Rotevatn vil legge press på regjeringen slik at det kan komme en endring i regelverket til Statens pensjonskasse innen utløpet av denne stortingsperioden.

Lørdag delte Ole Stig Bjørhovde historien sin om kona Kjersti som han mistet i fjor. Bjørhovde er nektet ektefellepensjon fra Statens Pensjonskasse fordi de to bare var gift i ti måneder. At de har felles barn og et 12-årig samboerskap bak seg, var ikke tilstrekkelig for at Statens pensjonskasse innvilget unntak fra reglene. I helga har Bjørhovde fått masse respons fra folk som synes det han opplever er sterkt urettferdig.

Masse støtte

- Det er godt å få all den støtten. Men jeg har få forhåpninger om at regelverket vil endres slik at det vil gjøre en forskjell for min sak. Det jeg håper er at dette kan gjøre en forskjell for andre som kommer i samme situasjon, sier Ole Stig Bjørhovde.

Mandag fikk han besøk av en som ønsker å gjøre noe med regelverket, Venstres medlem av arbeids- og sosialkomiteen, Sveinung Rotevatn. Rotevatn har kjent til saken en tid etter at bystyrepolitiker for Venstre i Trondheim, Lucie Kathrine Sunde-Eidem, tok kontakt og fortalte om den. Rotevatn ba dermed om å få treffe Bjørhovde.

- Dette virker helt urimelig. Jeg tror ikke folk er klar over hvordan regelverket fungerer. Det Ole Stig har opplevd tror jeg strider mot rettsoppfatningen til folk. Det kan ikke være sånn, sier Rotevatn.

- Like fullt stemte du mot å utrede en endring av regelverket da Ap, med støtte fra SV, i fjor vår foreslo dette i Stortinget?

- Egentlig ikke. Departementet sa da at dette var ett av spørsmålene som skulle vurderes av et offentlig utvalg som er i gang, og derfor mente vi det var unødvendig å stemme for. Dagens regelverk er et etterlevning fra gammel tid der ekteskap var utgangspunktet for alle rettigheter. Vi må få en fortgang i dette arbeidet nå. Ekteskapslignende forhold, spesielt med felles barn, må likestilles.

- Politikere må gjøre jobben

- Hva kan du gjøre med det?

- Jeg vil nå ta kontakt med departementet. Venstre har en samarbeidsavtale med regjeringen, og de vil ønske å imøtekomme oss i saker, særlig i en slik sak hvor jeg tror de aller fleste er enige om målet. Ambisjonen må være å få fremlagt en sak i Stortinget så fort som mulig, innen utløpet av denne stortingsperioden.

- Regelverket er en ting, noe annet er hvordan det praktiseres. Vi ser at i denne saken oppfyller Ole Stig unntaksreglene og burde blitt innvilget ektefellepensjon på det grunnlaget. I Venstre ønsker vi å sette folk først, dette er et system som ikke setter mennesker først, sier Lucie Kathrine Sunde-Eidem.

- Å miste sin kjære er en enorm emosjonell påkjenning, da skal man slippe å tenke på den økonomiske påkjenningen i tillegg. Det er hjerteskjærende å se og høre om. Folk har den forventning at velferdsstaten ordner opp i slike situasjoner. Men så er det ikke slik likevel. Jeg vil ikke fordømme Statens Pensjonskasse. De følger et regelverk. Det er vi politikere som må gjøre jobben vår, poengterer Rotevatn.

- Men selv om du skulle lykkes i å få støtte for å endre regelverket, vil jo det neppe endre situasjonen til Bjørhovde?

- Vi skal ikke se bort fra at et nytt regelverk kan få tilbakevirkende kraft, det er ikke første gang det skjer, så lenge det er til gunst for borgerne, svarer Rotevatn – og Sunde-Eidem understreker hvor viktig det er.

- Da jeg fikk det automatiske avslaget var min første refleks bare å kaste det i søpla og la være å bry meg. Jeg kjente ikke at jeg orket å ta opp kampen, å bruke energi på det i den situasjonen jeg er i, sier Ole Stig Bjørhovde.

Han setter først og fremst håp til anken han har levert inn der legeerklæringen fra St Olavs Hospital fastslår at Kjersti Morseth var å anse som frisk da de to giftet seg.

- Jeg tror vi skal få det til. Som stortingsrepresentant kan verden synes håpløs innimellom, men så er den ikke det likevel. Verden går fremover, steg for steg, bemerker Rotevatn.