Hemsedal-saken, der tre menn er frifunnet for voldtekt, har satt i gang en lang rekke debatter.

Familien til Høyre-politikeren fra Melhus har to jenter og to gutter på mellom 17 og 20 år. Ola Gimse Estenstad (18) skal snart begynne på sisteåret på Melhus videregående. Den rettskraftige dommen engasjerer både mor og sønn, særlig med tanke på forebygging.

- Vi foreldre må tørre å ta de flaue og kjipe samtalene om sex og grensetting. Jeg har vært redd for at mine sønner skal trå over og ufrivillig bli overgripere. Særlig vi gutteforeldre har et ansvar, sier Angell Gimse.

Hun har arbeidet med vold og overgrep både i politiet, Konfliktrådet og Høyres kvinneforum. Angell Gimse vil bruke Hemsedal-saken som et utgangspunkt for generell debatt om grensesetting, uten å gå inn i realitetene rundt dommen. Det er forskjell på ungdommer og menn i 30-årene, slik de frikjente mennene i Hemsedal-saken er. Angell Gimse vil ta ungdommens perspektiv.

Les også kommentaren: Dop, sex og rettsstaten

- Famlende og uerfarne

- Ungdommer er ofte famlende og uerfarne. Å tolke signaler fra sexpartner kan være vanskelig, og når man i tillegg er påvirket av alkohol, kan uønskede ting kan skje. Det har jeg vært redd for med mine barn, særlig med guttene. Gutter er ofte fysisk overlegne og representerer derfor en potensiell fare for jenter, sier hun.

Ola bryter inn:

- Men vi må ikke skape en fryktholdning til sex. Man kan bli for utspørrende. Hvor nøye skal du gå inn i det, liksom? Man behøver ikke å ha en fem timers samtale for å være sikker på at den andre er klar? Man må ikke gå gjennom hele livshistorien?

- Er moren din i overkant bekymret?

- Ja, til tider. Men det er jo foreldrenes rolle. Det hadde vært verre om hun sto på sidelinjen, sier Ola.

I denne familien har de alltid snakket mye om dette temaet, også etter at Ola kom ut av skapet som homofil i fjor.

Les også: Demonstrasjoner i flere byer mot voldtektsfrikjenning

Te-kampanje fra England

Ola Gimse har fulgt med på debatten i kjølvannet av dommen. Anne Kathrine Slungård (H), tidligere ordfører i Trondheim, oppfordret på Facebook til vold mot de tre frikjente mennene, noe hun senere beklaget.

- Den kommentaren, den var veldig krass, slår Ola fast.

- Hvorfor engasjerer saken så veldig?

- Den strider mot folks rettsoppfatning, blant annet fordi vi får høre hvor neddopet hun var. Vi vet jo at man også kan straffes for uaktsomhet, sier Guro Angell Gimse.

Hun og sønnen er begeistret for en kampanje som politiet i England har hatt:

- Gjennom en video får de frem en analogi på voldtekt: Å drikke te. Hvis du inviterer noen på en kopp te, og de først sier ja, men siden nei, så fortsetter du ikke å presse i dem teen. Hvis de «blacker ut», så heller du ikke teen i dem. Videoen er veldig ufarlig, humoristisk og ikke moraliserende. Foreldre bør se den med barna! sier Gimse.

- Hvor går grensa for hva som er ok?

- Grensa går ved «nei», sier Ola.

- Så enkelt?

- En ungdom kan være utprøvende og bli med på ting man kanskje ikke synes er ok etterpå. Det er greit å angre, men det er ikke voldtekt dersom man samtykket underveis. Derfor er det så viktig å snakke om risikoen for negative opplevelser hvis man har sex under rus, sier Guro.

- Er dette ting dere snakker om i vennekretsen din, Ola?

- Nei, ikke rett ut, men kanskje litt mer etter denne saken her. Hvis noe har hatt sex på en fest, for eksempel, og så angrer på det, så ser de kanskje bare på hverandre med et stygt blikk i ettertid. Men vi snakker ikke om voldtekt, akkurat. På skolen lærer vi en del om hvordan man unngår å bli et offer, men det burde vært mer om hvordan man unngår å bli overgriper.

Les også: Advokat til voldtektsfrikjent: – Alle trusler vil bli anmeldt

- Noen kolleger av meg er sjokkerte over at «vanlige familieforeldre» tar MDMA. Er du sjokkert?

- Nei, flere og flere bruker jo MDMA og annet på fest. Det er selvsagt feil og det bør ikke normaliseres, slik man ser i filmer der folk ruser seg hardt og så har de en helt fin dag etterpå, sier Ola.

Guro bruker Paradise Hotell som et eksempel på populærkultur som flytter grenser for hva som er normal sex, men Ola avbryter:

- Nei! Det der ser vi på som ren underholdning, sier han.

Men moren holder fast på sitt:

- Det er en grenseløshet der, og det kan gjøre terskelen for å prøve ut ting lavere. Det må vi ta på alvor, sier hun.

Les også: Mange meddommere ønsker ikke å stille på nytt