Norge har lovet å ta imot 750 såkalte «relokaliserte» flyktninger fra Hellas og Italia i år – i tillegg til nye 750 i 2017.

Så langt har bare 40 landet på norsk jord, men denne uken lander ytterligere 60. Innen utgangen av året kan enda flere komme, men uansett er det på det rene at målet om 750 ikke nås. Adresseavisen var med da de første 20 fra Hellas landet på Gardermoen sist tirsdag.

Les også: Nå sitter Hamed asylfast i Athen

Les også: «Sylvi Listhaug» er en 24-åring fra Nord-Trøndelag

Hatt noen utfordringer

Slik forklarer Listhaug hvorfor arbeidet med relokalisering tar lengre tid enn det Stortinget ønsket:

- Vi har hatt noen utfordringer. Den første og viktigste er at vi måtte ha på plass et system som ivaretar sikkerheten. Vi må så langt som mulig forsikre oss om at ingen av dem som kommer, er potensielle terrorister eller på annet vis utgjør en sikkerhetstrussel mot Norge, sier Listhaug.

Les også: Rizan er asylsøkeren Listhaug vil ha til Norge

«Superweekend» i Stjørdal

Statsråden var på plass i Stjørdal søndag for å tale til rundt 90 trønderske Frp-ere på «superweekendkurset», som samler både stortingsrepresentanter, kommunepolitikere og menige Frp-medlemmer til felles forbrødring.

Om debatten: Sylvi Listhaug snakket om nye asyltall og om at "meningspolitiet" ikke skal få lov til å bestemme over henne.

- Noe annet som har tatt litt tid, er å få på plass avtaler med Hellas og Italia. Når det gjelder Italia, er det også en utfordring å få tak i nok reelle flyktninger. Veldig mange som kommer dit, er folk som søker et bedre økonomisk liv. Da kan de ikke være med til Norge, vi tar bare imot de man i utgangspunktet tror har et beskyttelsesbehov, sier Listhaug.

Den delen av kvoten som de ikke klarer å oppfylle i år, overføres til neste år, slik at Norge uansett tar imot 1500 flyktninger.

Facebook er effektivt

- Venstre-politiker Sveinung Rotevatn (V) er blant dem som mener Norge kunne klart å hente flere av de relokaliserte hit raskere hvis du hadde vært mer fremoverlent – konsentrert deg mer om flyktninger og mindre om Facebook?

- Jeg vil tro det er få politikere som mener det er forsvarlig å ta imot folk før sikkerheten er tilfredsstillende. Så skjønner jeg at andre politikere er opptatt av min Facebook-bruk, fordi den viser seg å være så effektiv, sier Frp-statsråden.

- FNs høykommissær for flyktninger i Aten mener Europa viser så liten solidaritet med Hellas at de ikke engang kan stave ordet?

- Jeg mener Norge er et av de landene som nettopp klarer å ta imot relokaliserte nå. Vi er i gang, sier Listhaug.

- Når Norge og andre europeiske land nå velger seg ut «de beste» asylsøkerne for relokalisering, blir ikke da Hellas sittende igjen med dem som kanskje byr på mest vansker med retur osv.?

- Jo, men så vi jobbe sammen med EU for å få returavtaler på plass. Så vil jeg også si at i fjor slapp Hellas igjennom rundt én million mennesker via sine grenser som reiste videre til Europa. Men nå er de i en vanskelig situasjon, og da prøver vi å bidra, det er det vi prøver å gjøre noe med, sier Listhaug.

Gjennomslag: Stortingsrepresentant Lill Harriet Sandaune var på kurs i helga. - Det handler om å få gode argumenter for å vise hva vi får gjennomslag for i regjering, sier Sandaune.

Fikk du med deg denne: Gummibåtene kommer fortsatt til Lesvos

Kritiserer Steen Jensen

Tema for Listhaugs foredrag i Stjørdal søndag var, ikke helt uventet, mye av debatten som har rast den siste uka. Mange mener Listhaug bidrar til polarisering i innvandringsdebatten med uttrykk som «gullstol» og «hylekor».

- Det er andre som bidrar til å polarisere. Sist ute var Ingebrigt Steen Jensen. Han har sunket så lavt at jeg er overrasket, sier Listhaug.

Steen Jensen reagerte på at Listhaug ble med TV 2 og politiet ut for å lete etter innvandrere uten lovlig opphold. I et Facebook-innlegg skrev Steen Jensen at han fikk assosiasjoner til en tid hvor politiet hjalp tyskerne å finne jøder under krigen.

- Lar meg ikke styre

- Uavhengig av hva du selv mener om din ordbruk: Når mange rundt deg sier at du bidrar til polarisering, tenker du deg ikke om? Kan det ikke hende de har et poeng, Kristin Clemet og mange andre?

- Jeg lar meg ikke styre av meningspolitiet. Jeg er opptatt av å snakke et språk folk flest forstår. Mine meningsmotstandere bruker en retorikk som er ti tusen ganger verre.

- Men som statsråd er det litt annerledes?

- Alle andre får lov til å snakke, men ikke jeg? Jeg er i min fulle rett til å ta til motmæle når folk angriper. Gang på gang vrir de og vender på det jeg sier, sier Listhaug, før hun mottar klapp og jubel av de 80 fremmøtte Frp-erne på Stjørdal.

Sliten av kurs: - Det er mye informasjon, jeg begynner å bli sliten nå. Men det er viktig med ny input for å bli inspirert til å holde på med kommunepolitikk, sier Oddleif Skorild fra Orkdal Frp.

Les også: Rizan Minla Mohamed (27) er en av 20 asylsøkere som tirsdag kom med fly fra Athen til Norge