- Vi har i tilsynet funnet at styret har drevet bevisst i strid med regelverket. Vi har avdekket brudd på alle kontrollerte områder. Vi har også avdekket uforsvarlig økonomiforvaltning. Grunnen til at vi trekker godkjenningen er at vi ikke har tillit til at styret har evne og vilje til å drive skolen i samsvar med regelverket i fremtiden, sier Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet (Udir).

Hun sier det er svært sjelden at Udir trekker godkjenningen til en friskole.

- Vi har bare trukket godkjenningen i et fåtall saker siden vi overtok tilsynet i 2009, sier hun.

Skolen er uenig i avgjørelsen, og anker nå til Kunnskapsdepartementet.

Tilsyn

Det er et omfattende tilsyn ved friskolen som ligger til grunn for den dramatiske beslutningen. I tillegg støtter Udir seg på et tidligere tilsyn fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag hvor det ble avdekket en rekke avvik ved skolen, samt et vedtak fra sist sommer hvor Fylkesmannen påla skolen å møte i Konfliktrådet på grunn av høyt konfliktnivå mellom skole og hjem.

Udir påpeker at de har avdekket mange alvorlige og gjentatte brudd på regelverket, og vurderer derfor at tilbaketrekking av godkjenningen er et riktig reaksjonsmiddel.

- Vi har funnet brudd på alle kontrollerte områder, og vi har avdekket betydelige svakheter i økonomiforvaltningen. Skolen har ikke klart å fremvise bilagsinformasjon for regnskapsåret 2011, og det gjør at vi ikke kan kontrollere om statsstøtten er kommet elevene til gode. Statsstøtte og skolepenger skal benyttes på elevene. Det er forutsetningen for utbetaling av statsstøtte. Manglene ved økonomiforvaltningen gjør det veldig vanskelig for oss å ta stilling til om midlene er brukt på elevene, sier Barton Dahlberg.

Dette er noen av funnene som Udir nå legger frem:

Økonomi:

Udir påpeker at det er vanskelig å avklare om statstilskuddet og skolepengene kommer elevene til gode. Skolen har «betydelige svakheter i økonomiforvaltningen». Skolen har ikke kunnet vise frem regnskapsbilag for 2011. For regnskapsårene 2012–2014 er det avdekket mangelfulle bilag, og det er bilag som er forsvunnet. Skolen har en omfattende bruk av kontantkasse, noe som Udir mener øker sannsynligheten for svinn. I tillegg mener Udir at enkelte av kostnadene som er belastet skolen, er av privat karakter, og viser til bl.a. restaurantbesøk og innkjøp av ishockeyutstyr til barn.

- Grunnet den mangelfulle dokumenteringen av kostnadene, har vi ikke klart å tallfeste hvor mye dette utgjør, skriver Udir.

Faglig opplæring:

Nidaros idrettsungdomsskole er godkjent som ordinær grunnskole, og har ingen særskilt godkjenning for å drive med idrett. Skolen har flere ganger søkt om å få utvidet timetall, men har fått avslag. Til tross for dette har skolen tilbudt elevene et høyere timetall enn det den har lov å tilby i henhold til Kunnskapsløftets fag- og timefordeling. Skolen har også tilbudt elevene for få valgfag, konkluderer Udir.

Ledelse av skolen:

Skolen har vært drevet av et stiftelsesstyre og et skolestyre, men beslutninger er tatt i stiftelsesstyret. Representanter for elever, foreldre og ansatte har kun deltatt i skolestyret, og har dermed ikke fått mulighet til å påvirke beslutninger ved skolen. Dette er i strid med friskoleloven.

Inntak til skolen:

Når elever har søkt til skolen, er de i søknadsskjemaet blitt spurt om hvilke idretter de er aktiv i, om faglige ferdigheter og attest fra trener. Skolen har også spurt om eleven har spesielle behov, og har bedt om passfoto av eleven. Dette er irrelevant informasjon som er egnet til å sile søkere, mener Udir og slår fast at skolens inntaksprosess er i strid med friskoleloven.

Avhengig av tillit

Skolen har i sitt tilsvar til Udir lovt å rette opp i en rekke av forholdene som er påpekt, men Udir holder fast på sin beslutning om å trekke godkjenningen.

- Vi er avhengig av å ha tillit til at friskolene driver etter de nasjonale spillereglene, sier Barton Dahlberg.

Av hensyn til elevene, får skolen tillatelse til å drive ut skoleåret.

Uenig i avgjørelsen

Rektor Jostein Iversen sier de er uenige i Utdanningsdirektoratets avgjørelse. De anker nå vedtaket inn for Kunnskapsdepartementet.

- Skolen er fortsatt av den oppfatning at den endelige rapporten bygger på feil faktum, noe som vi påpekte i vårt tilsvar som ble sendt Udir i desember 2016. Skolen er sterkt uenig i Udir sitt vedtak, og mener at sanksjonen om å ta bevilgningen fra skolen er altfor sterk, skriver Iversen i en mail.

Skolen mottok vedtaket onsdag denne uken, og har allerede klaget vedtaket inn for Kunnskapsdepartementet.

- Vi har tro på at Kunnskapsdepartementet vil omgjøre vedtaket. Skolen har også søkt om å få lov å drive skole til den endelige klageprosessen er avgjort. Vi vil derfor drive skolen som vanlig, og elevene vil få det samme tilbudet som før, skriver Iversen.

Skolen har i sitt tilsvar til Udir varslet at de vil rette opp i de avvik som Udir peker på, både når det gjelde inntaksreglene ved skolen og antallet skoletimer. De avviser også at skolen bevisst har drevet i strid med regelverket, og at skolen er belastet med private kostnader.

Informerte elevene

Elevene ved skolen ble informert om vedtaket fredag før påskeferien. Iversen sier at reaksjonen var ulik.

- Elevene er glad i skolen sin, og trives her. Derfor er mange litt oppgitt og trist over dette. De er overrasket, og skjønner ikke helt hva som foregår, sier Iversen.

Skolen har i dag 150 elever. Blir vedtaket stående, innebærer det at 10. trinn får avslutte sin skolegang, mens elevene i 8. og 9. trinn må søke seg til andre skoler. Ifølge Utdanningsdirektoratet har nå elevenes hjemkommune et ansvar for å gi elevene skoleplass.

Ifølge Iversen har idrettsungdomsskolen tatt inn 50 nye søkere til høstens 8. trinn. Disse vil nå bli informert om situasjonen via brev.

Daglig leder ved Nidaros idrettsungdomsskole, Jostein Iversen. Foto: Mariann Dybdahl