Så langt i denne stortingsperioden har trøndelagsbenken aldri samlet seg alene, uten eksterne aktører til stede, etter hva Adresseavisen kjenner til.

Dette er noe Øyvind Håbrekke (KrF) mener gjør samarbeidet vanskeligere. Håbrekke satt én periode på Stortinget, frem til KrF mistet sitt mandat i 2013.

- Trøndelagsbenken vil aldri samles som ett lag som RBK gjør før kamp, men det er stort forbedringspotensial fra hvordan det fungerte da jeg var med, sier Håbrekke.

Adresseavisen har nylig skrevet om hvordan Sivert Bjørnstad (Frp) gikk hardt ut mot benkeleder Trond Giske (Ap) – og kalte trøndelagsbenken for et tomt skall uten mening.

Les bakgrunn: Åpen strid om trøndersamarbeid på Stortinget

Adresseavisen 18. november

- Naturlig konkurranse

Hovedproblemet, slik Håbrekke opplevde det, var at trøndelagsbenken så å si aldri samlet seg alene. De aller fleste møtene var med andre aktører, som NHO, NTNU, KS, interesseorganisasjoner eller andre. Da oppstår en naturlig konkurranse mellom partiene, beskriver Håbrekke:

- For eksempel når benken møter NTNU: Når rektoren smiler til én av oss, vil alle vise at akkurat vårt parti jobber best for NTNUs interesser. Det høres kanskje rart ut å forsvare en slik dynamikk, men hver av oss må vise at vårt parti er «på ballen». Vi kan ikke la de andre partiene stikke av med et poeng uten å vise hva man selv kan tilby. I møter med eksterne blir det derfor lite rom for å snakke åpent sammen om hva vi kan enes om, sier Håbrekke.

Han mener møter kun med politikere til stede kan føre til litt bedre felles forståelse av hvilke utfordringer det er viktigst å ta tak i for Trøndelag.

Les også: Ap-Sandvik kaller Frp-Bjørnstad og co. impotent

Arnstad enig

Marit Arnstad (Sp), som sitter på Stortinget for Senterpartiet og Nord-Trøndelag, er langt på vei enig i det Håbrekke beskriver:

- Det blir at du proklamerer ditt eget partis standpunkter istedenfor å gå i dialog med hverandre og den eksterne parten. Av og til kan det fungere greit, men det er litt for ofte en tendens til at møtene blir et spill for galleriet, sier Arnstad.

Marit Arnstad (Sp): - Den felles trøndelagsbenken må møtes oftere uten eksterne aktører.

Hun sier denne dynamikken, naturlig nok, er særlig påfallende når media er til stede, som på det årlige Trøndelagsmøtet.

- Den felles trøndelagsbenken må møtes oftere uten eksterne aktører. Det er ikke bare for å snakke bedre sammen, men også fordi ellers blir de politiske skillelinjene, særlig mellom posisjon og opposisjon, så tydelige, sier Arnstad.

I forrige uke skrev Adresseavisen om at trøndelagspolitikerne gjentatte ganger opp gjennom årene har sagt at benken må fungere bedre. Arnstad sier det er relativt dårlig oppmøte på benkemøtene for bare Nord-Trøndelag.

- Jeg tror alle har grunn til tenke at man bør bli bedre på dette. Man kunne gjerne hatt faste møter, men dersom folk ikke prioriterer å møte på disse, så vil det uansett forvitre, sier Arnstad.

Benkeleder Trond Giske (Ap) svarte i forrige uke blant annet slik på kritikken fra Bjørnstad: «Nord- og Sør-Trøndelag har aldri vært så tett koordinert som nå. Trøndersk gjennomslag måles ikke i antall møter.»

Les sak fra 2004: Giske vil samle trøndelagsbenken