Såkalt «age-friendly housing» er på EUs forskningsagenda, men når jeg ser at det er tett koblet mot et annet begrep, nemlig «the silver economy» skjønner jeg fort at det handler mer om hvordan europeisk næringsliv kan utvikle produkter som kan gjøre det mulig for eldre (les: betalingssterke eldre) å bli boende hjemme så lenge som mulig. Og når temaet ligger under den avdelingen i EU-systemet som har fokus på framtidas it-løsninger, og ikke for eksempel under den delen som jobber med framtidas byer og boligomgivelser, forstår jeg at svarene ikke søkes hos planleggere og arkitekter, men hos datautviklere.

For all del: Lure tekniske løsninger som kan gjøre livet enklere og tryggere når synet begynner å svikte, når balansen blir dårlig eller når jeg får problemer med å huske, er absolutt ikke av veien. Heller ikke systemer som kan bidra til at hjemmehjelpstjenesten utnytter ressursene bedre eller som kan bedre kommunikasjonen mellom hjelperne og brukerne.

Men hvis jeg skal drømme litt om hvordan jeg ønsker å bo på mine eldre dager, når helsa begynner å skrante og jeg ikke er like mobil lenger, så handler det mest om omgivelsene rundt meg. Jeg ønsker å bo slik at jeg lett kan følge med på dagliglivet utenfor. Det betyr at jeg gjerne vil både se og høre barn som går til og fra skolen, naboene som kommer hjem fra arbeid, lek og andre uteaktiviteter. Dessuten vil jeg bo sånn at jeg på en enkel måte kan komme meg til bussen eller aller helst kan gå til butikker, biblioteket, kafeer, kulturtilbud og til grønne områder der jeg kan sitte i solen og se på folkelivet. Og ikke minst, jeg vil ha naboer som jeg kjenner og som jeg føler meg vel sammen med, som jeg kan låne sukker av, dra på tur med, se film sammen med og spise middag med av og til.

Lite av dette kan løses ved hjelp av tekniske dippedutter, og heller ikke gjennom arkitektur og byplanlegging alene. Men jeg vil likevel påstå at uten gjennomtenkte boligomgivelser hjelper det lite med lur teknologi. Jeg vil gjerne ha en lettstelt bolig på ett plan med raskt internett og andre smarte løsninger, men mest av alt ønsker jeg meg et godt sted å bo, et sted der jeg føler meg vel og der jeg kan gjøre det jeg liker å gjøre så lenge jeg klarer det. Hjemmet mitt når jeg blir gammel, skal være et sted der jeg kan trekke meg tilbake og et sted der jeg møter verden utenfor, akkurat som det er det i dag.

hjem@adresseavisen.no

Foto: terje visnes, ADRESSEAVISEN