Dermed er anken fra den tidligere kjøpmannen forkastet.

Lars Askheim gikk til sak mot Rema 1000 da han ikke fikk ny franchisekontrakt for butikken i Fredrikstad i 2012. Askheim må nå ut med 147 600 i saksomkostninger til Rema etter å ha tapt saken for andre gang.

Saken var oppe i Frostating lagmannsrett 25. januar etter at den tildigere kjøpmannen anket dommen fra Sør-Trøndelag tingrett i juli.

Les også: Møter Rema i retten igjen

Ut etter 15 år

Askheim hadde vært kjøpmann i Rema 1000 i Fredrikstad i 15 år da han skulle fornye kontrakten med lavpriskjeden for en ny femårsperiode fra nyttår 2013. Men en hendelse begge parter har døpt «Omo-episoden», satte en stopper for ny signering. Rema ville ikke fornye kontrakten med ham da de i oktober oppdaget hva han hadde gjort.

Askheim bestrider ikke hendelsen som handler om at han i mars 2012 selv kjøpte 396 pakker med Omo vaskepulver for å oppnå tilstrekkelig antall salg for å kvalifisere til en rabatt på rundt 10 000 kroner. Rema så på hendelsen som et tillitsbrudd og at kjøpmannen gjorde dette for å lure til seg penger, noe Askheim nektet for da episoden ble gjennomgått i retten.

Les også: Dommen klar for tidligere Rema-kjøpmann

Krevde erstatning

Resultatet av Omo-episoden ble uansett at den erfarne kjøpmannen ikke fikk fortsette. Tre år etter at kontrakten glapp, gikk han så til sak mot Rema 1000 og krevde erstatning på 10-15 millioner kroner ut fra tapt inntekt og utbytte for de fem kontraktsårene.

Hvorvidt Omo-episoden var grunn nok til ikke å fornye kontrakten, har ikke retten tatt stilling til. De har utelukkende forholdt seg til om det fantes en bindende avtale om kontrakt.

Askheim menten Rema hadde lovet ham å få fortsette og hadde handlet deretter. Men da han i retten ikke kunne fortelle når løftet var gitt, helt sikkert hvem som sa det eller hva konkret som ble sagt, kom tingretten til at det ikke var inngått en bindende avtale.

Nå har lagmannsretten kommet til samme konklusjon.

Lagmannsretten sier si sin dom at det er «uomtvistelig at begge parter allerede våren 2012 hadde en felles intensjon om at det skulle inngås ny kontrakt». Men at «Lagmannsretten finner som tingretten at Askheim ikke har sannsynliggjort at det ved dette er inngått en bindende muntlig kontrakt.»

Les også: Tidligere kjøpmann tar Rema 1000 til retten

Les også: Krever 10-15 millioner i erstatning fra Rema

Les også: Mener Rema bemanner kynisk for å tjene mest mulig

Rema 1000, representert ved adm.dir. Jan-Frode Johansen i Rema 1000 Franchise Norge måtte møte i retten to ganger i saken mot entidligere kjøpmann, og vant begge gangene. Foto: Marianne Tønset