I formannskapet på tirsdag fremmer han derfor et forslag om å be regjeringen omprioritere ressursbruken sin knyttet til asylsøkere.

Etter anmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har Trondheim forberedt seg på å ta imot og bosette de 160 enslige mindreårige asylsøkerne de ble bedt om.

- Det er oppriktig provoserende at de ikke klarer å sette inn nok ressurser til å få plassert like mange enslige mindreårige asylsøkere som vi har tilrettelagt for, mener Ottar Michelsen, gruppeleder og kommunalråd fra SV.

- Spesielt når vi hører at de prioriterer over ti år gamle saker om statsborgerskap, framfor å få plassert disse barna, sier han.

Han viser med dette til lørdagens oppslag i TV 2 om 30 år gamle Mahad Adib Mahamud som har fått fratatt sitt statsborgerskap etter å ha bodd 17 år i landet. Dette er et resultat av at UDI undersøker gamle saker.

- Saken til Mahamud har blitt en symbolsak for denne prioriteringen, men vi er kjent med at det kan dreie seg om flere hundre andre gamle saker som undersøkes, forteller Michelsen.

Les Adresseavisens leder: Ubegripelig iver etter å kaste ut en familiemann

Ottar Michelsen (SV) ber regjeringen om å prioritere de enslige mindreårige asylsøkerne framfor å sjekke gamle saker.

Feil prioritering

Michelsen poengterer at det haster mer med å få plassert de enslige mindreårige enn å grave gamle sakene. Han mener det er grunn til å tro at problemene skyldes at de nasjonale myndighetene ikke er raske nok i behandlingen av søknader til de som sitter på mottak.

- Regjeringen burde heller prioritert å gå gjennom søknadene. Det er en sløsing med kommunens ressurser at klargjorte plasser står tomme, og mangelfull respekt for enkeltpersoners skjebne.

Michelsen forteller også at dette ikke bare er et regionalt problem, men at det er et betydelig antall ledige plasser i hele Norge.

- Imens sitter barna rundt omkring på mottakene og får ikke startet livene sine. Ansvaret ligger hos regjeringen, og det er jo helt klart at barna må prioriteres, sier Michelsen.

Les: Elden: – Ulovlig å gjøre noen statsløs

Mottok bare 115 barn

Reza Monajemi i rådmannens fagstab i Trondheim kommune bekrefter at de mottok bare 115 enslige mindreårige i fjor. Det opprinnelige vedtaket til politikerne var at byen var i stand til å ta imot 160 enslige. Dette er altså et sprik på 45 barn og ungdom.

- I november justerte imidlertid Imdi ned antallet, de mente da at de bare hadde behov for 135 plasser. Men de greide likevel ikke å fylle opp disse plassene, sier Monajemi.

Dersom man legger det nedjusterte behovet til grunn, mottok Trondheim altså 20 personer mindre enn de hadde blitt bedt om.