Et nytt tilbud for rusavhengige i Jarleveien er i ferd med å etableres. Dette boligtilbudet er ment å erstatte Frelsesarmeens tilbud både på Lade, Furulund, og i Hvedingsveita i sentrum. Målsettingen med botilbudet i Jarleveien er å gi et tilbud som stanser vandringen rusavhengige ofte opplever, mellom egen bolig, tap av bolig, institusjonsplass og ny bolig igjen. Jarleveien skal også ha heldøgnsbemanning med rus- og helsekompetanse – som, ifølge rådmannen i Trondheim skal gi beboerne tett oppfølging. Tilbudet skal være for rusavhengige som har behov for tettere oppfølging i bosituasjonen enn en ordinær kommunal bolig gir, også for helsetjenester.

- Vond og vanskelig sak

KrFs kommunalråd Geirmund Lykke, og sentrum-venstrepartiene i formannskapet, mener imidlertid at det nye tilbudet ikke er tilstrekkelig for den mest utsatte gruppen blant de rusavhengige. Lykke argumenterte derfor sterkt i formannskapet for å opprettholde Frelsesarmeens tilbud, men med noe færre plasser. Lykke og opposisjonen er tydelig på at plassene må opprettholdes, selv om det vil bli dyrere enn rådmannens forslag. Han foreslo eventuelt å redusere bemanningen i Jarleveien for å kompensere for noe av kostnaden.

- Dette er en vond og vanskelig sak. Spesielt bekymret har jeg vært for nattkriseplassene. Men det er også slik at personer som vil vekk fra rusmiljøet, trenger steder der de er skjermet fra andre rusmisbrukere. Det er ikke mulig å gjøre i et botilbud som Jarleveien blir. Man kan ikke kontrollere hvem som besøker noen i deres egen bolig, sa Geirmund Lykke i formannskapet og fortsatte:

- Det er noen mennesker som ikke tar seg råd til å bo i egen bolig, som lar alle pengene til rus. Det er vanskelig å se at Jarleveien blir et fullgodt tilbud til disse brukerne. Avstanden til Jarleveien er også lang, disse brukerne er ofte ikke i stand til å forflytte seg for egen maskin. Sentrum-venstrepartiene vil derfor legge ut et samlet anbud for dagsenter og nattkriseplasser i midtbyen, sa han.

- Stor bekymring

Høyres Berit Tiller ville gå enda lenger og opprettholde alle plassene hos Frelsesarmeen, som hun mente har drevet godt og lenge.

Aps Sissel Trønsdal sluttet seg til at saken var uhyre viktig.

- Det har vært en stor bekymring for dem som i dag har et tilbud på Furulund, et skjermet tilbud, som Jarleveien ikke dekker. De folkene er i byen uansett, og vi må ivareta dem. Jarleveien må være et supplement, ikke til erstatning for Furulund, sa Trønsdal.

- Villige til å betale

SVs Ottar Michelsen understreket at tilbudet i Jarleveien blir et veldig bra tilbud.

- Jeg tror jo også at en del av dem som får korttidsplasser i Jarleveien vil få bedre oppfølging enn de som har vært på natt- og kriseplasser fram til i dag. Mange av dem som kommer til å få langtidsplasser i Jarleveien, vil få god oppfølging. Vi må ikke glemme at det er en veldig god grunn til å etablere Jarleveien, påpekte han.

Men også Michelsen har vært bekymret for nattkriseplassene og skjermingstilbudet.

- Så må vi innse at det medfører en ekstra kostnad, men det er en kostnad må vi ta sa Michelsen og fikk støtte fra Sps Marte Løvik.

- Dette vil koste mer, men det er vi villige til å betale, sa hun.

Rådmannen mente, i motsetning til politikerne, at å erstatte nattkriseplasser med korttidsplasser i Jarleveien, vil gi et mer verdig og forutsigbart tilbud.

- Man vet at man har en plass å bo, slipper å vandre rundt mellom venner og bekjente på leting etter overnatting, og man får den bistanden man har behov for. Ut fra en faglig vurdering mener rådmannen at korttidsplassene vil kunne gi et bedre tilbud enn dagens nattkriseplasser, skrev han i et notat til politikerne.

Dagens avtale mellom Frelsesarmeen og Trondheim kommune om nattkriseplasser gjelder ti plasser sommerstid, 16 vinterstid. Bruken har vært lavere, bare 6,6 overnattinger i snitt per døgn.

Rusplasser skjermet Geirmund Lykke og sentrum-venstrepartiene sørget for at det blir lagt ut anbud på nattkriseplasser og skjermingsplasser til rusavhengige, i dag drevet av Frelsesarmeen. Foto: Glen Musk, Adresseavisen