Rundt 40 personer fra dykkerbransjen og fagmiljøet rundt var samlet i Trondheim torsdag. Siden år 2000 har minst ti menn dødd under yrkesdykk. Fire av dem var kamskjelldykkere fra Frøya, og Adresseavisen har fortalt om deres dramatiske slutt på livet.

- Det er tankevekkende historier. Folk går på jobb – og kommer ikke tilbake. Reportasjen er noe av bakgrunnen for at jeg inviterte til dette møtet, sier Hauglie.

Den siste dødsulykken er fremdeles under etterforskning, og flere personer er siktet.

Les reportasjen om Ola, Piotr, Kris og Berge

- Useriøse må lukes ut

Ett av de nye tiltakene som Arbeidstilsynet nå foreslår, er å gi mer ansvar for dykkernes sikkerhet til oppdragsgiver. I dag er det arbeidsgiver som har HMS-ansvar innaskjærs. Det betyr at oppdrettsselskaper, kamskjelloppkjøpere og entreprenører i dag står uten ansvar hvis en innleid dykker forulykker. Offshore har oppdragsgiver et slikt ansvar.

- Mange anbefaler oss å gi oppdragsgiver ansvar, og det tar vi med oss, sier Hauglie.

Bra oppmøte: Mange av de som kom, tok til orde for at oppdragsgiver bør få mer ansvar.

I høst skal Arbeidstilsynet levere en rapport med konkrete forslag til departementet, så bestemmer de hva man går videre med.

- Flere i bransjen tviler på om dere kommer til å «tørre» å gi oppdragsgiver ansvar?

- De avveiningene skal vi gjøre, men jeg ser helt klart noen åpenbare fordeler, sier Hauglie.

- Du har sendt noen veldig kritiske spørsmål til Arbeidstilsynet rundt mange dødsulykker. Er du fornøyd med svarene?

- Vi har et godt regelverk på mange områder, utfordringen er ofte at reglene brytes. Dykkerbransjen er krevende å følge, med en del useriøse som vi må luke ut, sier statsråden.

Se video: Dette forteller mannskapet som var med på det siste dødsdykket på Frøya

Bekymret dykkerlege

Etter kamskjellreportasjene har Arbeidstilsynet foreslått å forby akkordlønn. Samtidig har en ekspertgruppe foreslått en rekke tiltak og et betydelig skjerpet regelverk innen havbruk og skjellsanking. Høringsfristen gikk ut torsdag, og innspillene skal danne grunnlag for høstens rapport.

Dykkerlege Martin Heer har ledet ekspertgruppen som foreslår en rekke nye tiltak og skjerpede regler etter mange dødsulykker innaskjærs.

Dykkerlege Martin Heer ledet ekspertgruppen:

- Vi deler en bekymring for sikkerheten innen yrkesdykking; fagmiljøet, arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter, sier Heer fra Haukeland universitetssykehus.

Også Offshore dykkerunionen (ODU) var på møtet torsdag. I minst ti år har de påpekt at oppdragsgiver må få mer ansvar:

- Hvis de ansvarliggjøres, betaler de det som det koster ekstra. Det var gledelig at så mange i salen var enige om at dette er et godt tiltak, sier Jan Chr. Warloe, innaskjærs talsmann i ODU. Han mener likevel et skjerpet regelverket er det viktigste.

Møtte opp: Helge Myrseth i Seashell var en av aktørene som deltok torsdag.

Kamskjellnæringa kom også

Daglig leder Helge Myrseth i Seashell er oppdragsgiver for kamskjellbåtene på Frøya. En av båtene som har levert skjell til Seashell, har hatt tre dødsulykker siden 2008. Seashell eide dessuten deler av ulykkesbåten via selskapet Atlantic Discovery, som nå er under avvikling.

- Hva tenker du om å ansvarliggjøre oppdragsgiver for sikkerheten?

- Det var et interessant møte, så får vi se hva de kommer frem til til slutt. Jeg har ingen kommentar til det med oppdragsgivers ansvar utover at vi har belyst noen spørsmål rundt dette i høringsuttalelsen vår, sier Myrseth.

Usikker fremtid: Helge Myrseth (i midten) i Seashell sier det er for tidlig å slå fast om kamskjellnæringa overlever etter at Arbeidstilsynet har varslet nye krav.

- Kamskjellbransjen må følges

Kamskjellbransjen i Nordland har i mange år operert fullstendig under radaren til Arbeidstilsynet. Etter Adresseavisens saker, varsles tilsyn.

- Det er klart dette er en bransje de må følge, ikke minst de siste årene har vi sett at denne bransjen krever tilsyn, slår statsråden fast.

Hoveddelen av møtet torsdag var lukket for pressen:

- Vi ønsket en åpen og ærlig diskusjon hvor de kunne snakke helt fritt, er statsrådens forklaring på det.

Norsk Bransjeforening for Undervannsentreprenører (NBU) var også på møtet torsdag. De har laget sine egne regler - en egen bransjestandard - som er langt strengere enn Arbeidstilsynets regler. De mener dette er tryggere.

- Hva sier det om regelverket til Arbeidstilsynet når aktører på feltet lager sine egne, langt strengere regler?

- Det er bransjens ansvar å sørge for sikkerhet for egne ansatte, så kan man diskutere om vi må lage et strengere generelt regelverk for alle. Det får vi tilbakemelding på nå. Men dette er en ganske ny bransje som ikke har den samme sikkerhetskulturen som man har sett offshore. Nå ser vi kanskje et trendskifte, og det håper jeg virkelig. Så skal vi se om myndighetene skal bidra til at taktskiftet skjer litt raskere, sier statsråden.

Statsråd Anniken Hauglie (H) får rapporten fra Arbeidstilsynet i løpet av høsten.

Lenker:

Her kan du lese ekspertgruppens rapport og høringsbrevet (ekstern lenke)

Arbeidstilsynet har skrevet en kronikk om sikkerheten til dykkerne.

Se video: Slik opererte Frøyas kamskjelldykkere frem til de i juni ble fratatt dispensasjonen

Les også: Eks-kamskjelldykkere snakker ut om hvordan de daglig brøt regler for å plukke mest mulig skjell

Les om matminmisteren (Frp), som spiser kamskjell som er plukket ulovlig

Her kan du lese alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»