.

- Hun har sagt at hun vil hjem, og snart skal Klæbu og Trondheim slås sammen, blir det understreket.

Linda Hofstad Helleland ønsker ikke å kommentere saken, ifølge politisk rådgiver i Kulturdepartementet, Maria Göthner.