Trondheim kommune er redd for å miste de attraktive fiskerimessene Aqua Nor og Nor-Fishing til Bergen eller Stavanger.

- Å si vær så god Bergen, er uaktuelt. Fiskerimessa skal fortsatt holdes i Trondheim, slo Rita Ottervik fast nylig, som en del av debatten rundt hvor Trondheims nye storhall skal lokaliseres.

Nå kommer det frem at kommunen strekker seg langt – på bekostning av idretten – for å tilrettelegge for de pengesterke aktørene.

Les også: Løpet er kjørt, Høyre

Forhandlet med kommunen

Sør-Trøndelag friidrettskrets har vært i dialog med kommunen over lengre tid om hva som skal skje neste sommer. Stadion skal stenges helt tre uker før messeuka, som pågår mellom 15. og 18. august, og en uke etter. Deler av Trondheim spektrum er da er under oppussing, og messeaktørene trenger derfor mer plass.

- Vi setter opp telt på selve gressdelen, og trenger den tiden i forkant for det er masse rigging og masse utstyr. Samtidig vil vi gjøre alt for at vi får ryddet så raskt som mulig, sier messedirektør Ola Eriksen.

Kretsleder i Sør-Trøndelag friidrettskrets, Arne Brevik er lite fornøyd.

- Vi er ikke glade for vedtaket som er gjort – og protesterte på det. Banen blir stengt i den viktigste perioden, og det er uheldig. Samtidig forstår vi at messa er viktig og vi forstår at kommunen er redd for å miste messa til andre byer, sier han.

- Hva betyr det for dere?

- Det betyr at vi mister vår viktigste arena for konkurranser og trening, sier Brevik, og nevner junior NM og andre ungdomsmesterskap som eksempler.

- Kan være begynnelsen på slutten

Komitéleder i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen Svein-Otto Nielsen (PP) frykter de fem ukene bare er begynnelsen på slutten for friidrettsbanen på Øya.

- Med storhallen er det lagt frem forslag om å redusere antall parkeringsplasser fra over 500 i dag til 190. I dag parkeres det innpå banen ved store arrangement, og jeg er ganske sikker på at det vil gjøres i fremtiden også. Nok en gang er jeg redd for at friidretten må vike, sier Nilsen.

Derfor vil han fremme politisk forslag som gjør at friidretten har førsterett på banen, og at det skal være avtalt før andre enn idretten kan bruke arealet.

- Jeg har ingen problemer med at stadion må tas i bruk til andre ting enn idrett enkelte ganger. Men friidretten har i mange år blitt neglisjert, og det må vi slutte med, sier han.

Les også: Spektrum blir 28 meter høyt

Flytter til Dalgård

Friidretten skal få bruke Dalgård idrettsanlegg på Byåsen i perioden som det er stengt på Øya.

- Vi må få oppgradert noen forhold der, blant annet muligheten for elektronisk tidtaking og speaker-fasiliteter, sier Brevik.

- Hva mener dere om storhall-debatten?

- Vi er ikke negative til den nye hallen. Vi tror kommunen når de sier at vi ikke vil få mer parkering på stadion enn i dag. Vi forutsetter at publikum skal komme med kollektivtransport og til fots. Det som skjer neste sommer, regner vi som et engangstiltak. Ellers ville vi protestert vesentlig kraftigere, sier Brevik.

Sjekk hvem som ble valgt inn for Høyre, men som aldri møtte opp

Nesten 3000 barne- og ungdomsskoleelever fra Trondheims-området var i aksjon under Tinestafetten som ble arrangert tidligere i år på Øya stadion. Foto: Håvard Haugseth Jensen