Kunnskapen må hentes hjem

Tartu har blitt Estlands hovedstad for tekonologi med en hardkjerne av innovatorer. Hvilke lærdommer kan Norge ta derfra?

Tartu er Estlands Trondheim med stort fokus på teknologi og utvikling. Firmaer som Skype og Playtech har startet opp der. I 1632 grunnla kong Gustav Adolf av Sverige et universitet i den Estiske byen Tartu. Det har gjort byen til en kunnskapsby, og i de siste tiårene til en innovasjonsby. Byen har omtrent den samme posisjonen i Estland som Trondheim har i Norge. En «nummer to»-by med mye historie og som ser seg selv som kultur og kunnskapshovedstad. En stakket stund var faktisk Trondheim og Tartu en del av det samme svenske imperiet. Nå skal du lete lenge før du finner en trønder som i det hele tatt har hørt om byen Tartu, langt mindre vært der. Tilfeldighetene brakte meg likevel dit en vårdag i mai og jeg brukte muligheten til å finne ut om det er noe som kan læres av Tartu.