Forslaget, som er meget omstridt, ble torsdag brakt på banen under generaldebatten under Kirkemøtet av Nidaros-representanten Gunnar Winther.

Winther sa i sitt innlegg at Åpen Folkekirke fra neste kirkevalg i 2019 ønsker å gjøre valgordningen «enda bedre, enda mer demokratiske, og enda mer forståelige og lettere tilgjengelig» for medlemmene i Den norske kirke.

I den nåværende valgordningen, lager en norminasjonskomite i hvert enkelt av landets elleve bispedømmeråd en egen valgliste.

I tillegg er det tillatt med alternative lister. Under kirkevalget i 2015 stilte Åpen Folkekirke med egne lister i ni av elleve bispedømmer, mens Levende folkekirke i annonsekampanjer oppfordret om å stemme på «sine» kandidater på nominasjonskomiteenes liste til bispedømmeråd i alle bispdømmene.

- Vi går inn for at bispedømmerådene ikke lenger nominerer kandidater og at det heretter bare stilles frittstående kandidatlister, sier Winther.

Les også: - Frykter konservative krefter vil overta makten i Den norske kirke

Opp på Kirkemøtet neste år

Forslaget fra Åpen Folkekirke skal ut på høring i løpet av året og kommer opp på neste års kirkemøte i april.

- Selv med en tydelig kampsak som likekjønnet vigsel klarte verken Åpen Folkekirke eller Levende Folkekirke under kirkevalget i 2015 å stille med liste i alle bispedømmer. Er det ikke urealistisk å tro at det kirkelige engasjementet er så stort rundt om i landet at det blir stilt uavhengige lister i samtlige bispedømmer?

- Det trengs bare sju kandidater og 150 underskrifter for å stille en liste. Åpen folkekirke er grunnleggende optimistisk på vegne av kirkedemokratiet. Derfor ser vi fram til en frisk kirkevalgkamp i 2019 med flere kompetente valglister som gir velgerne tydelige og reelle valgalternativer, sier Gunnar Winther.