Onsdag 18. mai fyller Bent Skammelsrud 50 år.

– Hvordan er føles det?

– En kan trøste seg med at alternativet er verre. Jeg har aldri vært bekymret for alder, men jeg tenker jo litt på at mesteparten er bak meg, og ikke foran meg, sier Skammelsrud.

I Trondheim og Rosenborg har han legendestatus, med sine elleve seriegull på 12 sesonger og åtte år i Champions League. Landslagskaptein var han også. I 2010 var han i førsteelleveren da Adresseavisen kåret tidenes Rosenborg-lag. Men det nytter ikke å hvile på laurbærene.

– Helse er viktig i livet, det ser en enda tydeligere når en blir eldre. Man må gjøre det man kan for å holde kroppen ved like. 50 er bare et tall, det er viktigere å være ung til sinns enn bekymret for rynker, illustrerer han.

– Ja, en av kollegene mine kalte deg «han kjekke» når vi snakket om deg i morrest. Hvordan holder du deg i form?

– Haha, det er et godt tegn. Jeg tar ei økt med vedlikeholdstrening hver dag, på morrakvisten. Det er for å holde magen der den skal være. Jeg sykler og tar litt styrketrening på de viktige musklene. Nå gjør jeg det jeg synes var kjedeligst før. Da jeg spilte aktivt betydde alltid sykling at jeg var skada, sier han og ler.

Trimmen får han på 3T på Rosten, det er på halvveien mellom hjemmet i Malvik og jobben hos Bwell i Buvika. Der selger han blant annet «Powernap»-stoler som skal gi arbeidstakere massasje og mental avspenning arbeidshverdagen. Han har også en fotballskole, holder jevnlig foredraget «Hvordan bli et vinnerlag» og er med på eiersiden på en 60 mål stor tomt på Gevingåsen i Stjørdal. Reguleringsplanen er på plass, og nå håper Skammelsrud at en større aktør vil ta prosjektet videre. Det er snakk om en utbygging på mellom 300–400 boenheter.

I fjor ble Skammelsrud intervjuet av Nettavisen i serien om sitt litt etter fotballkarrieren.

– Hva er den viktigste lærdommen du har med deg fra Rosenborg?

– Det er godfotteorien som vi levde under med Nils Arne (Eggen, red.anm.), men kanskje ikke tenkte så mye på der og da. Det gjelder jo alle mennesker det, å finne sin «godfot». Det er også viktig å skryte av andre, av det de er gode på, og få frem selvtilliten. Vi er litt for flinke til å snakke hverandre ned, og det er leit å se at så mange unge sliter med psyken nå. Hodet styrer mye av livet, det har jeg lært meg. Det er en floskel, men det er sant at selvtillit kan ikke kjøpes. Det er noe du både kan få fort, og som forsvinner fort. En lever ikke på gamle meritter, det er ikke en bank du har, sier Skammelsrud.

Mimrer med kortkamerater

Men det er nok ikke fritt for at det blir litt mimring når han møter det gamle «kortlaget» fra RBK-dagene, dagen etter runddagen. Sammen med Erik Hoftun, Bjørn Otto Bragstad, Jon Olav Hjelde, Fredrik Winsnes og Christer Basma spilte Skammelsrud kort før hver kamp. Det hendte kortspillingen fikk skylda om det ble tap.

– Nils Arne måtte ha noe å skylde da, ler Skammelsrud.

Han er innom Brakka nå og da, RBK-trener Kåre Ingebrigtsen er også en gammel lagkamerat, men han renner ikke ned dørene. Og kampene nytes best hjemme i godstolen.

– Jeg følger med, men har ikke behov for å være på Lerkendal for å se kampene hver gang, sier Bent Skammelsrud.

På godfot: Bent Skammelsrud og datteren Marielle på Brakka i august i fjor, sammen med trener-legende Nils Arne Eggen. Foto: Richard Sagen;Adresseavisen