«Rosa, jag älskar dig!». De 18 seniordanserne stemmer i mens Evert Taubes «Rosa på bal» toner ut som første dans i dagens danseøkt i Trygg/Lades klubbhus på Lade.

– De får trim uten at de vet det, sier instruktør Solfrid Rian (74).

For Ingrid Norum handler det om mye mer. For fem år siden mistet hun den ene av de to sønnene sine, bare 50 år gammel. Året før gikk mannen hennes bort.

– Du kan tenke deg, jeg var helt knust. Så har jeg en sønn til, og han sa «mor nå må du komme deg ut å finne på noe. Du må ikke sitte inne å sørge deg i hjel. Nå har jeg mistet faren min og broren min, nå vil jeg ikke miste mora mi også», sa han. Så visste jeg ikke hva jeg skulle finne på, men jeg har alltid vært glad i danse. Og da fant jeg seniordansen. Du aner ikke hvordan dette har hjulpet meg. Jeg kunne ikke funnet på noe bedre. Dansen og musikken er så herlig og det er et sosialt miljø er helt topp altså. Vi tar vare på og hjelper hverandre her, sier 89-åringen.

Mange kjenner henne som en aktiv leserbrevskribent i Adresseavisens Ordet fritt-spalte.

Seniordansere på Lade: Foran fra venstre: Else Lium (82), Gerd Glasø (85), Snefrid Brøseth (69), Lajla Johansen (84), Åse Strøm (74) og Solfrid Rian (74). Bak fra venstre: Mildrid Kvaal (76), Ragnvald Sagen (87), Margrete Bekkevahr (84), Sigrun Bromstad (71), Kjell Solberg (82), Liv Reitan (83), Kari Erlandsen (75), Kari Halvorsen (73), Guttorm Asphaug (82), Ingrid Norum (89), Gunhild Linge (72) og Laila Hegseth (74).

«Oi, er det så bra»

– Det er forsket på at det er forebyggende mot demens. Her må vi huske trinn og koordinere hender og føtter. Hode, skulder, kne og tå, bruker jeg å si. Alt må fungere sammen. Også er det musikk som folk kjenner, sier Solfrid Rian.

Her er hun nok på linje med Kavli-prisvinneren i nevrovitenskap, Michael Merzenich. –Jeg mener hjernetrening er noe vi alle bør gjøre. Fortsett å utvikle hjernen. Gi deg selv utfordringer, prøv ting du ikke har prøvd før, tren på nye ferdigheter, sa han til Adresseavisen nylig.

Ut av den lille høyttaleren strømmer «Hello Dolly!» med Bobby Darins smørmyke stemme, før danserne går over i linedans til tonefølge av Billy Ray Cyrus' «Achy Breaky Heart».

Selv gikk Rian i flere år både på treningssenter og seniordans. Men hun vet at det er ikke alle som ønsker å gå på treningssenter i trimklær.

– Nei, vi vil da gå i vanlige klær. Jeg vil ikke konkurrere med treningsenterene. Men jeg vil gjerne gjøre oppmerksom på at det finnes en trening uten «kondomdress» og pulsklokke, sier Rian.

Hun startet med seniordans i 2003, og har vært leder for partiet på Lade siden 2009. Hun så hvordan de kom inn i lokalene, litt slitne og trøtte. Så lyste ansiktene opp da musikken kom og dansetrinnene satt.

– Det ga meg så mye. «Oi, er det så bra», tenkte jeg.

Gerd Glasø (85, til venstre), Sigrun Bromstad (71), Åse Strøm (74) og Guttorm Asphaug (82) stortrives med seniordans.

Vil ha nypensjonister

Hver onsdag møtes pensjonistene i klubbhuset, for to danseøkter med en god lunsjpause innlagt. Også i Hornemannsgården er det seniordans to ganger i uka, mandager og torsdager 16.30 til 18.30. I alt samler seniordansen 47 dansegrupper i Sør-Trøndelag, hvorav 16 er i Trondheim. Og, presiserer damene, seniordans er ikke det samme som gammeldans, slik noen tror. Dansene er koreografert på forhånd med egen instruksjon. Det er ringdans og linedans, og en trenger ikke ha med partner.

For mange er alene. Noen har mistet ektefellen sin, noen er skilt. Og andre har levd alene lenge.

– Du får ei hand å holde i, ikke sant. Du holder jo ikke i noen når du er singel. Det har mye å si for folk, især i voksen alder, sier Rian.

– Det er mest damer som kommer hit, men vi vil også ha ut mannfolkene! Og nypensjonistene, vi er veldig ute etter dem, legger hun til.

– Dere holder dere godt!

– Javisst gjør vi det, vi danser jo seniordans, smiler Laila Hegset (74).

Solfrid Rian er instruktør mens Kjell Solberg alt-mulig-mann. Sammmen legger de til rette for ukentlig seniordans på Lade.

Trives med damene

Kjell Solberg (82) er tidligere fysioterapeut og alt-mulig-mann på seniordansen. Han rydder bord og stoler, koker kaffe, og tar inn de 35 kronene det koster per gang. Gruppa er medlem av idrettslaget Trygg Lade.

– Life is dance. Dance is life. Bedre kan det ikke sies, sier Solberg.

Ragnvald Sagen (87) går ukentlig på dans sammen med kona Synnøve.

– Du får lystbetont trim. Du trenger ikke stålsette deg selv, nå må jeg på trening. Det går av seg selv, sier han.

Det er få mannfolk, men han trives «alene» sammen med damene. Samtidig:

– Det er litt egoistisk. De andre mannfolkene vet ikke hva de går glipp av, sier han og humrer.

Margrete Bekkevahr (84, nærmest), instruktør Solfrid Rian (74) og Ingrid Norum (89) fyker lett over parketten i linedans på Lade.

Seniordansen er registrert i forbundet Seniordans Norge og får støtte fra Studieforbundet kultur og tradisjon  til blant annet å kurse danseledere, opplyser Rian.