Nyttårshelgen har begge sykehusene tatt imot et høyere antall pasienter enn de har bemannede senger. I Orkdal har det ført til at pasienter har blitt liggende i korridorer, på dagligstue og bad.

- Vi opplever at det er en presset situasjon og at pågangen er stor. Dette er noe som skjer hvert år på denne tida i forbindelse med influensaepidemien, sier Runa Heimstad, fagdirektør ved St. Olavs Hospital.

Les også: - Det er gjort en for dårlig jobb og nå må vi løse det

- Vi er nødt til å sikre en forsvarlig drift av sykehuset, sier Runa Heimstad, fagdirektør ved St. Olavs Hospital. Denne uken vil flere pasienter få varsel om at deres planlagte operasjoner, blir avlyst.

Inntaksstopp

Tirsdag ettermiddag lå 28 pasienter i akuttmottaket ved St. Olav og ventet på å få tildelt seng. Samme dag innkalte ledelsen ved St. Olav til et møte for å vurdere totalsituasjonen ved sykehusene på Øya og Orkdal. Resultatet av møtet ble at ledelsen nå ser seg nødt til å iverksette akutte tiltak for å håndtere situasjonen.

Nå blir en flere planlagte inngrep strøket fra operasjonslisten.

- Situasjonen er slik at vi dessverre må iverksette tiltak som vil gå utover noen pasienter. Det er beklagelig, men vi er nødt til å sikre en forsvarlig drift av sykehuset. Vi må kunne ta vare på våre pasienter. En del planlagte operasjoner vil derfor bli strøket og utsatt for å begrense inntaket. Dette gjelder ved hele sykehuset, sier Heimstad.

Hun påpeker at kreftpasienter ikke er omfattet av dette.

- Hvor mange operasjoner vil det dreie seg om?

- Det kan jeg ikke svare på, dette er noe som vil bli vurdert fortløpende. Influensaepidemien skal ha nådd toppen, derfor forventer vi at situasjonen vil stabilisere seg også etter hvert. Reduksjon i planlagt aktivitet gjelder foreløpig ut denne uken, sier Heimstad.

Les fylkeslegens dom over akuttmottaket: Pasienter ivaretas ikke på trygg måte når køen er lang

I Orkdal har pasienter blitt liggende i korridorer, på dagligstue og bad.

- Følte meg ikke trygg

Det var i siste del av jula at influensaepidemien og andre virussykdommer førte til at sykehusene fikk en langt større pågang av pasienter enn vanlig. Siden har sykehusene hatt overbelegg av pasienter. Kristin Lyngstad Utseth (62) er en av pasientene som ble rammet av kaoset.

- Jeg følte meg ikke trygg, sier hun.

62-åringen fra Hitra ble innlagt på medisinsk avdeling ved Orkdal sjukehus fredag i forrige uke. Hun fryktet at hun var rammet av hjerteinfarkt.

- Jeg har vært mye på sykehus tidligere, og er vant til å tilpasse meg. Men denne gangen kom jeg inn på sykehus med brystsmerter, og ble lagt i en korridor sammen med mange andre. Det opplevdes traumatisk, sier hun.

Les også: St. Olav mener de rammes hardt av blåblå krav

Det var i siste del av jula at influensaepidemien og andre virussykdommer førte til at sykehusene fikk en langt større pågang av pasienter enn vanlig. Her fra infeksjonsavdelingen ved St. Olavs Hospital.

- Kaotisk

På sykehuset ble hun plassert i korridoren, bak et skjermbrett utenfor dagligstuen. Dagen etter ble hun flyttet, slik at hun lå ved heisen utenfor korridoren frem til mandag da hun ble utskrevet.

- Jeg besøkte min mor 1. nyttårsdag, og da jeg kom ut av heisen ble jeg møtt av tre senger. Min mor var en av dem som lå der, forteller sønnen Roar Lyngstad Utseth. Han opplevde situasjonen som kaotisk.

- Vi tenkte å sette oss på dagligstua for å ta en kopp kaffe, men den var også fylt opp av pasienter, sier han.

Ifølge Kristin Utseth lå det åtte pasienter i korridoren, mens andre ble plassert på bad og i dagligstua.

- Vi fikk utdelt en bjelle som vi kunne varsle med hvis vi hadde behov for hjelp. Men når du ligger i en korridor med så mange pasienter, så vekker du jo alle hvis du bruker den på natta. Det ble mye uro, og vanskelig å få sove, sier Utseth.

Hun sier at andre pasienter også opplevde situasjonen som uholdbar, og at det høye belegget førte til utfordringer for de ansatte.

- De som jobbet der, gjorde en kjempeinnsats, og jeg har ingen grunn til å klage på dem. De løp beina av seg for å gi oss mat og pleie, sier Utseth.

I Orkdal har pasienter blitt liggende i korridorer, på dagligstue og bad.

Høyere sykefravær

I desember fortalte Adresseavisen at pasienter hopet seg opp på akuttmottaket ved St. Olav, og flere beskrev situasjonen som kaotisk. Fylkeslegen mente at sykehuset ikke klarte å ivareta sikkerheten til pasientene til enhver tid, og direktør Nils Kvernmo varslet full gjennomgang av rutinene.

Heimstad sier at det nå er både medisinsk avdeling og akuttmottaket som har opplevd det største trykket på grunn av influensaepidemien. Dette har blant annet ført til at pasienter har havnet på korridoren ved Orkdal sjukehus.

- Ved Orkdal har vi mange tosengsrom, men når pasienter kommer inn med en uavklart smittesituasjon, så får sykehuset ikke utnyttet denne kapasiteten, sier Heimstad.

Ved St. Olav skal pasienter ikke ligge i korridorer, men ifølge Heimstad kan det skje at noen pasienter blir liggende i korridor. I tillegg benyttes alle tilgjengelige rom ved sykehuset.

Influensaepidemien har også ført til ansatte ved sykehuset har blitt syke.

- Ved Orkdal måtte de tirsdag gå utenfor sykehusets vikarbyrå for å fylle opp vaktlisten, sier Heimstad.

Les bakgrunn: Pasientene hoper seg opp på akuttmottaket ved St. Olav

St. Olavs Hospital og Orkdal sjukehus avlyser operasjoner fordi influensaepidemien fører til stort overbelegg.