Den unge Høyre-mannen fra Stjørdal sier han er klar for Oslo og Løvebakken:

- Det siste året har jeg fått ganske mange oppfordringer om å stille opp. De har jeg tatt alvorlig og vurdert grundig. Jeg trives godt med det jeg gjør i dag, men jeg er beredt til å stille, sier Fløan.

I dag sitter Elin Agdestein på Stortinget for Nord-Trøndelag.

Strammere innvandringspolitikk

Til daglig er Fløan kommunikasjonsrådgiver hos Allskog i Trondheim – og gruppeleder for Høyre på fylkestinget i Nord-Trøndelag.

- Hva har du å bidra med på Stortinget?

- Jeg har ti års politisk erfaring, og jeg har noen hjertesaker som jeg brenner for: Trøndelag som en spennende plass å skape arbeidsplasser, mer tillit og mer sunn fornuft inn i det offentlige, Norge som er trygg nasjon i verden, sterkere forsvar – og strammere innvandringspolitikk, ramser 23-åringen opp.

- Det blir kamp om denne plassen?

- Ja, jeg tror ulike alternativer er sunt for alle demokratiske prosesser. Jeg stiller ikke som motkandidat til Agdestein, men som meg selv, sier Fløan.

Ønsker gjenvalg

Agdestein fra Steinkjer har sittet på Stortinget i én periode, og før det har hun blant annet sittet ti år i kommunestyret i Steinkjer. Nylig kom hun godt ut i en meningsmåling i Trønder-Avisa om hvem som har gjort det bra på trøndelagsbenken. For tiden er hun på reise i Sør-Amerika med utenriks- og forsvarskomiteen, og hun svarer derfor på sms.

- Jeg ser at Stjørdal har foreslått Fløan på førsteplass. Det har jeg et veldig avslappet forhold til. Det er ikke unaturlig at lokallag har egne favoritter. Det er ikke mitt inntrykk at det blir kamp om plassen. Det ville heller ikke gagne partiet foran en krevende stortingsvalgkamp, skriver Agdestein.

Hun påpeker at det ikke er bra med en nordtrøndersk stortingsbenk som i hovedsak består av folk fra Stjørdal.

- Gjennom fire år på Stortinget opparbeider man seg et stort kontaktnett som er viktig for å få gjennomslag for saker. Jeg har flere år som leder i Nord-Trøndelag Høyre og plass i Høyres sentralstyre bak meg, skriver Agdestein.

Adresseavisen ber henne ramse opp sine største politiske seire, og hun nevner blant annet: Å ha sikret fortsatt fullverdig akuttberedskap ved sykehusene i Orkdal og Namsos, vedtaket om 48-timers kreftgaranti som hun foreslo på Høyres landsmøte i 2013, og vedtaket om at det nye fylkesmannsembetet for Trøndelag plasseres i Steinkjer og at byen blir administrativt senter.

De unge utfordrer

Også i Hedmark pågår en kamp om topplassen for Høyre. Her utfordrer Kristian Tonning Riise (27) – for øvrig også leder av Unge Høyre – veteranen Gunnar A. Gundersen (60), som er inne i sin tredje periode på Stortinget. Høyre har stortingsgruppa med høyest gjennomsnittsalder, ifølge Politisk kvarter på NRK.

- Det er klart at det er et slags generasjonsskifte på gang, men jeg tror ikke tendensen er noe annerledes i Høyre enn i andre partier. Det er jo ikke unaturlig at det er de yngre som utfordrer de eldre, ellers ville gjennomsnittsalderen blitt veldig høy etter hvert, sier Tonning Riise, leder av Unge Høyre.

Klart i oktober

Tor Erik Jensen leder nominasjonskomiteen for Høyre i Nord-Trøndelag. I disse dager sender kommunene inn sine forslag, mens komiteens innstilling skal være ferdig 6. oktober. 22. oktober avgjøres det hele på nominasjonsmøte.

- Vi har en ypperlig kandidat i Agdestein som har gjort en veldig god jobb etter min mening. Det er vel sannsynlig at hun vil nyte stor tillit rundt i hele fylket. Vi har en del arbeid å gjøre fremover nå, og vil gjennomføre noen intervjuer med aktuelle kandidater, sier Jensen.

Også Siw Bleikvassli har takket ja til å stille seg til disposisjon, men hun sier til Adresseavisen at hun ikke ønsker seg noen topplassering. Gunnar Viken og Frode Revhaug har takket nei. Fristen for lokallagene til å komme med sine innspill er 25. september.

Les flere saker som omhandler partiet Høyre her.

- Det er ikke mitt inntrykk at det blir kamp om plassen. Det ville heller ikke gagne partiet foran en krevende stortingsvalgkamp, sier Agdestein. Foto: THERESE ALICE SANNE