Statsråd Anniken Hauglie (H) ba Arbeidstilsynet om å «vurdere egen innsats» etter svært mange dødsulykker.

Siden 2000 har minst ti menn dødd under yrkesdykk, fire av dem var kamskjelldykkere. Statsrådens bekymring skyldes Adresseavisens reportasjeserie «Kamskjelldykkerne» og flere bekymringsmeldinger til departementet.

  • Flere dykkerorganisasjoner mener Arbeidstilsynets «svake og uklare regelverk» må ta deler av skylden for dødsulykkene. Nå foreslår en ekspertgruppe å skjerpe reglene.

  • Flere i dykkermiljøet har også vært nådeløst kritiske til at kamskjellnæringa har fått nye dispensasjoner gang på gang, selv etter fire dødsfall. Nå sier tilsynet nei til videre dispensasjoner.

  • Fra LO-hold angripes tilsynet også fordi man mener kilosbetaling gjør at dykkerne tjener på å ta sjanser. Nå vil Arbeidstilsynet forby akkordlønn.

Vil gi oppkjøper ansvar

Denne uken sendte Arbeidstilsynet sin egen vurdering til departementet i brevs form.

- Andre må vurdere om det vi har gjort, er bra nok. Men vi er selvkritiske og ikke fornøyde med egen innsats når det skjer så mange dødsulykker. Samtidig har våre ansatte gjort veldig mye. Vi har jobbet grundig og systematisk både på Frøya og generelt innen innaskjærs dykking, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen.

- Burde regelverksendringer som foreslås nå, kommet før?

- Nei, det er ikke regelverket som er hovedproblemet. En analyse viser at regelverksendring alene ikke ville ha endret utfallet i disse sakene. Arbeidstilsynet nedsatte i januar en arbeidsgruppe for å utrede mulige tiltak innen havbruk. Regelverksarbeid går sakte og er en tidkrevende, kontinuerlig jobb. Det er også mange ulike aktører – og derfor mye uenighet rundt hva som er riktig, sier Svendsen.

I brevet foreslår hun flere tiltak, som å legge HMS-ansvar også på oppdragsgiver. Dette må ut på høring. Oppdragsgiver betyr kamskjellkjøpere som Seashell og Rørvik Fisk, og selskaper som Salmar og Marine Harvest. Oppdragsgiver offshore har lenge hatt et slikt ansvar.

- Allerede i 1999 ble det foreslått å sette krav til oppkjøperne i kamskjellnæringa. Hvorfor følges det opp først nå?

- Det viktigste er uansett at arbeidsgiver sørger for å redusere risiko. Grunnen til at vi ikke har fulgt det opp før, er at det ikke har vært eller er enighet om det. Det er heller ikke mangel på ansvar hos oppkjøper som er årsak til dødsulykkene, men vi ser det som ett av flere tiltak for å bedre sikkerheten.

- Hvorfor er det viktig?

- Oppdragsgiver har stor makt. Hvis de stiller krav til leverandører, ansvarliggjøres hele kjeden. Dette som et supplement til arbeidsgiveransvaret.

Vil forby akkordlønn

I brevet foreslår Svendsen også et generelt krav som forbyr akkordlønn.

- Risikoen med å sette mange slike krav, er at yrkesdykking forsvinner. Det ønsker vi ikke. Hvis man forbyr prestasjonslønn, er timelønn alternativet. Forbud mot akkord bør kombineres med at oppkjøperne bare kan kjøpe skjell fra lovlig yrkesdykking.

I tillegg til forslagene som Svendsen har sendt departementet, har en ekspertgruppe nedsatt av Arbeidstilsynet nylig lagt frem sin rapport (eksern lenke). Her foreslås et betydelig skjerpet regelverk innen dykking i havbruk og skjellsank, blant annet at scuba (at man har med seg luft ned selv) og trådløs kommunikasjon bør forbys. Ekspertgruppen foreslår også obligatorisk registrering av dykkefirma og meldeplikt for all yrkesdykking. Høringsfrist er 1. september.

- Deler av bransjen vil si at det blir umulig å fortsette. Så vi får se hva vi ender opp med til slutt, etter en bred høringsrunde, sier Svendsen.

- Arbeidstilsynet bagatelliserer

Offshore dykkerunion (ODU) sendte inn flere bekymringsmeldinger til departementet.

- Svaret fra Arbeidstilsynet viser at de bagatelliseringer og velter ny skyld over på dykkere. Egentlig burde de ta klar selvkritikk for at de gjennom mange år har tillatt bruk av scuba og trådløs kommunikasjon, selv om vi har sagt klart ifra om risikoen, sier innaskjærs talsmann Jan Chr. Warloe i ODU.

Svendsen kommenterer:

- Vi legger ingen skyld på dykkerne, vårt fokus er arbeidsgiver. Vi bagatelliserer ikke, all dykking er forbundet med fare og risiko. Det er alle enig om – men det er ikke enighet om hva som er riktige tiltak. Deler av bransjen kan ikke overleve hvis man setter absolutte krav om overflateforsynt utstyr, for eksempel redningsdykkere.

- Men burde dere ikke heller legge lista høyt – og så gi noen dispensasjoner?

- Jeg er enig i det, og det er derfor arbeidsgruppen har kommet med forsalg. Så tar vi en ny diskusjon til høsten rundt hvor lista skal legges i samarbeid med bransjen og partene, sier Svendsen.

Allerede i en stortingsmelding i 2005 påpekes det at man ønsker å harmonisere Arbeidstilsynets regelverk innaskjærs med det som Petroleumstilsynet forvalter offshore. Siden den tid har minst åtte menn dødd under yrkesdykk innaskjærs.

- Stortingsmeldingen er fulgt opp så langt det har vært mulig. Det ble gjort betydelige forbedringer i en forskriftsendring i 2009, sier Svendsen.

Lenker:

Her kan du lese ekspertgruppens rapport og høringsbrevet (ekstern lenke)

Les hovedreportasjen i Ukeadressa: Historiene til de fire døde kamskjelldykkerne

Arbeidstilsynet har skrevet en kronikk om sikkerheten til dykkerne.

Se video: Slik opererte Frøyas kamskjelldykkere frem til de i juni ble fratatt dispensasjonen

Les også: Eks-kamskjelldykkere snakker ut om hvordan de daglig brøt regler for å plukke mest mulig skjell

Se video: Slik skjedde det siste dødsdykket

Les også om matminmisteren (Frp), som spiser kamskjell som er plukket ulovlig

Her kan du lese alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»