Transittmottaket ligger mildt sagt øde til, midt i skogen. Tre sauer blokkerer veien i det Adresseavisen svinger inn på parkeringsplassen.

Ikke én person er å se, men tolv sykler står sirlig parkert utenfor hovedbygget. En diger trampoline er klar. Her er det døgnbemanning, selv om beboerne nok hadde klart seg selv på kveldstid. Asyloperatøren er nemlig bundet av kontrakten med UDI og skalerer ikke ned etter behov. De 24 ansatte, fordelt på 20 årsverk, går på jobb som normalt. UDI betaler minst 50 000 kroner i døgnet for de 191 tomme plassene.

Kutter alle opsjonsplasser

- Vi kommer tett på hver beboer nå, så vi spisser for eksempel språkopplæringen mot hver enkelt. Vi jobber kreativt for å benytte situasjonen til å gjøre mottaket enda bedre. For oss er utfordringen å skaffe nok arbeid som oppleves meningsfylt for våre ansatte. Det har vi klart så langt, sier mottaksleder Gro Bjerkvoll.

Haltdalen er ett av mange mottak som står delvis tomme etter at asylstrømmen brått avtok. Nå kutter UDI dessuten ut alle opsjonsplassene i Midt-Norge, og krymper dermed minst 12 mottak i regionen.

I tillegg dropper UDI etableringen av nye mottak for enslige mindreårige asylsøkere.

12 000 ledige plasser

Haltdalen åpent i fjor og sto først tomt i et par måneder. På det meste har de hatt 175 beboere. UDI sitter med over 12 000 ledige plasser, viste en oversikt VG nylig lagde.

Den gamle heimevernsleiren i Haltdalen synes å være meget godt tilrettelagt for mottak. I den bedre utrustede offisersblokka bor familier, kvinner og barn. Her har de egne bad på rommene. Mennene bor i blokken som ble brukt av menige, hvor man deler bad på gangen.

Familiegjenforening viktigst

Kamal Bikkani (26) fra Iran endte ferden gjennom Europa i et mottak i Askim, der de sov seks menn sammen. Her i Haltdalen har han eget rom.

- Jeg er ferdig med intervjuet, så jeg skal videre. Jeg håper det er like fint der som her. Uansett er det viktigste for meg at jeg kan få kona mi og sønnen min på fem år hit. Nå har jeg ikke sett dem på ti måneder, og gjør alt for at de skal ha det bra. I Iran arbeidet jeg innen bygg og anlegg, forteller Bikkani.

Tar tid å få svar

Ved siden av han sitter Jarah (32), som sier han er statsløs, født i Kuwait i en familie med irakisk bakgrunn.

- Det er veldig fint her, men litt kjedelig. Jeg våkner, spiser lunsj, bruker datamaskinen, ser på tv, snakker med de andre ... Jeg vet ingen ting om søknaden min, og jeg synes det tar lang tid å få svar, sier Jarah, som kom hit etter fem måneder på akuttmottak.

Håper mottaket overlever

Rohlat (22) og ektemannen Sardar (27) fra Kobane i Syria venter sin førstefødte sønn. Hun er syv måneder på vei.

- Vi ser mange komme og dra videre, men bare vi blir igjen her. Vi skjønner ikke hvorfor, sier Rohlat.

De to har bodd på fire mottak siden de kom i oktober: Først Oslo, så Notodden, Vestby, og nå her.

Adam Mohammed El Safi – «Safi» – oversetter til arabisk for oss. Opprinnelig er han sudaneser, men har bodd på Støren i syv år. Da mottaket her åpnet, fikk han jobb, og flyttet til Haltdalen. Nå kan mottaket bli lagt ned i november.

- Jeg håper på jobb videre også, sier Safi med det store smilet.

Les også: Én av fem som søkte asyl i Norge fra januar til mai, ombestemte seg og trakk søknaden. Mange søkte også om hjelp til å returnere til hjemlandet.

Tilbyr aktiviteter

En gang i uka arrangeres lokal fisketur, og snart skal beboerne til Røros for å fiske gjedde. De deltar i matlaging og blir med på handletur. En syrer har holdt foredrag på den lokale barneskolen, og elevrådet har kommet med gaver. Beboerne har også vært med på lokal dugnad. De har god tid til å snakke om mangt:

- Som for eksempel sauehold i Norge. Nå har vi god tid til å prate, smiler Bjerkvoll, som ikke tror de får noen flere beboere med det første.

Tilbyr ikke prisavslag

Asyloperatøren Link står bak mottaket. Adresseavisen har spurt om det er aktuelt å tilby UDI litt avslag i pris, for eksempel kostpenger som ikke løper. En akuttoperatør i Meråker tilbød i vinter å tilbakebetale ubrukte kostpenger.

- Det har vi ikke vurdert. UDI bestemmer hvilken kapasitet vi skal sitte med, og vi forholder oss til kontrakten. Prisene på akuttmottak er ganske andre, sier Jan Ivar Lorentzen i Link.

Avgjør til høsten

Regiondirektør Rune Vordahl i UDI sier de er avhengige av å ha noe kapasitet.

- Vi vet ennå ikke hvordan ankomstene utover sommeren blir. Til høsten tar vi vurderingen på om vi skal avvikle plasser, sier Vordahl.

- Vi kommer tett på hver beboer nå, så vi spisser for eksempel språkopplæringen mot hver enkelt. Vi jobber kreativt for å benytte situasjonen til å gjøre mottaket enda bedre, sier mottaksleder Gro Bjerkvoll. Foto: KRISTIN SLOTTERØY
Barneavdelingen er i den gamle offisersbygningen, her hvor det er bad tilgjengelig på hvert rom. Foto: KRISTIN SLOTTERØY
Kamal Bikkani (26) fra Iran endte ferden gjennom Europa i et mottak i Askim, der de sov seks menn sammen. Da han ble flyttet videre til Haltdalen, fikk han eget rom. Foto: KRISTIN SLOTTERØY
Kantina er mer enn stor nok for de ni beboerne. Kapasiteten er til 200 personer. Foto: KRISTIN SLOTTERØY
Jarah (32) sier dagene på mottaket blir lange. Han håper på svar fra UDI snart. Foto: KRISTIN SLOTTERØY
Asylsøker Jarah (t.v.) sammen med Adam Mohammed El Safi, bare kalt «Safi», som arbeider på mottaket. Foto: KRISTIN SLOTTERØY