Maktkampen i det som skal bli Norges aller største fylkesparti er i gang.

Denne uken hadde valgkomiteen sitt første møte. Målet: Et nytt styre for Ap Trøndelag - som til sammen får nesten 5900 medlemmer.

Det står trolig mellom dagens leder av Ap Sør-Trøndelag – Rune Olsø – og en kandidat fra Nord-Trøndelag. Dagens leder for nordfylket, Bjørn Engen, har stilt seg til disposisjon. Men også to kvinner fra Nord-Trøndelag er foreslått, nemlig fylkespolitikerne Anne Marit Mevassvik og May Britt Lagesen.

To viktige posisjoner

Det er ikke bare én, men to viktige posisjoner som skal fylles med Ap-folk i løpet av året: Ny leder av Trøndelag Ap – og fylkesordfører. I dag leder Anne Marit Mevassvik nordfylket, mens Tore O. Sandvik leder sørfylket.

Bjørn Engen er krystallklar på at nordtrønderne må få én av de to posisjonene. Han ønsker seg Mevassvik som ny fylkesordfører.

- Det var Anne Marit som lanserte ideen om Trøndelag, og det er et prosjekt hun brenner for. Hvis hun blir fylkesordfører, er Rune Olsø en utmerket kandidat som fylkesleder, sier Engen.

Det nye Ap-styret skal bestå av 15 personer, inkludert to nestledere og én leder (en fra nordfylket, en fra sør og en fra Trondheim).

Trondheim går for Olsø

Trondheim Ap ønsker seg Rune Olsø som ny trøndelagsleder. Olsø har fått mye oppmerksomhet og kritikk det siste året, først for sin dobbeltrolle i Trondheim Kino og et godterifirma, så rundt hans roller i forbindelse med utbygging av jordbruksområder. Politikere som Marit Arnstad (Sp) har vært krasse i sin kritikk.

Hanne Moe Bjørnbet er Ap-leder i Trondheim og sitter også i valgkomiteen for Ap Trøndelag.

Hanne Moe Bjørnbet

- Det har kommet innspill fra flere, både i nord og i sør, på Rune Olsø som leder. Styret i Trondheim Ap har diskutert aktuelle kandidater fra Trondheim til det felles styret og til lederrollen, og støtter Olsø. Det året han nå har ledet fylkespartiet, har vært det mest aktive året på lenge, sier hun.

- Har det kommet noen motkandidater til Olsø fra Sør-Trøndelag?

- Jeg har ikke registrert noen. Mitt inntrykk er at Rune står veldig sterkt, sier Bjørnbet.

Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag Ingvild Kjerkol er opptatt av at det ikke blir skjevfordeling av topposisjonene i det nye samlede Trøndelag.

- Hva tenker du om tilliten til Rune Olsø sett i sammenheng med de kritiske sakene i Adresseavisen?

- Olsø må bedømmes som fylkesleder i Sør-Trøndelag. Den jobben er det mange andre fylkeslag som ser til, både når det gjelder valgkampforberedelser og medlemsvekst, sier Kjerkol.

Rune Olsø

- Postnummer ikke avgjørende

Bjørnbet er ikke nødvendigvis enig i at maktposisjonene må fordeles mellom fylkene:

- For oss i Sør-Trøndelag er det politiske standpunkter og organisatoriske egenskaper som er viktige, og ikke postnummer. For oss var det et nytt signal at man også ønsker å avgjøre ordførerspørsmålet nå. Vår oppfatning var at fylkesleder skulle avgjøres nå på årsmøtet, og at ordfører avgjøres i oktober.

- Så slik du ser det, kan Rune Olsø bli fylkesleder og Tore O. Sandvik bli fylkesordfører?

- Den diskusjonen tar vi internt i partiet, jeg ønsker ikke å forhandle om verv og posisjoner i avisa.

Dersom dette skulle skje, vil så å si hele det nye Trøndelag bli styrt av menn fra sør, inkludert fylkesrådmann Odd Inge Mjøen fra Melhus og fylkesmann Frank Jenssen fra Trondheim.

Bjørn Engen står på sitt om at det er riktig å se de to posisjonene i sammenheng:

- Jeg mener det er greit å avklare hvem som får de to rollene så fort som mulig, det handler om å forankre prosjektet i hele Trøndelag, sier Engen.

Tung inn i styret?

Karianne Tung (Ap) har sagt nei til gjenvalg på Stortinget:

- Jeg har stilt meg til disposisjon for Trøndelag Ap. Jeg er klar for å engasjere meg her, sier Tung, som sier hun ikke er aktuell som en del av ledelsen.

Karianne Tung

Det er Stjørdal Ap som først foreslo Mevassvik og Lagesen.

- Rune Olsø har gjort en kjempejobb, og er en strateg få kan måle seg mot. Men vi forventer at enten fylkeslederen eller fylkesordføreren kommer fra nordfylket, sier leder i Stjørdal Arbeiderparti, Erling Weydahl.

Olsø skriver i en sms: «Jeg har stilt meg til disposisjon og med så mange dyktige kandidater i prosessen er det hyggelig å bli nevnt blant dem.» Mevassvik har heller ingen kommentar til den pågående prosessen. Tore O. Sandvik skriver i en sms: «Dette er en diskusjon vi tar internt i Arbeiderpartiet.»

Tore O. Sandvik