Adresseavisen har skrevet om fire kamskjelldykkere som har omkommet på jobb utenfor Frøya.

Etter alle dødsulykkene fikk næringa på Frøya en rekke påbud og krav, men nordover langs kysten har minst tre kamskjellaktører operert fullstendig under radaren til Arbeidstilsynet. Etter at Adresseavisen skrev om disse tre båtene, tok tilsynet affære og varslet at de ville sjekke ut hvordan fangsten foregår. Én av aktørene har i årevis levert rundt 80 tonn årlig til Rørvik Fisk AS i Nord-Trøndelag. Nå er det slutt:

- Det er veldig trist. Det betyr utrolig mye for oss å miste produktet. Våre kunder etterspør kamskjell, men nå må vi si nei. Vår leverandør klarer ikke å drive etter regelverket, sier Ragnvald Pettersen i Rørvik Fisk.

«Virksomhetens praksis har vært helt utenfor bestemmelsene om arbeidsdykking,» konkluderte tilsynet – som nå i september stengte virksomheten på dagen med bakgrunn i «overhengende fare for dykkernes liv og helse». En av Arbeidstilsynets inspektører fra Midt-Norge, som har vært sentral etter den siste dødsulykken på Frøya, reiste nordover for å inspisere.

Les bakgrunnen for denne saken: Historiene til de fire døde kamskjelldykkerne

Spørsmål om pris?

Adresseavisen har ikke fått tak i aktøren som nå, ifølge tilsynet, har gått over til å drive ordinært fiske. Vi spør Pettersen:

- Hva tenker du om at din leverandør drev på en måte som Arbeidstilsynet mener innebar «overhengende fare for dykkers liv og helse»?

- Jeg har ingen tanker om det. Det er så mye regelverk generelt i Norge at ingenting er overlatt til hver enkelt lengre, det er vanskelig å leve etter hms-fokuset, sier Pettersen.

- Er det ikke bare et spørsmål om pris? Kunne du ikke betalt dem mer, så hadde de hatt råd til å drive i henhold til reglene?

- De må investere utrolig mye dersom de skal klare å leve opp til reglene, og så kommer det kanskje enda strengere regler. Hele kamskjellnæringa i Norge kommer til å bli radert ut hvis dette fortsetter. Vi kunne kanskje betalt noe mer, men ikke så mye som må til for å få det til å gå rundt. Det er jo andre i Europa som også sanker kamskjell, sier Pettersen.

Pettersen solgte kamskjellene videre til andre selskaper – som deretter solgte videre i hovedsak til det europeiske luksusmarkedet.

Misfornøyd: - Hele kamskjellnæringa i Norge kommer til å bli radert ut hvis dette fortsetter. Vi kunne kanskje betalt noe mer, men ikke så mye som må til for å få det til å gå rundt. Det er jo andre i Europa som også sanker kamskjell, sier Ragnvald Pettersen.

På Hærøy fortsetter de

En annen kamskjellaktør i Nordland holder til i området rundt Herøy hvor de sanker rundt to tonn i uka. Også de fikk i september Arbeidstilsynet på tilsynsbesøk, etter at de i minst fire år har operert under radaren. Tilsynet peker på en rekke feil og mangler:

- Vi må forbedre noen rutiner og rette opp noen feil, men vi kan fortsette, sier Marko Kaldmaa, som driver virksomheten og selger skjellene til Seløy Fisk AS.

- Vil dere overleve med nye regler?

- Det er godt mulig vi må stenge. Det er så mange papirer og formaliteter, at det er vanskelig for oss å oppfylle alt. Særlig vi som har et såpass lite selskap. Det er også vanskelig å finne nye dykkere, sier Kaldmaa.

- Alvorlig, sier Arbeidstilsynet

Vigdis Johnsen er regiondirektør i Arbeidstilsynet i Nord-Norge.

- Det er alvorlig når vi velger å stanse noe på dagen, slik vi gjør i den ene saken. I den andre saken har aktøren nå fått en rapport fra oss og mulighet til å gi sine tilsvar, sier Johnsen.

- De som fortsetter virksomheten, frykter for fremtiden. De opplever byråkratiet som overveldende og sier det er vanskelig å drive lønnsomt?

- Sikkerheten må komme først. Regelverket er der for at arbeidsforholdene skal være forsvarlige. Mange dykkervirksomheter i Norge klarer fint å kombinere ansvarlighet og lønnsomhet. Arbeidstilsynet kan ikke akseptere at ansattes liv og helse settes på spill for lønnsomhet, sier Johnsen.

Ulovlig: Her spiser landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) kamskjell fra Bodil Holmen og Nord Reker. Dykkerteamet som leverte skjellene, innrømmer at de ikke følger reglene, som de mener er laget av «kontorfolk som ikke skjønner noe om kamskjelldykking».

Tilsyn også på Lurøy

Adresseavisen trykket i vår et bilde av matminister Jon Georg Dale (Frp) som spiste et ulovlig plukket kamskjell fra Nordland. Nord Reker, som kjøpte skjellene av dykkere, sier de ikke visste om at aktøren opererte i strid med lover og regler. Nå varsler Arbeidstilsynet tilsyn også hos denne aktøren. En mann som leier ut båt til dykkerne, skriver i et brev til Arbeidstilsynet:

- Jeg ber om at dere lemper på reglene og prøver å få næringa på fotan igjen ellers er dette siste spiker i kista for næringa, skriver mannen.

Han skriver at de var tre dykkere i arbeid før de fant ut at de ikke klarte å følge reglene. Aktøren har nå rigget seg til for krabbefiske istedenfor kamskjell. Tilsyn er varslet i november.

Les også: - Det ble brutt regler hver dag

Adresseavisen 11. juni