Sammenbrudd i budsjettforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene kan være nært forestående. Avstanden mellom Fremskrittspartiet og Venstre er ikke blitt mindre etter flere uker med krisepregede drøftinger. Mandag kveld skjerpet også KrF tonen.

Men statsminister Erna Solberg (H) vil garantert overleve, fordi det bare er hennes venner som yter motstand, ikke den sosialdemokratiske opposisjonen. Og det finnes ingen annen statsminister som står klar på Slottsplassen. Arbeiderpartiet har ikke flertall, og sentrum har bestemt seg for borgerlig styre.

Les også: Siv Jensen til møte i statsministerboligen

Selv om regjeringen i helgen kom med tilbud om nesten tre milliarder kroner ekstra til klima- og miljøtiltak, later ikke partiene til å ha nærmet seg hverandre. Tvert imot har Venstre svart på tilbudet med et bredt spekter av grønne krav, som i sum utgjør omtrent dobbelt så mye som regjeringen har lagt på bordet. Venstre er nå i ferd med å bli et parti bare for miljø og klima. Kristelig Folkepartis stortingsgruppe avviste mandag ettermiddag både regjeringens pakke og Venstres pakke. Og mandag kveld var KrF-leder Knut Arild Hareide langt skarpere i svarene enn tidligere.

Les også: Kriseforhandlinger om statsbudsjettet

Bryter Venstre budsjettforhandlingene, henger trolig KrF med. Da er i realiteten det borgerlige samarbeidet lagt i grus. Det har skrantet lenge, og er bare blitt dårligere. Budsjettforhandlingene er på overtid, og det er allerede klart at det blir ingen flertallsinnstilling fra finanskomiteen. Men blir de borgerlige enige innen torsdag, som er fristen for finansinnstillingen, går det seg til. Det er heller ikke noe i veien for at de kan strides helt frem til hovedrammene skal vedtas mandag 5. desember. Men da må Erna Solberg ha flertall - koste hva det koste vil.

Bryter sentrumspartiene forhandlingene, må statsministeren gå til Stortinget og håndtere en budsjettkrise. Velger Solberg til slutt å stille kabinettspørsmål, kan støttepartiene si at de har en ny situasjon. Da handler det om regjeringen, ikke om budsjettet. I regjeringsspørsmålet har særlig Venstre, men også KrF, vært tydelig på at de foretrekker Erna Solberg som statsminister. Det er ikke mange ukene siden KrF bekreftet det på nytt, samtidig som de fremholdt at en sentrum/Høyre-regjering er deres alternativ.

Les også: Sentrum slår sprekker

Sentrumspartienes misnøye med Frp i regjering er ikke blitt mindre i høst. Derfor sitter det langt inne å gi Høyre/Frp-regjeringen ennå et år ved makten. Misnøyen er ganske gjensidig. Temmelig mange sentralt i Frp er møkk lei av det de mener er småpartienes politiske utpressing. Frp forlater ikke regjeringen nå, selv om det kunne ha gitt et friere spillerom frem mot valget. Støttepartiene må felle Solberg-regjeringen, dersom deres strategi er å få Frp ut av regjering før valgåret.

Ender budsjettstriden med regjeringskrise, er det fortsatt borgerlig flertall på Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke overta før eventuelt etter 2017-valget, og kan heller ikke gjøre det uten at sentrumspartiene peker på ham. Det vil neppe skje før jul. I så fall vil det være politisk selvmord både for Venstre og KrF, som begge har valgt side og har meningsmålinger rundt sperregrensen.

Tausheten i Ap er talende. Budsjettkaoset på borgerlig side har gitt Støre argumenter han bare kan drømme om, men som han knapt taler om. Ingen regjering har gått av på statsbudsjettet, og regjeringskrise ett år før et valg ble en katastrofe for Jens Stoltenberg i 2000, da han sammen med Høyre felte Bondevik-regjeringen.

Les også: Borgerlig budsjett-kaos på bensin

Derfor vil en mulig regjeringskrise før jul vil bli et borgerlig oppgjør. Det blir en sak Erna Solberg må løse. Støre kan lene seg tilbake, vente på utfallet og håpe på bedre tider.