Til grunn for alliansen mellom Ap og seks småpartier – MDG, Venstre, Sp, SV, Pensjonistpartiet og KrF – ligger et budsjettsamarbeid og en samarbeidsavtale frem til 2019.

Knut Fagerbakke mener Ottervik er en god forhandler som får alle til å bli «noenlunde fornøyde», men han tror det blir verre nå, og at det snart må gå galt. Fagerbakke tror bruddet kommer før stortingsvalget neste høst, og han tror regimet blir avløst av et Ap-sentrum-samarbeid.

- Er dette et råd til SV om at de bør trekke seg ut?

- Nei, dette er en analyse av situasjonen slik jeg opplever den. Rita og Ap søker hele tiden mot sentrum, sier Fagerbakke.

Også Knut Røe er i boka «Røde Ritas regime» inne på dagens storallianse: «Hva gjør det med Trondheims-demokratiet at Ritas regime omfatter stadig flere partier, noe som gjør at opposisjonen svekkes ytterligere? Og hvorfor søker småpartiene, til og med liberale Venstre, Ritas favntak?»

Les kommentaren: Elsket av få, beundret av alle

Venstre med i 2015

Venstre kom under Otterviks vinger i fjor. Erling Moe (V) kommenterte nylig dette i Adresseavisens podkast Omadressert: «Det var bare sånn det måtte bli, det er en sånn maktgreie. Skulle vi ha noe innflytelse etter å ha vært i opposisjon i X antall år, så hadde vi ikke noe valg. Det er som fanden og fluene, det måtte bare bli sånn. Jeg er ikke glad for det hver bidige dag,» sa Moe.

Der slo Moe fast at det er «et problem at mye ikke kommer ut i åpent lende». «For å si det rett ut: Ap er et toppstyrt parti, det er en toppstyrt kultur fra historiens morgen, det er den gamle leninismen og demokratisk sentralisme som til syvende og sist ligger i bunn der,» sa Moe. Om Fagerbakkes dystre spådommer om dagens allianse, sier han:

- Jeg regner med at samarbeidet varer ut perioden. Selv ser jeg mange betenkeligheter, særlig det demokratiske argumentet. Det er farlig dersom altfor mye skjer i lukkede rom, sier Moe.

- Men det gjør det ikke nå, mener du?

- Nei, men det er bra med debatt om hvordan byen styres, sier Moe.

Les også: Rita fyller 50

KrF: Finnes ikke grønnere gress

Fra Pensjonistpartiet er det Morten Kokaas (PP) som forhandler budsjett, og hans intensjon er å bli i samarbeidet ut perioden, sier han. Svein Otto Nilsen (PP) tror imidlertid storalliansen kan ryke før perioden er over:

- Det er nok noen partier som er mer misfornøyde enn oss. Samarbeidet har ikke vært rosenrødt hele veien, men jeg tror ikke noen bryter ut før eventuelt rett før neste kommunevalg, sier Nilsen.

Ottar Michelsen (SV) og resten av samarbeidspartiene truet tidligere i år med brudd på grunn av vinterparken i Gråkallen. De vil ikke ha prosjektet, og stiller et ultimatum i denne saken.

- Hvor godt trives du i samarbeidet?

- Per i dag er det ikke en aktuell diskusjon å gå ut av samarbeidet. Vi blir så lenge vi får gjennomslag, sier Michelsen.

Marte Løvik (Sp) ser heller ingen grunn til at samarbeidet skal ryke, og Geirmund Lykke (KrF) skjønner ikke hvordan Fagerbakke kan spå slikt:

- Vi har hatt noen krevende saker, men gresset er ikke grønnere noen andre steder i de saken der vi er i konflikt. Utfordringen er at Ap og Høyre lager allianse på noen saker, sier Lykke.

Hilde Opoku (MDG) kommenterer:

- Det krever en innsats fra alle parter for at et så bredt samarbeid skal være hele perioden, men det ligger ingen krise i kortene nå, sier Opoku.

Les også: - Otterviks maktposisjon er urokkelig

Les også: Ottervik er stolt av å være sta