Adresseavisen skrev fredag om en voldtektsanmeldelse – og senere henleggelse – som preget et AUF-miljø i Trøndelag tidligere i år.

På helt generelt grunnlag uttaler de politiske ungdomsorganisasjonene seg om tematikken:

- Alle i SUs ledelse og SUs tillitsvalgte er fullt klar over at å «pule nedover» er totalt uakseptabelt og vil få enorme konsekvenser, sier leder Andrea Sjøvoll i Sosialistisk Ungdom (SU).

Hun sier dette betyr i praksis at man bare kan ha sex med folk man er på like fot med, men at det selvsagt er vanskelig å regulere alt:

- Det er en viss forskjell på å «pule nedover» og å «inngå seriøst forhold nedover». Men så lenge du sitter i sentralstyret eller har andre høye tillitsverv, skal du klare å holde buksa på. Det handler om forskjell i makt og autoritet, sier Sjøvoll.

Les også: Foreldre reagerer på hvordan AUF og Ap håndterte voldtekts-henleggelse

Og: - I organisasjoner der makt er involvert, øker faren for overtramp

Ulike regler

Det er noen forskjeller i de ulike ungdomspartienes retningslinjer for å håndtere saker om overgrep eller trakassering (se faktasak om retningslinjene øverst til høyre). I SUs retningslinjer heter det for eksempel at det er «opp til den utsatte parten selv å vurdere om den mistenkte skal anmeldes til politiet.» I AUFs retningslinjer heter det: «Den som har vært utsatt for seksuelle overgrep bør motiveres til å anmelde saken.»

Mathea Fjukstad Hansen, generalsekretær i KrFU, har i sin tid ikke opplevd noen saker om overgrep:

- Vi har likevel detaljerte retningslinjer for hvordan vi håndterer dette, fordi vi er så liten organisasjon. Dersom noe skulle skje, er sannsynligheten veldig stor for at alle kjenner alle. Da er det greit å ha klare regler å forholde seg til, sier Fjukstad Hansen.

- Har dere skrevne eller uskrevne regler om at det ikke er lov til å ha sex «nedover» i organisasjonen?

- Vi er ikke helt der at vi trenger regler på slikt, mener Fjukstad Hansen.

Les også: Forsker kritisk til AUFs retningslinjer

Detaljert også hos FpU

Også FpU har – gjennom moderpartiet – meget detaljerte vedtekter for håndtering av overgrepssaker.

Når det gjelder generelt seksuelle relasjoner mellom ledere og andre, har de ingen klare retningslinjer:

«Dette er veldig vanskelig å regulere. Når man bruker mye tid sammen i en organisasjon, er det naturlig at det oppstår mellommenneskelige relasjoner. Utallige har funnet kjærligheten, og den de vil leve resten av sitt liv sammen med i ungdomspolitikken både i eget parti og på tvers av partiene, det må man nesten få lov til også. Dog har vi i våre ledelseskurs og i våre organisasjonskurs fokus på dette og konsekvenser av slikt. Budskapet vårt er at sex i partiet kan få konsekvenser f.eks. med tanke på inhabilitet og samarbeidsutfordringer som man må være bevisst på», skriver generalsekretær André Bråthen i en e-post.

Ti prosent edru

Senterungdommen har ingen egne rutiner for håndtering av saker om overgrep eller trakassering.

- Men vi har vedtatt å se på behov for egne retningslinjer i løpet av året. Vår prioritet har vært gode rutiner ved arrangement hvor det er rus. Dessverre henger overgrep og rus for ofte sammen. Vi har en regel om at ti prosent av deltagerne må være edru, vi har vaktlister på alle arrangement og følger ellers norsk lov, sier leder Ada Arnstad.

Mangler retningslinjer: - Vår prioritet har vært gode rutiner ved arrangement hvor det er rus. Dessverre henger overgrep og rus for ofte sammen, sier for Senterungdommen leder Ada Arnstad (med terningen).

Hun sier de setter opp vaktlister utover hele natta, der alle har tilgang til kontaktinformasjon. Også folk under 18 år får være med på festene, og dette fungerer ifølge Arnstad veldig godt.

- Har dere regler for relasjoner mellom ledere og andre?

- Ikke skrevet ned, men det ligger implisitt i retningslinjene at alle med lederroller forventes å leve opp til og praktisere en høy etisk standard, sier Arnstad.

Unge Høyre interne retningslinjer

Unge Høyre har egne, interne retningslinjer som de bruker når situasjoner med anklager om seksuelle overgrep oppstår.

- Vi oppfordrer alltid til å politianmelde, og vi tilbyr psykologisk bistand når det er relevant, sier generalsekretær Erlend Svardal Bøe.

Heller ikke Unge Høyre har regler for hvem som kan ha sex med hvem.

- Dette er et vanskelig spørsmål, og utgangspunktet er at alle som har tillitsverv, skal ta det ansvaret på alvor. Men jeg som generalsekretær går ikke ut og bestemmer hvem som kan være forelsket i hverandre eller hvem som har sex med hvem, sier Svardal Bøe.

Les også: I en kronikk i Adresseavisen ba en AUF-forelder innstendig Arbeiderpartiet og AUF om å ta en gjennomgang av holdninger og kultur i organisasjonen.