Nå er Trondheim kommune i beredskap for å ta imot elevene.

Kommunaldirektør Gunn Røstad betegner det som «en spesiell situasjon» at en av kommunens største privatskoler står i fare for å måtte legge ned.

- Vi ble orientert om vedtaket i forrige uke. Nå forholder vi oss til klagefristen, men parallelt jobber vi med å få en oversikt over hvilken nærskole elevene tilhører, sier Gunn Røstad, kommunaldirektør i Trondheim kommune.

Som Adresseavisen fortalte i forrige uke har Utdanningsdirektoratet (Udir) vedtatt å trekke godkjenningen til Nidaros idrettsungdomsskole på Tiller. Udir har ikke lenger tillit til at styret har evne og vilje til å drive skolen i samsvar med friskoleregelverket. Vedtaket kommer etter et tilsyn ved skolen hvor Udir konkluderte med at styret bevisst har drevet i strid med regelverket.

Også i en foreløpig rapport som ble lagt frem i november, gikk Udir inn for å trekke tillatelsen til skolen.

Brudd på alle områder

- Vi har avdekket brudd på alle kontrollerte områder. Vi har også avdekket uforsvarlig økonomiforvaltning, uttalte Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Udir.

Skolen på sin side avviser dette, og har nå klaget avgjørelsen inn for Kunnskapsdepartementet. Skal skolen kunne leve videre, må dermed departementet omgjøre vedtaket fra Udir.

- Vi har tro på at Kunnskapsdepartementet vil omgjøre vedtaket. Skolen har også søkt om å få lov til å drive skole til den endelige klageprosessen er avgjort. Vi vil derfor drive skolen som vanlig, og elevene vil få det samme tilbudet som før, uttalte Jostein Iversen, rektor ved skolen.

Får fullføre skoleåret

I et brev til elever og foreldre ved Nidaros skriver Udir at skolen kan fortsette ut skoleåret, slik at elevene får fullføre skoleåret.

- Fra og med neste skoleår har ikke skolen godkjenning til å drive friskole og vil heller ikke få statstilskudd, skriver Udir.

Mens elevene i 10. trinn får fullført sin skolegang, kan de rundt 100 elevene som nå går i 8. og 9. trinn ved skolen bli tvunget til å bytte skole fra høsten av. I tillegg har skolen tatt inn 50 nye elever til høstens 8. trinn. Disse elevene vil få tilbud om plass ved sin nærskole.

- Kommunen er pliktig til å tilby skoleplass til alle elevene, og elevene er sikret skoleplass på sin nærskole, opplyser Petter Helland, rådgiver ved Oppvekstkontoret.

Har kapasitet

Ifølge en oversikt kommunen har er de aller fleste elevene hjemmehørende i Trondheim, men det er enkeltelever også fra Malvik, Klæbu, Melhus, Skaun og Meldal kommuner.

- Det er elever fra nesten alle ungdomsskolekretsene i Trondheim. Disse skolene er nå informert om det som har skjedd, og er forberedt på å ta imot elever fra høsten av, sier Helland.

Sjetne, Hoeggen og Huseby ungdomsskoler er de som har flest elever på Nidaros, med henholdsvis 14, 12 og 10 elever på 8. og 9. trinn.

- Vi har sjekket om disse skolene har kapasitet til å ta imot disse elevene, og det vet vi at de har, sier Helland.

Leder i FAU ved Nidaros idrettsungdomsskole, Hege Elisabeth Sannan Skorild, sier at de ble informert om Udirs vedtak tidlig i forrige uke. Hun ønsker ikke å kommentere saken før de har hatt FAU-møte, noe som er planlagt over påske. Da vil det også bli foreldremøte ved skolen.

Avventer: Hege Elisabeth Sannan Skorild, leder i FAU ved Nidaros idrettsungdomsskole, fikk i forrige uke informasjon om at skolen kan bli stengt. FAU vil møtes etter påske for å drøfte situasjonen. Foto: Kim Nygård