Du kjenner ham neppe på navnet. Men om du har kjørt på ski i Vintervannskleiva på 1990- og 2000-tallet har du helt sikkert passert ham i heisbua. Og har du sett filmen «Nord» har du sett ham kjøre skuter.

Nå håper han folk vil høre på sangene han har skrevet om plassen han trives best – i Bymarka i Trondheim.

«Elgsethytta», «Rønningen» og «Grønnlia» heter de tre svært stedsspesifikke låtene som ligger ute på YouTube, ledsaget av bilder fra Bymarka. Dessuten har han skrevet «Over Trondhjem et sted» som gjennom teksten tar for seg større deler av marka. Hør sangen fremført ved heisbua her.

– Litt av hensikten var at folk som ikke kommer seg ut i marka lenger kan få se på stedene de har vært før, forklarer han.

– Hvorfor begynte du å skrive sanger?

–Jeg har så å si vokst opp i marka, familien har hytte på Stykket og jeg har vært her mye gjennom hele livet. Jeg har syslet med musikk på si i mange år og det var lett for meg å sette meg målet å skrive et knippe Bymarka-sanger. Det har aldri blitt gjort før, så vidt jeg vet. Inspirasjonen kom ganske greit, forteller han.

Åge Aleksandersen er nok den fremste inspirasjonskilden rent musikalsk, medgir han.

– Magisk å stå på toppen

Ottesen var 24 år da Trondhjems Skiklub søkte etter driftsleder i alpinanlegget i deltidsstilling i 1989. Han hadde mekanikerutdannelse og hadde allerede jobbet på oljeplattformene Ekofisk, Statfjord og Frigg-feltet.

– Jeg hadde jeg en følelse av at dette var rette jobben for meg. Jeg fikk stor bruk for mekanikerutdannelsen og kunne jobbe i marka jeg var så glad i. Og i tillegg kjørte jeg en stor tråkkemaskin. Jeg gledet meg til jobben hver dag. Kleiva ble mitt andre hjem.

Rikard Ottesen i heisbua som nyansatt driftsleder i Gråkallen skisenter i 1989. Siden har det blitt mange vinterdager i bua. Det beste han visste var å småprate med ski- og brettkjørerne i luka.

Han hadde allerede et nært forhold til Kleiva under oppveksten på 70-tallet. Hjemturen ned til Øya kunne være spektakulær på snørike dager da han og kameratene dro nedover lysløypa, til Steinberget, via Ilaparken, over Nidelva og hjem til Klostergata.

– Fryktelig gøy! sier Ottesen.

Kleiva i 2003. Rikards kone Annikken med valp på armen.

«Nord» og tunge stunder

Vinteren 2008 ble heisbua udødeliggjort i åpningsscenene av Rune Denstad Langlos spillefilm «Nord», med Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen. Ottesen hadde plukket opp at Denstad Langlo og manusforfatter Erlend Loe hadde et godt øye til heisanlegget og tok selv kontakt med Loe. I tre uker jobbet filmteamet i Bymarka og Ottesen stengte bakken for at de kunne filme uforstyrret. Han kjørte heisen og lærte dessuten Baasmo Christiansen å kjøre skuter i krevende terreng. Han er også en av få som har kjørt skuter på Nordre, midt i Trondheim sentrum. I filmen er det Baasmo Christiansen som kjører selv, men da skuteren skulle gjennom asfalten i Ilsviktunnelen var det behov for en mer rutinert kjører.

– Jeg fikk ideen om å feste stålbolter under skiene til snøskuteren, så det skulle gnistre ekstra mye. Det ble sånn motstand at skuteren måtte dyttes i gang. Men vi fikk opp farten til 80 kilometer i timen og det gnistret bra. Men «gnistreboltene» gjorde at jeg ikke hadde mye styring og det bar mot fortauskanten, så tilskuerne gispet lavt. For de kunne ikke gi lyd fra seg – det skulle være stille under opptak, smiler Ottesen.

Rikard Ottesen på snøscooter gjennom Ilsviktunnelen under opptak til «Nord». Foto: Motlys

– Ble du redd?

– Neida. Da jeg så det gikk mot fortauet slapp jeg gassen. Rune synes at det passet bra i og med at Jomar tok tabletter og drakk sprit før han kjørte inn i tunnelen, sier Ottesen.

Jomar Henriksen er full av angst og ensomhet der han sitter i heisbua og sørger for at heisen går. Den originale heismannen kjente seg igjen i hovedrollen. For noen år siden møtte han selv veggen.

– Jeg kjente meg igjen i Jomar, jeg har også slitt med psykisk og fysisk helse. Jeg har hatt mine tunge stunder, og har ofte vært ensom oppi der, sier Ottesen.

– Både Rikard og broren Andre var med og hjalp til og ble en stor del av filmen. De visste hvordan alt funket med heis og skutere. Vi fikk mye inspirasjon fra hva de holdt på med i trekket. Dessuten gjorde de uvurderlige stunt for oss. Det er nesten umulig å lage film uten å ha med sånne folk. De bidrar til at det blir troverdig, sier regissør Rune Denstad Langlo.

Hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen på scooter i Bymarka under innspillingen av «Nord» i februar 2008. Han spiller Jomar, som kjører fra Gråkallen til Nord-Norge med en dunk med hjemmebrent, for å besøke sin sønn. Til høyre står regissør Rune Denstad Langlo og bak ham innspillingsleder Daniel Malmèn.

Ønsker nytt anlegg

Vinteren 2008 var snørik og kanskje var han inspirert av filmfolkene da han oppfant figuren «Harry Kickstart», med stiv hofte og uredd tilnærming til skikjøringen. På YouTube har han lagt ut flere videoer av friskusen:

Siste gang heisen i Kleiva ble kjørt var i 2013. Trondhjems Skiklub prioriterer nå å bygge opp det nye planlagte vinterparken på nordsiden av Gråkallen. Det er vemodig å ikke kunne kjøre heisen lenger, synes Ottesen.

– Men jeg ønsker jo det som er best for publikum og det er et mer snøsikkert område på nordsida. Nå som klimaet er varmere, er det helt klart det området som er tryggest.

Frisk hopping under studentfestival i Gråkallen skisenter i 2001. - Jeg har gode minner fra varme vårdager med studentfestival her oppe, med masse folk i bakken, sier Rikard Ottesen.

– Motstanderne sier det ødelegger marka, mens forkjemperne mener det er et sårt tiltrengt anlegg spesielt for byens unge. Hva mener du?

– Det er hugd ut mye der fra før og mange av traseene er der allerede i dag. Det er heller ikke et område som folk oppsøker for å gå tur. Sånn sett er det et bra alternativ, mener Ottesen.

De siste årene har det kun vært Instruktørbakken som har vært åpen i skisenteret. 50-åringen har bidratt som dugnadshjelp i heisdriften.

– Det er bra for meg å fortsatt være med på dugnadsbasis. Det kan jo tenkes at jeg kan jobbe deltid i det nye anlegget, sier Rikard Ottesen.

Rikard Ottesen, kona Annikken og dalmatinerne Aronia og Tiril i Gråkallen skisenter.

Se videoene til Ottesens Bymarka-sanger her: