Skjetlein grønt kompetansesenter har heller ikke levd opp til de faglige forventningene, slår en ny og knusende revisjonsrapport fast.

Det var kontrollutvalget og fylkestinget i Sør-Trøndelag som ba om rapporten. En del av konklusjonene er at styring og oppfølging av kompetansesenteret har hatt «vesentlige mangler» og at økonomisk kontroll er «i liten grad utøvd».

Skjetlein grønt kompetansesenter ble formelt åpnet i 2013, og arrangerer kurs for privatpersoner og bedrifter. Senteret er samlokalisert med den videregående skolen på Leinstrand, og målet har vært å være «et regionalt knutepunkt» som tilbyr «kunnskap og rådgivning for landbruket og andre grønne næringer».

I revisjonsrapporten påpekes blant annet:

  • Senteret manglet budsjett i to år, og da det endelig kom budsjett på plass, var de lite realistiske.

  • Fra 2011 til 2016 hopet det seg opp et samlet underskudd eller merforbruk på rundt 5 millioner kroner.

Nå er den grønne kompetansesenteret lagt inn under Skjetlein videregående skole, som blant annet driver med opplæring i hold av hest og drift av stall. Eivindsen sier fremtiden vil vise om senteret igjen skal stå på egne ben, eller være en del av skolen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Oppfylte ikke forventninger

Også faglig har senteret feilet, ifølge rapporten. Det var forventet økt aktivitetsnivå på fire-fem konkrete satsingsområder, blant annet lokal matproduksjon, men:

  • Av satsingsområdene er det bare fornybar energi som har gitt resultater, utover det har ikke aktiviteten vært i samsvar med forventninger.

På grunn av alle problemene ble senteret i fjor besluttet nedlagt i sin daværende form, og overført til Skjetlein videregående skole. Leder av kontrollutvalget er særlig opptatt av én ting:

- Allerede tidlig i 2014 visste fylkesrådmannen om disse manglene og problemene, men fylkestinget ble ikke informert. Dette er vi sterkt kritiske til, sier Tove Eivindsen (V), som leder kontrollutvalget.

Politikerne hadde vedtatt en evaluering 2014, men den kom aldri:

- Da man så hvor ille det var, var det en ekstra grunn til å få den evalueringen. Dette var en stor satsing fra fylkestinget, sier Eivindsen.

Hun slår fast at det er fylkesrådmannen som har ansvaret.

- Vi politikere må få beskjed om at ting ikke fungerer lenge før man går 5 millioner i underskudd og senteret er nedleggingstruet. Man kan ikke bare la ting skure og gå, sier Eivindsen.

Skjetlein grønt kompetansesenter skulle være «et regionalt knutepunkt» som tilbyr «kunnskap og rådgivning for landbruket og andre grønne næringer». En revisjonsrapport mener de har feilet på mange punkter. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Varslet politikerne «uformelt»

Fylkesrådmannen sier at noen av politikerne ble «uformelt» varslet om situasjonen, men erkjenner samtidig at det burde vært lagt frem en sak for politisk behandling.

- Vi må ta ansvar for at driften ikke var god nok, og at det skulle blitt varslet om. Det var et stort politisk ønske at det skulle fungere, men det var vi som håndterte dette galt, sier fylkesdirektør Karen Espelund.

Hun sier forutsetningen om at senteret skulle være selvdrevet økonomisk, var for optimistisk.

- Man må være forberedt på at slikt utviklingsarbeid koster penger. Så må vi også ta inn over oss at behovet for en administrativ grunnmur fra starten av ble undervurdert, sier Espelund.

Tar selvkritikk: Fylkesdirektør Karen Espelund.

- Med 5 millioner i merforbruk og manglende budsjetter: Er det noe som tyder på at penger er på avveie eller brukt til noe de ikke skulle brukes til?

- Nei, det føler vi oss trygge på. Dette har hatt med manglende oversikt å gjøre, som selvsagt ikke er bra. Jeg er trygg på at pengene er forvaltet som de skal, men lønnsutgiftene har oversteget inntektene. Det skyldes at kursaktiviteten ikke har vært som forutsatt, sier Espelund.

- Senteret får også faglig kritikk?

- Ja, aktiviteten lå under det som forprosjektet forutsatte. Nå må vi trekke opp en ny strategi, og jeg har tro på at senteret blir liggende under den videregående skolen i overskuelig fremtid. Samtidig pågår en prosess opp mot Nord-Trøndelag i forbindelse med sammenslåingen av fylkene, sier Espelund.

- Leder av kontrollutvalget er særlig kritisk til at dere ikke meldte fra i 2014, men lot ting «skure og gå»?

- Det var et betydelig oppryddingsarbeid som pågikk gjennom hele 2014, men vi er enige i at vi burde varslet fylkestinget. Vi lot det ikke skure og gå, men jobbet knallhardt med å få en oversikt og et sikrere grunnlag før vi konkluderte.

Underskuddet på 5 millioner er nullet ut som en del av det totale årsoppgjøret, opplyser Espelund. De tre ansatte er overført til andre enheter i fylkeskommunen.

Veien videre

Eivindsen (V) håper senteret overlever:

- Det skulle bare mangle at vi klarte å ha et grønt kompetansesenter, vi som er et enormt viktig matfylke, sier Eivindsen.

Nå håper hun rådmannen har lært slik at man ikke gjør den samme feilen med det blå kompetansesenteret som i fjor åpnet på Frøya.

- Skjetlein er ikke helt mislykket, de har hatt noen gode kurs og de har rehabilitert hovedbygget. Vi ser kimen til noe som kan fungere, men det har ikke vært nok til å matche alt som har gått galt, sier hun.

Rektor Helén Pedersen ved Skjetlein videregående skole tok over ansvaret 1. september i fjor og fikk med det overført to stillinger.

- Vi skal fortsette å drive dette som kurssenter, og mener det fremdeles vil være et viktig møtested, sier Pedersen.

- Vi sitter ikke med hendene i fanget og venter på nye vedtak fra politikerne, men er i full sving. Vi ønsker oss en sterkere kobling til næringslivet fremover, sier rektoren.

Revisjonsrapporten skal behandles i komité og fylkesting.

Les mer om senteret på fylkets hjemmesider. Her kan du også lese om den høytidelige åpningen for under fire år siden. Nå er senteret delvis avviklet.