For første gang tar småpartiene Venstre, SV, MDG, KrF og Sp nå det kanskje hardeste virkemidlet i bruk: De truer med å trekke seg fra budsjettsamarbeidet.

Saken som har gjort stemningen anstrengt i byens brede koalisjon, er det omstridte skianlegget midt i hjertet av Bymarka. Torsdag kommer bystyret til å vedta at utbygger ikke behøver å betale for gang- og sykkelvei. Det synes småpartiene er ok, men:

- Prosjektet er et luftslott som må legges dødt. Det Ap nå gjør, er å lure Trondhjems skiklubb, Freidig og NTNUI til å tro at alt er avklart med dette vedtaket i bystyret. Det er det ikke, sier Jon Gunnes (V).

- Istedenfor å ta del for del, er det viktig å si fra nå: Helheten i dette prosjektet henger ikke på grep, sier Hilde Opoku (MDG).

Her kan du lese mange saker om Gråkallen vinterpark.

Tre ufravikelige krav

De setter tre krav som de absolutt ikke er villige til å fire på:

  • Det er uaktuelt å betale for utbygging av parkeringsplasser.

  • Det er uaktuelt å gi ekstraordinær utbyggingsstøtte, ut over 10 prosent av utbyggingskostand.

  • Det er uaktuelt å gi en kommunal garanti på lån, slik prosjektet ser ut nå.

- Og hvis Ap ikke går med på kravene, så ...?

- Så vil Ap måtte lage budsjett med noen andre enn oss, sier Geirmund Lykke (KrF).

Han utdyper:

- Vi har hatt flere saker i byen hvor man later som om det skal ordne seg en gang i fremtiden, uten å være ærlige og tydelige på at dette er faktisk mer krevende enn man tror. Et eksempel er parkeringskjelleren i Olav Tryggvasons gate. Det er viktig for skiklubbens del å få vite at de økonomiske forventningene de har, overhodet ikke er realistiske, selv om det var flertall for planene i bystyret, sier Lykke.

Det var opposisjonspartiene Høyre og Frp som banket planene gjennom sammen med Arbeiderpartiet. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag hadde egentlig innsigelse til planen: Skianlegget er i strid med nasjonal politikk for biologisk mangfold, vassdragsforvaltning og friluftsliv. I mars 2015 så kommunalminister Jan Tore Sanner (H) bort fra innsigelsene, og ga klarsignal for vinterparken.

Se leserinnlegget: Gråkallen vinterpark – Trondheims «Rock City»?

Vassfjellet i skvis

Tirsdag var formannskapet i Trondheim i Klæbu for å diskutere kommunesammenslåingen. I Klæbu frykter de at Gråkallen kan gå på bekostning av deres eget anlegg i Vassfjellet.

- Med utbyggingen av Gråkallen bidrar vi til å finansiere et nytt anlegg som kanskje slår ut det andre. Vi kan risikere at vi om tre år står der med to alpinanlegg som begge ligger på ryggen, og hvor vi som kommune må bidra for å hjelpe, sier Lykke.

I samarbeidsavtalen med Klæbu heter det: «Vassfjellet skisenter skal være Trondheims hovedanlegg for alpint. Det planlagte senteret i Gråkallen skal være et rekrutteringsanlegg.»

- Man kan jo tro at det bare skal være et rekrutteringsanlegg, men de blir avhengig av langt flere besøkende enn bare rekrutter, sier Gunnes.

Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold (Ap) har invitert trondheimspolitikerne til Vassfjellet i januar.

- Jeg som ordfører får tilbakemelding på at man er usikre på hva Gråkallen-prosjektet er. Hvis det blir et konkurrerende anlegg, så vil vi ikke ha det, sier Klæbu-ordføreren.

Hun håper å få politikere fra Trondheim på besøk allerede nå på fredag for å få mer informasjon om Gråkallen. Tømmervold ønsker ikke å kommentere utspillet som samarbeidspartiene til Ap nå kommer med.

Les også: I februar ønsket KrF å skrinlegge hele prosjektet på grunn av kostnadene

Ønsker parkeringsplasser

Styrelederen i Gråkallen vinterpark sa nylig at han ser det som «naturlig» at kommunen betaler for to planlagte parkeringsplasser.

- Det skal ikke bli flere parkeringsplasser der oppe. Folk skal mer enn gjerne være i marka, men vi trenger ikke bilene så langt inn i marka, sier Gunnes.

- Men parkeringsplassene skal være kommunale?

- Ja, men kommunen kommer ikke til å tjene på dem. Inntektene finansierer blant annet brøyting, og bidrar absolutt ikke til inntekter, sier Lykke.

Marte Løvik (Sp) sier kollektivtilbudet til marka må opp.

- Er det mulig å gjennomføre byggingen av anlegget med de kravene dere nå stiller?

- Nei. Ikke på dagens premisser. Da må utbyggeren finne penger et annet sted, sier Løvik.

- Vi utfordrer Ap: Hva er deres plan for å få dette realisert? Hvem skal de samarbeide med? De kan umulig ta oss for gitt, for vi har vært veldig tydelig på dette internt, sier Lykke.

- Skimiljøet fortjener å få et klart signal, så de forstår at de må skifte fokus. Enten må de satse på et lite rekrutteringsanlegg - som Søremsbakken - eller på å utvikle Vassfjellet, sier Gunnes.

Les også: Vinterparken slipper å betale

- Plass til to anlegg

Styreleder Dag Herrem i Gråkallen vinterpark vil ikke si at saken er død og begravet hvis det blir flertall for disse kravene.

- Det er litt tidlig å si. Men det er helt klart at hvis vi skal behandles annerledes enn andre idrettsanlegg blir det vanskelig. Det blir både dårligere anlegg og dårligere tilbud til målgruppen. Men det er en politisk behandling, og vi skal ikke legge noen føringer i den prosessen, sier han.

- Er det plass til to alpinanlegg i storkommunen Trondheim?

- Ja, det er helt klart. Det er plass til flere også. Vi og Vassfjellet er to forskjellige anlegg som sørger for at enda flere får tilbud, sier Herrem.

Adresseavisen på lederplass: Ikke vinterpark i Gråkallen for enhver pris

Dette er den siste versjonen av planene for fremtidige Gråkallen vinterpark - dersom det nå blir noe av prosjektet. Foto: Illustrasjonen fra Doghouse for Gråkallen Vinterpark