I et kommentarinnlegg som først ble publisert i VG, men som også Adresseavisen har fått, roper DDE-frontmann Bjarne Brøndbo et høyt varsku for hva som er i ferd med å skje med velferdsstaten Norge. Det er for mye snillisme mener han.

LES HELE INNLEGGET HER

Innstilling til jobb

- I bunn og grunn handler innlegget om innstilling til å gå på jobb, og bidra til samfunnet. Jeg liker at det er et godt velfungerende velferdssamfunn, men det kan ikke bli så godt at du slipper å jobbe, sier Brøndbo til Adresseavisen.

- Men det kan jo ikke gjelde alle?

- Nei, selvfølgelig ikke. Har du et handikap må vi andre som kan jobbe, jobbe for at denne personen får et godt liv. Men det kan ikke være slik at en terrengsyklist etter to timer i skogen sier til meg at han  eller hun er sykmeldt. Klarer du å sykle to timer i terrenget, klarer du å jobbe. Jeg er sikker på at det er mange som forstår hva jeg sier, og er enig med meg.

Ap vil øke skattene

- «Hvorfor skal vi øke skattene? Jo, fordi vi bruker for mye penger! I næringslivet eller i familieøkonomien må vi sette tæring etter næring. Når inntektene er bestemt, må faktisk forbruket justeres til riktig nivå. Hvorfor er det ingen som stiller slike spørsmål lenger? Jeg er vel en av dem som absolutt forstår at for noen så er faktisk NAV og velferdsordningene livsviktige systemer for å opprettholde et verdig liv. Dette systemet har bare én stor feil: Det er bare så alt for godt!», skriver Brøndbo.

- Hvorfor kommer du ut med dette nå?

- Fordi Jonas Gahr Støre kommer ut av en dør, og sier at Arbeiderpartiet vil øke skattene med 15 milliarder kroner. Jeg betaler skatt med glede, og er tilhenger av fordelingsprinsippet. Men jeg er ikke tilhenger av at han kommer ut av en dør og sier at skattene skal økes uten noen god begrunnelse. Men det er jo klart at det handler om at det er for lite penger, og det er fordi det er gjort en del elendige valg, sier Brøndbo, som sammen med kona har et firma med 14 ansatte.

- Fornuftig politikk

- Du er Ap-politiker, men dette er da ikke Ap-politikk?

- Det er fornuftig politikk, og det handler ikke om Ap, Høyre eller noen spesielle partier. Det her er et innlegg som går på tvers, og politikerne må stå sammen om det her, sier han.

«Hvorfor skal to ungdommer som velger ikke å jobbe, få utbetalt like mye per måned fra NAV som andre ungdommer har for å jobbe hver dag samme måned? Det er noe som er riv ruskende galt.», heter det i innlegget.

Til Adresseavisen kommer han med flere eksempler:

- Hvis jeg og du reiser rundt i Trøndelag eller Norge i dag, så garanterer jeg deg at de fleste vi ser med motorsag og ordner med ved er uføretrygdet. Men de jobber likevel døgnet rundt, og det blir helt feil for meg. Da klarer vel de samme personene å utføre en vanlig jobb, sier Brøndbo.

- Bruk pengene annerledes

Han stiller også spørsmål om Nav kan gjøre den jobben attføringsbedrifter gjør.

«Hvorfor skal noen sitte og drive butikk på det offentliges regning nok en gang, for å gjøre det samfunnet burde gjort selv?» skriver han.

- Hvis det stemmer at det er 20 000 ansatte i Nav med snittlønn på 500 000 kroner, så koster det 10 milliarder i lønn å drifte Nav-systemet. Det er en sinnsyk sum, og jeg stiller spørsmål om det er mulig å bruke disse pengene annerledes, sier han.

Håper på diskusjon

Og kommer med nok et eksempel han ikke kan forstå er mulig.

- Jeg kjenner en som har ekspertise få har innen sitt virke. Da personen gikk av med pensjon i en alder av 58, mistet den bransjen en stor ressurs og enorm kompetanse. Men han starter enkeltmannsforetak, og kan fakturere 600 000 kroner, samtidig som han har 450 000 kroner i pensjon. Han har aldri tjent så bra. Statsministeren, Jonas Gahr Støre og andre politikere må forklare meg hvordan det kan være mulig, sier Brøndbo.

- Hva forventer du etter dette?

- Jeg håper det blir en diskusjon, gjerne i Dagsnytt 18 og ellers om det her. Jeg tror folk forstår det jeg mener her, og føler at det ikke er så mye Erna Solberg, Jonas Gahr Støre eller andre politikere kan ta meg på. Det er jo ikke slik at det er mye feil i innlegget mitt, mener han.