Anders Nordmo driver furu- og bjørkevedsalg i Oppdal. Han er opptatt av at kundene skal kunne ta stilling til hva energiprisen blir per kilowatt for veden han selger.

- Kjøp ved til kilopris, eller kjøp ved i kilowattime-pris. Det gjør det enklere for forbrukere å sammenligne. La oss komme bort fra ubegripelige målenheter som kubikk, favn, storfavn, halvfavn, hydropall, europall, 40-liter, 60-liter og så videre, sier Nordmo.

Han opererer med en fastsatt pris på 82 øre per kilowatt inkludert moms.

Én kilo trevirke, uansett type ved, avgir cirka samme energimengde brent virke: om lag 4,6 kilowatt per kilo.

- Omregnet til kilopris koster veden jeg selger 2,83 kroner per kilo, sier han videre.

Nordmo forutsetter i utregningene at kundens ovn har en virkningsgrad på minst 75 prosent. Er det mer enn 20 prosent fukt i veden, vil den avgi mindre kilowatt.

Denne utregningen gjelder vekt, ikke per volumenhet.

Kilde: Norsk Ved

Dette betaler du for strøm

Den billigste strømmen ifølge elskling.no er på 33,53 øre per kilowattime (29.09.2016). Dette gjelder husstander som bruker i gjennomsnitt 20 000 kilowatt i året.

I tillegg kommer nettleie, forbruksavgift, elsertifikat og moms.

Hvis du bor i Trondheim og bruker 20 000 kilowattimer i året vil den billigste strømavtalen ifølge strompris.no være på 73,2 øre per kilowattime pluss moms.

Med moms blir prisen 91,5 øre per kilowattime.

Det betyr at sammenlignet med Nordmos pris på ved er vedfyring billigst. Om en antar at den gjennomsnittlige nordmannen handler veden sin for én krone per liter, og brenner den i en relativt moderne ovn med høy forbrenningsgrad, koster hver kilowattime (kWh) 79 øre, ifølge Enøk.

Mest miljøvennlig

Hva som lønner seg er også avhengig av boligens og fyringsanleggets standard, men vedfyring er mer miljøvennlig enn strøm.

- Moderne vedovner, pelletskaminer og ulike typer varmepumper klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming, sier kommunikasjonsrådgiver Daniel Milford Flathagen i Enova SF.

Vedfyring avgir like mye CO2 som treet har tatt opp i løpet av vekstperioden og som treet avgis under forråtnelse. Derfor regnes vedfyring som CO2-nøytral.

- Fyring med ved gir imidlertid utslipp av partikler til nærmiljøet. Feil fyring og bruk av gamle ovner gir mer utslipp enn nødvendig, sier Flathagen.

Nye rentbrennende ovner gir lave utslipp og er langt mer energieffektive enn gamle ovner som ofte har ufullstendig forbrenning. De beste nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad ned mot 50 prosent.

Enova gir støtte både til bruk av energirådgiver for å lage en tiltaksplan for energioppgradering og til en rekke energitiltak som har å gjøre med oppvarming av boligen, som ulike typer varmepumper, solceller/solfangere, balansert ventilasjon med varmegjenvinner, fjerning av oljefyr.