Kunnskapsdepartementet gir skolen en ny sjanse til å drive videre, og dermed slipper skolen trolig å stenge dørene til sommeren.

- Dette er en vitamininnsprøytning for alle med tilknytning til skolen. Dette innebærer at elever og ansatte nå kan konsentrere seg om læring, utvikling og idrett, og ha det fint på skolen, sier Jan Martin Iversen, styreleder ved Nidaros idrettsungdomsskole.

Utdanningsdirektoratet (Udir) varslet like før påske at de vil trekke skolens godkjenning når skoleåret er omme. Bakgrunnen er at Udir på bakgrunn av tilsyn ikke har tillit til at styret ved skolen har evne og vilje til å drive skolen i samsvar med regelverket.

Ungdomsskolen som har 150 elever, er sterkt uenig i avgjørelsen, og har nå klaget vedtaket inn for Kunnskapsdepartementet (KD). Nå varsler KD at skolen får fortsette driften til klagen er behandlet, og avgjørelsen vil trolig ikke være klar før om flere måneder. Dermed tyder mye på at Nidaros får mulighet til å drive ut neste skoleår, uansett utfall av saken.

Planlegger skolestart

- Hvis en skole mister godkjenningen midt i et skoleår, vil vi vurdere om vedtaket først skal tre i kraft etter at skoleåret er ferdig. Da vil hensynet til elevene, som er i gang med opplæringen på skolen, tillegges vekt, sier Roger Spidsberg, seniorrådgiver i KD.

Dermed vil Nidaros forberede både skoletur for tiende klasse i høst, og skolestart for et nytt kull. Samtidig har de forventninger til at KD konkluderer med at skolen får leve videre.

- Vi mener vi har en veldig god sak. Vi har nå lagt frem dokumentasjon som Udir har manglet, og ikke vektlagt i sitt tilsyn. Styret har stor tro på at når Kunnskapsdepartementet har sett på all dokumentasjon i saken, så vil de komme frem til et annet resultat enn det Udir har lagt opp til, skriver Iversen.

Mobilisering

Elever og foreldre har den siste tiden mobilisert for å redde skolen som har vært i drift siden 2005.

- Vi vil ikke at skolen skal legges ned. Vi ønsker at flere skal få muligheten til å gå på denne skolen, fordi vi trives så godt her, og fordi tilbudet er så bra, sier Joachim Knutset Solem, medlem i elevrådet ved skolen.

Elevene tegner et bilde av en skole med flinke lærere, hvor elever blir sett, hvor de får mulighet til å trene hver dag, dra på turer og utflukter, og hvor de trives veldig godt. Nå er mange bekymret for hva som vil skje med skolen.

- Det vil være veldig trist hvis vi må gå fra hverandre, sier Andrea Warland som går i niende.

Foreldrene er svært kritiske til Udirs tilsyn og konklusjon i saken.

- Vi som FAU ser at det kan gjøres noen endringer ved skolen, og at ting kan forbedres. Men at det ikke skal være grunnlag for at skolen kan drive videre, det har vi ingen forståelse for, sier Haldis Valland Dedichsen som sitter i FAU ved skolen. Sammen med Liv Riseth, Heidi Kvam og Camilla Sørgjerd mobiliserer hun for å redde skolen.

- Vi har full tillit til skolen. Dette er en dugnadsskole drevet av to ildsjeler. De yter det lille ekstra året rundt. Samtidig ser vi at barna trives og har det bra på skolen, og de får gode resultater. Derfor sitter vi igjen med et stort spørsmålstegn når Udir vil avskilte skolen, sier foreldrene som slakter tilsynsrapporten som er grunnlaget for at skolen kan bli stengt.

- Dette er et altfor tynt grunnlag til å kreve skolen stengt. Det ser ut som de har telt muffinser og vafler, sier Riseth.

Klagebrev

Foreldrene har i et brev til KD klaget på Udirs behandling og gjennomføring av tilsynet ved skolen, i tillegg til at de klager på selve vedtaket. Brevet er underskrevet av over 160 foreldre.

- Vi oppfatter rapporten som svært mangelfull og til tider svært useriøs, skriver foreldrene som mener rapporten bærer preg av å ha en klar agenda om å ramme rektor og styreleder ved skolen.

- Det er ingen av punktene i vedtaket som er av en slik alvorlighetsgrad at det gir grunnlag for å mistro skolens evne til å drive forsvarlig eller inndra bevilgningen til skolen, skriver foreldrene, som konkluderer med følgende:

- Elevene ved Nidaros idrettsungdomsskole har rett til å bli hørt og i så måte få fortsette på en skole de opplever som en god og trygg læringsarena og som de trives veldig godt ved.

Foreldrene som betaler rundt 2000 kroner i måneden for skoleplass, er spesielt fornøyd med at elevene har fysisk aktivitet hver dag i tillegg til det faglige tilbudet. De påpeker også at privatskolen er et viktig alternativ til de kommunale nærskolene.

- Mange går her fordi de driver med idrett, men vi ser at det er mange andre grunner til at de søker seg hit. Det er så utrolig viktig at det finnes slike skoler, slik at elever har en mulighet til å søke seg bort fra sin nærskole når de har behov for det, sier Riseth.

- Jobbet grundig med saken

Utdanningsdirektoratet vil nå vurdere klagen fra Nidaros idrettsungdomsskole.

- Vi vil nå vurdere innholdet i klagen, for å se om den gir grunnlag for å endre våre vurderinger. Hvis ikke vi endrer våre vurderinger, blir klagen oversendt til Kunnskapsdepartementet som klageinstans, uttaler Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Udir.

Hun svarer på foreldrenes og skolens kritikk i en mail, og skriver at de har jobbet grundig med saken over lang tid.

- Tilbaketrekking av godkjenning er vår strengeste reaksjon, som bare blir benyttet i de sakene der vi avdekker gjentatte eller alvorlige brudd på regelverket. I tilsynet med Nidaros idrettsungdomskole fant vi regelbrudd på alle de kontrollerte områdene, skriver Barton Dahlberg.

- De anmerkningene vi har til Nidaros idrettsungdomskole gjør at vi ikke lenger har tillit til at skolen vil drive etter regelverket og bruke statsstøtte og skolepenger fullt ut på elevene. Det er bakgrunnen for at vi har besluttet å trekke tilbake skolens godkjenning, skriver Barton Dahlberg.

God skole: Elevrådet ved Nidaros skjønner ikke hvorfor Udir vil stenge skolen. De er svært fornøyd med tilbudet. Fra venstre Synnøve Lysaker Heggem, Joachim Knutset Solem, Mikael Tørset Johnsen og Andrea Warland. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Kritiserer Udir: Foreldre ved Nidaros har tillit til skoleledelsen, mener tilsynet fra Udir er mangelfullt. Fra venstre Liv Riseth, Heidi Kvam, Haldis Valland Dedichen og Camilla Sørgjerd. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ny sjanse: Utdanningsdirektoratet har to ganger varslet at de vil stenge Nidaros idrettsungdomsskole. Nå skal saken vurderes på nytt etter klage fra skolen. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen