Det er over to år siden Krasimir «Kris» Krastev (56) døde, 25 til 30 meter under havets overflate utenfor Smøla.

Adresseavisen har skrevet om totalt fire kamskjelldykkere fra Frøya som har dødd på jobb siden 2002. Krastev var den siste av de fire dykkerne.

- Min far var hjelpeløs! Det må bli en rettssak, noen må stilles til ansvar, sa datteren hans, Ralitsa Malakova, da Adresseavisen møtte henne og familien på Frøya tidligere i år.

Den erfarne yrkesdykkeren Krasimir Krastev (56) ble funnet livløs av en yngre kollega. Foto: privat

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne».

Fire personer siktet

I sommer fortalte politiet at de hadde siktet to personer etter ulykken. Nå er det klart at disse to er siktet etter arbeidsmiljølovens paragraf 19.1, som har en strafferamme på fengsel i inntil ett år, bøter, eller begge deler.

Nå nylig har altså ytterligere to personer fått status som siktet. Disse to tilhører dykkermiljøet.

- De to nye er også siktet etter arbeidsmiljøloven, men etter mindre alvorlige bestemmelser og med lavere strafferammer enn de to første, sier politijurist Knut Meek Corneliussen.

De tre siste kamskjelldykkerne fra Frøya som har forulykket (i 2008, 2009 og 2014), arbeidet alle fra samme båt, tilknyttet samme selskap: Atlantic Discovery. De hadde igjen Seashell som største eier, og det er Seashell som kjøper og selger kamskjellene videre til verdens luksusmarked. Selskapet Atlantic Discovery fikk foretaksbøter etter dødsulykkene i 2008 og 2009. Bøtene ble gitt for regelbrudd, men bruddene ble ikke satt i direkte sammenheng med dødsfallene. Atlantic Discovery er under avvikling.

Ambulansebåt var allerede på stedet da redningsskøyta kom den dagen Krasimir Krastev (56) døde i november 2014. Foto: RS Erik Bye

Skal til statsadvokaten

Corneliussen opplyser at saken nå er ferdig etterforsket fra politiet på Smøla, og han håper å få sendt den videre til statsadvokaten for avgjørelse i løpet av «ikke altfor lang tid».

- Det har allerede gått over to år siden denne ulykken. Det er lang tid for de involverte parter. Vil det påvirke eventuell straffutmåling?

- Det er foreløpig uklart om dette vil virke inn, det avhenger blant annet av hvor lenge saken har hatt i ren liggetid, sier politijuristen.

Han opplyser at de fire mennene ikke har advokater.

Les også: Dette vet vi om hva som skjedde da de fire døde

Første sak med siktelse

Adresseavisen har i en reportasjeserie sett på hvordan de fire ulike dødsulykkene i kamskjellindustrien på Frøya har blitt håndtert av politi og Arbeidstilsyn. Saken med Krasimir Krastev er den første ulykken som har resultert i siktelser.

  • I 2002 døde Berge Holand (27): Saken ble henlagt. Arbeidstilsynet klaget på henleggelsen fordi de mente utfallet av ulykken kunne vært annerledes hvis de nødvendige sikringstiltak var satt i verk. Henleggelsen ble opprettholdt av statsadvokaten.

  • I 2008 døde Ola Hansson (25): Politiet ga selskapet bak kamskjellbåten et forelegg på 45 000. Selskapet vedtok forelegget.

  • I 2009 døde Piotr Nosowski (31): Politiet ga det samme selskapet et forelegg på 60 000 kroner, som også ble vedtatt.

Les også om matminmisteren (Frp) som spiser kamskjell som er plukket ulovlig